Boyalı ekmek açıklaması

  Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmekte boya kullanıldığı yönündeki iddialarının gerçekleri yansıtmadığını vurgulayarak, "Halkın kafasını karıştırmaya, onları tedirgin etmeye kimsenin hakkı yok" dedi. Türkiye Fırıncılar

Boyalı ekmek açıklaması

 

 Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmekte boya kullanıldığı yönündeki iddialarının gerçekleri yansıtmadığını vurgulayarak, "Halkın kafasını karıştırmaya, onları tedirgin etmeye kimsenin hakkı yok" dedi. 

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Balcı, ekmekte boya kullanıldığı yönündeki iddiaların hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, "Halkın kafasını karıştırmaya, onları tedirgin etmeye kimsenin hakkı yok" diye konuştu.

Gündeme gelmek isteyen kişilerin vatandaşı yanıltmak için bu iddiaları ortaya attığını öne süren Balcı, iddialarının son derece yanlış bulduklarını ve kınadıklarını vurgulayarak bu kişiler hakkında federasyonun yasal işlem başlatacağını kaydetti. 

Balcı, Türk Gıda Kodeksi'nde de Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü'nün (FAO) belirlemiş olduğu standartlara göre yönetmelik çıkartıldığına dikkat çekerek, "FAO'ya kayıtlı 185 ülkede kullanılan katkı maddeleri ülkemizde kullanılmaktadır. İnsan sağlığına zararı olmayan bu katkı maddeleri diğer gıda maddelerinde olduğu gibi ekmekte de kullanılmaktadır. Ekmekte boya kullanıldığını ifade eden kişiler kesinlikle bunun böyle olmadığını görebilirler. Sanki boya zehirli bir durummuş gibi kamuoyuna afaki bir durum varmış

gibi lanse etmektedirler. Oysa bahsettikleri gıda boyasıdır. Ne meydana getirir- Siz eğer kepekli ekmeği kepek unu yerine gıda boyasından yapmış olursanız sadece kepekli görünümlü beyaz ekmek tüketmiş oluyorsunuz. Dolayısıyla hiçbir zararlı tarafı yoktur ama tabii bunu kullanmak doğru değildir" dedi. 

Ekmekte kesinlikle boya kullanılmadığını söyleyen Balcı, çünkü boya kullanılmasını gerektiren bir durumun da söz konusu olmadığını ifade ederek, "Eğer ekmeği yapmak için bizler fırıncı esnafı un kullanacaksak bunu beyaz un yerine kepek un kullanabiliriz çünkü piyasada kepek ununu kolaylıkla bulma imkanına sahibiz. Fiyat olarak da baktığımızda beyaz undan daha ucuz olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Boyalı ekmeği anlamanın bir yolu var mı?" şeklindeki sorusuna Balcı, "İddia eden kişilerin iddiasında boyalı olması durumunda sırf kahverengi yani aşırı derecede siyah olduğu ifade ediliyor, boya konulması durumunda'' diye cevap verdi. 

Balcı, bugüne kadar bakanlığın yapmış olduğu denetimlerde böyle bir bulguya rastlanmadığını belirten Balcı, ekmeğin insan sağlığı için çok yararlı olduğunu, vatandaşların ekmeği gönül rahatlığıyla tüketebileceğini kaydetti. 

Başka bir soru üzerine ise kepekli unun fiyatının beyaz undan daha ucuz olduğu için beyaz una boya katılmasının mantıklı olmadığını vurgulayan Balcı, yapılan denetimlerde de buna rastlanan bir durum olmadığını, yalnız 2011-2012 yılları arasında yapılan denetimlerde, sadece bir işletmede una boya katıldığının tespit edildiğini belirterek, "Ankara'da da un yapan bir işletmede katkı maddesi olarak gıda boyası katıldığı görülmüştür. Buna dönük de gerekli işlemin yapıldığını biliyoruz" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam