"Başörtünü Çıkart, Mühendis Belgeni Verelim"

Bursalı Yüksek İnşaat Mühendisi Nurten Topaloğlu, projelerine imza atabilmesine imkan sağlayacak 'serbest inşaat mühendisliği belgesi'ni başörtülü fotoğrafı gerekçesiyle alamıyor.Normal şartlarda 1 haftada çıkan belge için 1,5 aydır bekleyen genç mühendis

"Başörtünü Çıkart, Mühendis Belgeni Verelim"

Bursalı Yüksek İnşaat Mühendisi Nurten Topaloğlu, projelerine imza atabilmesine imkan sağlayacak 'serbest inşaat mühendisliği belgesi'ni başörtülü fotoğrafı gerekçesiyle alamıyor.

Normal şartlarda 1 haftada çıkan belge için 1,5 aydır bekleyen genç mühendis, "Nüfus cüzdanımda ve pasaportumda başörtülü fotoğrafım bulunurken, içinde 'serbest' yazan bir belgeyi ben niye alamıyorum" diye isyan etti. Yetkililer ise yönetmelik gereği başı açık fotoğraf istendiğini söyledi.
 
Bursa'da 2007 yılında mezun olduktan sonra 5 yıl boyunca çeşitli firmalarda mesleğini devam ettiren yüksek inşaat mühendisi Nurten Topaloğlu, kendi iş yerini açtı.
 
Topaloğlu, inşaat projelerini imzalama yetkisini kendisine verecek serbest inşaat mühendisliği belgesi almak için Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası'na (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi aracılığıyla başvuru yaptı. Normal şartlar içinde en fazla 1 hafta içinde verilen belgenin yaklaşık 1,5 aydır kendisine verilmediğini belirten Topaloğlu, Ankara'daki genel merkezden gelen yazıdan sonra şok oldu.
 
Aynı zamanda İMO Bursa Şubesi'nde yönetim kurulu üyeliği görevini yapan Topaloğlu, başörtülü fotoğrafı sebebiyle serbest inşaat mühendisliği belgesi verilmediği ortaya çıktı. İMO Bursa Şubesi'nin internet sayfasında başörtülü fotoğrafı olan genç mühendis, yaşadıklarını anlattı.
 
BİR MÜHENDİSİN BAŞÖRTÜ ÇİLESİ
 
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Topaloğlu, 19 Eylül tarihinde Serbest İnşaat Mühendisliği belgesi almak için İMO Bursa Şubesi'ne başvurduğunu söyledi. Belgelerin Ankara'daki TMMOB genel merkezinden verildiğini ifade eden Topaloğlu, oda aracılığıyla evraklarının Ankara'ya gittiğini vurguladı.
 
Ankara genel merkezden kendisine telefon aracılığıyla gelen "başörtülü fotoğrafınızdan dolayı evraklarınızı kabul edemiyoruz" cevabının kendisini şok ettiğini söyleyen Topaloğlu, "Başörtülü fotoğraf ile belge veremeyeceğini ifade ettiler. Daha sonra genel merkezde yönetim kurulu üyeleri ile konuştum. Onlara durumu anlattık. Evrakımızdaki bu durumu bir şekilde çözmelerini istedik.
 
Ayın 24'ünde gelen yazıyla bana döndüler. Yazıda, 'bu belgenin resmi nitelik taşıması ve kamuya açık olması nedeniyle belgeye yapıştırılacak fotoğrafın başı açık olması zorunluluğu vardır. O yüzden evraklarınızı geri gönderiyoruz' denildi" diye konuştu.
 
"NÜFUS CÜZDANIMDA BAŞÖRTÜLÜ FOTOĞRAFIM VAR AMA BELGE ALAMIYORUM"
 
Topaloğlu, bu durumun ardından genel merkezle birkaç kez daha telefon görüşmesi yaptıklarını kaydederek, "Aynı evrakları yine başörtülü fotoğraf ile Ankara'ya gönderdik. Oda yönetim kurulunda çözümlenmezse, TMMMOB'de çözümlenmesini istedik. Ben daha sonra buraya bir dilekçe yazdım. Dilekçemde, 'Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı ve pasaportumda başörtülü fotoğraf olabiliyor. Bu yüzden odadan serbest inşaat mühendisliği belgesi de alabilirim' diye yazdım. Daha sonra bize genel merkez yönetim kurulu kararları geldi. Olayın genel merkeze sevk edildiği söylendi" dedi.
 
"OLAY BENİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEDİ"
 
Belge alma sürecinin normalde 1 hafta olduğunu, fakat kendisinin 1,5 aydır belgesini almayı beklediğini söyleyen Topaloğlu, "Ben de bu dönemde imzalamam gereken projeleri imzalayamadım. İşlerim aksadı. Moral olarak da kötüyüm. Belge bir hafta içinde çıkabilir. Hatta 3-4 gün içinde sahibine ulaştırılabiliyor. Yeni bir ofis açtım. Daha moralli olmak gerekirken bu olmadı. Bu olay beni negatif etkiledi" diye konuştu.
 
"ANLAMSIZ BİR UYGULAMA"
 
"Böyle bir uygulamayı anlamsız buluyorum" diyerek tepkisini dile getiren Topaloğlu, "Belgede, 'kamuya açık olma sebebiyle başörtülü fotoğraf kabul edilemez' deniliyor. Bu da benim için anlamsız. Adında 'serbest' kelimesi geçen bir belge sonuçta. Ama ben tamamen özel tercihim olan 'başörtüsü' sebebiyle alamamak bana gerçekten anlamsız geliyor" dedi.
 
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, odanın yönetim kurulu üyesi olan Topaloğlu'nun belgesini alması için sürecin devam ettiğini belirterek, "Ankara ile görüşmelerimiz sürüyor. Cevap bekliyoruz. Bu Kasım ayının 10'una kadar bu sürecin tamamlanacağını umuyoruz. Belge bir yönetmelik engeline takıldı ama konunun çözüme kavuşacağını umuyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler