Boş övgüler çocuğa zararlı

 Ebeveynin çocuklarını "çok zekisin, çok iyi bir resim çizmişsin" gibi ifadelerle övmesinin aslında çocuğun özgüvenini kötü bir şekilde etkileyebileceği öne sürüldü.Önde gelen İngiliz psikolog Stephen Grosz, bu tür ifadelerin çocukların okuldaki performan

Boş övgüler çocuğa zararlı

 

Ebeveynin çocuklarını "çok zekisin, çok iyi bir resim çizmişsin" gibi ifadelerle övmesinin aslında çocuğun özgüvenini kötü bir şekilde etkileyebileceği öne sürüldü.

Önde gelen İngiliz psikolog Stephen Grosz, bu tür ifadelerin çocukların okuldaki performansını da olumsuz etkileyebileceğini kaydetti.

Bu ifadelerin çocuğu, beklentileri karşılayamayacağı düşüncesine sürüklediğini bunun da çocuğu mutsuz edeceğini savundu. Grosz, ailelerin bu tür ifadeleri pek kullanmamalarını tavsiye ederken, bunun yerine çocuğun çabalarının övülmesi gerektiğini vurguladı.

Grosz, "Boş övgüler, düşüncesiz eleştiriler kadar kötü. Bu tür ifadeler, çocuğun duygularına ve düşüncelerine karşı kayıtsızlığınızı gösterir." dedi. Bu övgüler kısa vadede işe yarayabileceğini ancak uzun vadede olumsuz olabileceğini kaydetti.

İngiliz The Financial Times gibi gazetelerde yazıları yayımlanan Stephen Grosz'un yeni yayınladığı "Examined Life" adlı kitabı da 8 dilde basıldı.

Stephen Grosz, ABD'nin Columbia Üniversitesi'nde 128 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmaya yer verdi.

Matematik problemlerini çözen çocuklardan bazılarına "Soruları doğru cevapladın. Zeki bir çocuksun." denilirken, bazılarına da "Soruları doğru cevapladın. Çok çabaladın herhalde." denildi.

Bu aşamadan sonra daha zor sorularla karşılaşan çocuklardan boş övgüler övülmeyen çocuklar daha iyi bir performans gösterdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam