Bir annenin uyanıklığı

Konunun kahramanı bu kez Anadolu Efes'in ve Yıldız Milli Takımı'nın büyük bir gelecek vaadeden oyuncusu Okben Ulubay.. Okben'i size hemen kısaca tanıtayım..Kendisi 19-29 Temmuz 2012 tarihleri arasında Letonya ile Litvanya'nın ortaklaşa düzenlediği Yıldızl

Bir annenin uyanıklığı

Konunun kahramanı bu kez Anadolu Efes'in ve Yıldız Milli Takımı'nın büyük bir gelecek vaadeden oyuncusu Okben Ulubay..

 Okben'i size hemen kısaca tanıtayım..

Kendisi 19-29 Temmuz 2012 tarihleri arasında Letonya ile Litvanya'nın ortaklaşa düzenlediği Yıldızlar Avrupa Şampiyonası'nda tarihinde ilk kez mutlu sona ulaşan Ay-Yıldızlı ekibin en başarılı oyuncusuydu..

11.3 sayı, 5.1 ribaunt, 2 asist, 1.3 top çalma ve 0.9 blok ortalaması ile şampiyonanın en başarılı ilk 5'ine seçilmiş, turnuvanın da ayrıca MVP'si (En değerli oyuncu) seçilmişti..

Okben ikiz kardeşi Oktay ile birlikte Anadolu Efes'in alt yapısında forma giyiyor ve başta İspanyol olmak üzere bir çoğu kulübün rüyalarını süslüyordu..

Bu iki genç oyuncunun annesi Banu Karadağlı Günal (38) ile babaları Okan Ulubay da eski birer basketbolcuydu..

Anne Banu Karadağlı Günal genç yaşta,Türkiye liglerinde çeşitli takımlarda 20 yılı aşkın süreyle forma giymiş Okan Ulubay ile evlenmiş ve bu evlilikten Okben ve Oktay adını verdikleri ikiz erkek çocukları doğmuştu..

İkizlerin doğum tarihi; 25 Mayıs 1996'ydı..

Ancak anneleri Banu Hanım o tarihlerde müthiş bir öngörü (!) ile çocuklarının ileride basketbolcu olacağını düşünerek nüfus müdürlüğüne hemen kayıt yaptırmamış, aradan 1 yıl geçmesini beklemişti..

Böylece ikizlerin doğum tarihi 1996 yerine bir anda 1997 olmuştu..

Ancak Antalya'da özel bir hastanede yapılan doğumun kayıtlarına bu olay 25 Mayıs 1996 saat 08.35 olarak geçmişti..

İşin bundan sonraki kısmı ise şöyle gelişmişti;

Anne ile baba bir süre sonra ayrılmıştı.. Anne Antalya'da hem basketbol oynuyor, hem de bir okulda beden eğitimi öğretmenliği yapıyordu.. Çocuklar Antalya'da ilk olarak öğrenim gördükleri ilk okulda basketbolla tanışmışlardı..

Ancak onların hayatını değiştiren olay 2006-2007 öğretim yılında Antalya'da Efes İlk Adım Basketbol Okulları'nın seçmelerine katılmak oldu..

Eski bir Efes antrenörü olan Atalay Gemen ikizleri hemen gözüne kestirmiş, bir sonraki yaz onları denemek için İstanbul'a davet etmişti..

Banu Karadağlı Günal ve ikizler için Antalya'daki yaşamı değiştirmeleri hemen mümkün değildi..

Burada devreye Efes alt yapı antrenörü Andaç Yapıcıer girmiş, aileyi İstanbul'da yaşamak için ikna etmişti..

Sonrasında ise Banu Karadağlı Günal ikiz çocuklarını, annesini ve babasını da (Anneanne ve dede) alarak İstanbul'da yaşamaya başlamıştı..

Hem Okben, hem Oktay daha ilk günden göz doldurmaya başlamışlardı..

Bu gidiş özellikle Okben'i Yıldız Milli Takım seviyesine kadar götürmüştü.. Oktay da Yıldız Milli Takımı'na çağrılmıştı ama o ikiz kardeşi kadar başarılı olmadığı için Litvanya'da şampiyon olan kadronun dışında kalmıştı..

İMZASIZ BİR İHBAR MEKTUBU

Okben ile Oktay bir yandan Anadolu Efes alt yapısında oynuyor, diğer yandan da Yıldız Milli Takımı ile kamp çalışmalarına başlıyordu..

Aylardan Haziran'dı..

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Sahtecilik ve Dolandırıcılık Masası ile Basketbol Federasyonu'na aynı anda isimsiz bir ihbar dilekçesi gitmişti..

Dilekçede 'Anadolu Efes'te forma giyen Okben ve Oktay Ulubay kardeşlerim yaşlarında sahtekarlık yapıldığı, nüfusa 1 yıl geç kaydettirildikleri ve hastane doğum kaydı' yer alıyordu..

Savcılık, isimsiz de olsa dilekçeyi işleme koymuş 11 Haziran 2012 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Dolandırıcılık Suçları Şube Müdürlüğü'ne bir yazı yazarak iki oyuncunun da kimlik bilgilerinin araştırılarak kendilerine bildirilmesini istemişti.

Bunun üzerine şube müdürlüğü ilk olarak hem oyuncuların bağlı bulunduğu Anadolu Efes'e hem de milli takım oyuncuları olmaları nedeniyle Basketbol Federasyonu'na bir yazı yazarak durumu sormuştu..

HAKAN OLAYI EFES'İ KORKUTTU

Oyuncuları alt yapıya alırken sadece ailelerin getirdiği nüfus kayıtlarına göre işlem yapan Anadolu Efes, Okben ve Oktay'ın yaşlarının soruşturulması ile aniden şoka girmişti.. Bunun da nedeni; Aynı kulübün çok değil bundan 6 ay önce, yani 13 Nisan 2012 tarihinde yine alt yapıda oynayan ve ölen Orhan Pomakoğlu'nun nüfus kayıtlarını kendi üzerine geçiren Hakan Pomakoğlu yüzünden o tarihlerde yönetici olan Tamer Oyguç'a 1 yıl hak mahrumiyeti cezası verilmesiydi..

Bu gelişme Efes'e özellikle geleceği çok parlak olan Okben konusunda geri adım attırmıştı. Lacivert-Beyazlı kulüp alt yapıda çok başarılı olan oyuncusu yüzünden ikinci kez ceza alma durumu ile karşı karşıya kalmak istemiyordu.. Kulüp bu yüzden Oktay'a anında yol verirken, Okben içinse soruşturmanın sonucunu bekleme kararı aldı.

Efes'in alt yapısı olan Pertevniyal'de forma giymesi beklenen Okben takımla birlikte Türkiye Kupası maçları için İzmir'e götürülmesine rağmen oynatılmadı..

OKBEN'E İSPANYA'DAN TEKLİF VAR

Tüm bu gelişmeler sonrası soruşturma devam ederken anne Banu Karadağlı Günal, Okben ile Oktay'ı bdasport isimli Amerikalı bir menacerlik kuruluşuna kaydettirmişti..

İki oyuncunun tüm haklarını elinde bulunduran bdasport Okben için İstanbul'a bir temsilci göndererek Anadolu Efes'in kapısını çalmıştı. Menacerin amacı Okben'i Amerikan Kolej ligine götürmekti. Ancak annesi oğlunun Efes'te devam etmesini istiyordu.. Ancak anne bu arada 'Okben'e İspanya'dan teklif var' demeyi de ihmal etmemişti.. Son gelişmelerden ağzı yanan Efes ise bakleme kararı almıştı.. Okben durumu belli olana kadar Efes'le antrenmanşara çıkacaktı..

ANNE, OĞLUNU İHBAR EDİYOR

Okben ile Oktay'ın yaş büyütme olayında bir ilginç gelişme de milli takımlar düzeyinde yaşanmıştı.. Savcılık soruşturmasının başlatılması ile birlikte anne Banu Karadağlı Günal, Milli Takımlar Menaceri Barbaros Akkaş'ı aramış, 'Okben için böyle bir durum var. İsterseniz onu şu aşamada Yıldız Milli Takımı'na almayın' demişti.. Akkaş da bu gelişmeler üzerine Okben'i yaşı da tutmasına rağmen 2013'de yapılacak Yıldızlar Avrupa Şampiyonası'nın milli takım aday kadrosuna çağırmamıştı.. Akkaş, 'Çocuk 1996 yılı doğumlu olmasına rağmen nüfusa 1997'de kaydettirilmiş.. Bu kulübün bileceği bir şey değil. Sonuçta biz oyuncuyu milli takıma seçerken ailelerden onlara gelen nüfus bilgilerine göre hareket ediyoruz.. Ancak Okben 1997'li de olsa, 1996'lı da olsa bu sene şampiyon olan milli takım için sorun teşkil etmiyor. Çünkü her iki yaş tarihinde de bir sıkıntı yok.. Seneye oynanacak Avrupa Şampiyonası'nın kadrosuna da bu olaylar olduğu için almadık. Ancak ceza durumuna göre kendisini Genç Milli Takım'a çağıracağız' açıklamasını yaptı.

SORULAR.. SORULAR.. SORULAR..

1) Anne çocuklarının ileride birer basketbolcu olacağını nasıl öngördü de çocukları 1 yıl sonra nüfusa kaydettirdi?.

2) Nüfus müdürlüğü neden doğum kayıtlarına göre değil de annenin beyanına göre nüfus cüzdanlarını verdi.

3) Anadolu Efes'te Hakan Pomakoğlu olayında fatura, suçu olmamasına rağmen Tamer Oyguç'a kesilmişti. İdari Menacer Engin Özerhun'un hem Hakan Pomakoğlu hem de Okben ve Oktay Ulubay'ın yaş büyütülme skandalından haberi var mı?. Varsa neden zamanında işlem yapmadı?.

4) Okben ve Oktay için ihbar dilekçesi savcılık dışında Basketbol Federasyonu'na da gitti. Zamanında Hakan Pomakoğlu içöin tüm disiplin araştırmalarını başlatan federasyon Okben ve Oktay için neden bu yola başvurmadı..

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam