Bağırsaklarından çıkana bakın!

Karın ağrısı ve mide bulantısı şikâyetiyle Tatvan Devlet Hastanesi Çocuk Servisi'ne başvuran A.H.'ın bağırsaklarından, 2 saatlik başarılı bir operasyonla 2 kiloya yakın solucan çıkarıldı. Başarılı bir ameliyatla solucanları hastanın bağırsaklarından alan

Bağırsaklarından çıkana bakın!

Karın ağrısı ve mide bulantısı şikâyetiyle Tatvan Devlet Hastanesi Çocuk Servisi'ne başvuran A.H.'ın bağırsaklarından, 2 saatlik başarılı bir operasyonla 2 kiloya yakın solucan çıkarıldı.

 
Başarılı bir ameliyatla solucanları hastanın bağırsaklarından alan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Ali Tekin, hastanın kendilerine ilk olarak karın ağrısı ve mide bulantısı şikâyetiyle başvurduğunu, ancak yapılan tetkikler sonucunda olayın basit bir karın ağrısı şikâyetiyle olmadığını, hastanın bağırsaklarında büyük bir kitlenin olduğunu fark ettiklerini belirti.
 
SOLUCAN SAYISINI ŞOKE ETTİ
 
Kitlenin, daha sonra yapılan tetkik ve tahliller sonucunda dünyada dört insandan birinde görülebilen bağırsak solucanı olduğunun anlaşılması üzerine ameliyata karar verdiklerini anlatan Uzman Doktor Ali Tekin, ameliyat sırasında bağırsak içerine yerleşerek hızla üreyen bağırsak paraziti yani Bağırsak Kurdu adının verildiği solucan sayısını gördüklerinde oldukça şaşırdıklarını ifade etti. 8 yıllık meslek hayatında ilk defa böyle bir olayla karşılaştığını kaydeden Doktor Tekin, yaklaşık 1 buçuk metrelik bağırsak içerisine yerleşen solucanların 2 saatlik başarılı bir operasyon sonucu teker teker alındığını anlattı.
 
Hastanın, hastanedeki 1 haftalık tedavisinin ardından taburcu edildiğini ve sağlık durumunun iyi olduğunu dile getiren Tekin, hastalığın genellikle Doğu bölgesinde sıkça rastlandığını, bu tür vakaların genellikle kirlilik ve kanalizasyon sularının içme sularına karışması sonucu ortaya çıktına dikkat çekti.
 
BAĞIRSAKLARI KESEREK SOLUCANLARI BOŞALTTIK
 
Hastalığın önüne geçilmesinin yolunun, ellerin sık sık sabunla yıkanmasından geçtiğini kaydeden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Ali Tekin, "Hastamızın tanısal karın ameliyatını yaptığımızda, ince bağırsağın kalın bağırsakla birleştiği yerde yaklaşık 40 santimlik bağırsağın tamamen kurtlarla dolu olduğunu ve bağırsakların bu sebeple tıkandığını gördük. Solucanların her birinin boyu yaklaşık 30- 40 santim civarındaydı. Hastanın bağırsaklarında zaten bağırsakla ilgili cepleşme dediğimiz başka bir rahatsızlığı daha vardı, onu da ameliyat ettik. Ameliyat ettiğimiz cepten bağırsaklara ulaştık. Buradan bağırsakların bir kısmını keserek solucanları boşalttık. Oradan gelmeyenleri de kalın bağırsağı sıkarak o şekilde çıkardık. Biz de gördüğümüz manzara karşısında şaşkına döndük tabiki. Bir cerrahın meslek hayatı boyunca başına ancak bir defa gelebilecek, sadece bir defa görebileceği çoğunlukta solucan gördük. Neyse ki başarılı geçen bir operasyon sonucu hastamızın bağırsaklarında bulunan tüm solucanları aldık. Hastamızı bir hafta hastanede yatırdıktan sonra taburcu ettik. Sağlık durumu şu anda gayet iyi durumda." dedi.
 
HASTALIĞIN ÖNÜNE BÖYLE GEÇİLECEK
 
Hastalığın, dünyada yaygın olduğunu, ancak bu kadar büyük bir parazitleşme ve bağırsakların tıkanmasının nadir olduğunu söyleyen Tekin, "Ellerimizi her iş yaptıktan sonra güzel şekilde yıkarsak hastalığın önüne geçebiliriz. Hastalık bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle kaka yolu ve el yoluyla bulaşabiliyor. Bunun yanı sıra ailede birine bulaşması durumunda, ailenin diğer bireylerinde de gözlemlenebilir. Bu sebeple karın ağrısı, kusma, ishal, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler olması durumunda bir hekime başvurulmasında fayda var. Tedavi edilmemesi durumunda bu parazitler beyin içine kadar ve hatta böbreklere kadar girebiliyor. Bu şekilde olması ise işi ölüme kadar götürebilmektedir." diye ifade etti.
 
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam