Avrasya Maratonunda şok intihar

Şemsiyesi ve montunu bırakarak köprünün Sarayburnu'na bakan tarafından atlayan kişi, denizde bir süre yüzdükten sonra sulara gömüldü.

Avrasya Maratonunda şok intihar

Boğaziçi Köprüsü Anadolu yakası ayağının 800 metre üst bölümünden başlayan ve Sultanahmet Meydanı'nda sona erecek olan maraton ile 15 kilometrelik koşunun startını Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak verdi.

Organizasyon nedeniyle sabah saat 08.30'dan itibaren, yarış güzergahı trafiğe kapatıldı.
Anadolu yakasında Acıbadem Köprüsü'nden itibaren, Anadolu yakasında ise Barbaros Bulvarı, Beşiktaş, Kabataş sahil yolu, Haliç Köprüsü, Haliç sahil yolu Eyüp sapağına kadar, Saraçhane, Aksaray, Yenikapı, Yedikule, Bakırköy ve Ataköy sahil yolu, Sarayburnu ve Sultanahmet güzergahlarında yarış nedeniyle trafik akışı olmayacak.

Bir kişi intihar etti

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin organizasyonuyla bu yıl 31. düzenlenen Kıtalar Arası Avrasya Maratonu sırasında bir kişinin Boğaziçi Köprüsü'nden atlayarak intihar ettiği bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Boğaziçi Köprüsü Anadolu yakası ayağının 800 metre üst bölümünden başlayan ve Sultanahmet Meydanı'nda sona erecek olan maraton sırasında yarışmacılar Boğaziçi Köprüsü'nden geçerken bir kişi köprüden atladı.

Emniyet yetkilileri, köprüden atladığı belirtilen kişinin bulunması için çalışmalara başlandığını bildirdi.

Birinciler belli oldu

31. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu'nu erkeklerde Etiyopyalı Kasime Adilo Roba kazandı.

Sultanahmet Meydanı'nda sona eren yarışta Roba 2.12.14'lük derecesiyle ilk sırayı alırken, ikinciliği 2.12.54'lük derecesiyle Katarlı Faisal Bader Shebto, üçüncü sırayı ise 2.13.32 ile Kenyalı Joseph Kahugu elde etti.

31. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu'nu bayanlarda ise Etiyopyalı Bizunesh Urgesa kazandı.

Sultanahmet Meydanı'nda sona eren yarışta Urgesa 2.32.45'lik derecesiyle ilk sırayı alırken, ikinciliği 2.34.54'lük derecesiyle aynı ülkeden Ashu Kasim, üçüncü sırayı ise 2.37.04 ile Rus Svetlana Semova elde etti.

31. Kıtalararası Avrasya Maratonu organizasyonu içinde yapılan 15 kilometrelik koşuda ise erkeklerde Etiyopyalı Henok Teseaye Heyi, bayanlarda Azerbaycan'dan Mare İbrahimova birinci oldu.

Maraton ile birlikte start verilen ve Sultanahmet Meydanı'nda sona eren yarışta erkeklerde Etiyopyalı Heyi 45.18'lik derecesiyle ilk sırayı alırken, aynı dereceyi elde eden Azerbaycan'dan Tilahun Aliyev ikinci, 45.19'luk derecesiyle Etiyopyalı Debebe Woldsenbet ise üçüncü sırayı aldı.

Erkeklerde Türk atletlerden Murat Ertaş, 46.13'lük derecesiyle 8, Abdülkadir Türk ise 46.26 ile 10. olabildi.

Bayanlarda ise Azeri İbrahimova 50.56'lık derecesiyle birinci olurken, aynı ülkeden Layes Abdullayeva 51.11 ile ikinci, Etiyopyalı Etenesh Diro ise 51.21'lik derecesiyle üçüncü sırayı elde etti.

Bayanlarda Türk sporculardan Binnaz Uslu 54.43 ile 7., Esra Güllü 57.33 ile 8., Yasemin Erdoğan ise 1.01.42 ile 10. oldu.

Türk sporcular içinde en iyi derece

31. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu'nda Türk sporcuların tasnifi yapıldı. Maratonda genel klasmanda 11. olan Bekir Karayel, 2:23:17 ile en iyi dereceye sahip Türk sporcu oldu. Genel klasmanda 12. olan Abdil Ceylan, 2:24:08 ile Türk sporcular klasmanında 2. olurken, yarışı 14. sırada tamamlayan Mehmet Çağlayan ise 2:26:57 ile üçüncü sırayı elde etti.

Bayanlarda ise genel klasmanda 5. olan Bahar Doğan, 2:38:54 ile Türk sporcular içinde ilk sırayı alırken, yarışı 9. sırada tamamlayan Lütfiye Kaya 2:50:57 ile 2'nci, yarışı 10. tamamlayan Nilay Esen ise 2:54:51 ile Türk sporcular arasında 3. sırayı aldı.

Tekerlekli sandalye birincileri

31. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu'nda, tekerlekli sandalyede erkeklerde Ömer Cantay, bayanlarda ise Hamide Kurt birinci oldu.

Maratona, tekerlekli sandalye kategorisinde 8 erkek, 4 bayan toplam 12 sporcu katılırken, erkeklerde Ömer Cantay 2.12.21'lik derecesiyle birinci, Birol Kamar 2.31.15'lik derecesiyle ikinci ve Deniz Acar da 2.48.26'lık derecesiyle üçüncü oldu.

Bayanlarda ise Hamide Kurt 3.15.43'lük derecesiyle birinci, Damla Ülker 3.33.53'lük derecesiyle ikinci ve Aliye Kocasoy 3.50.59'luk derecesiyle üçüncü oldu.

Bu arada, maratona tasnif dışı akülü tekerlekli sandalyesiyle katılan İspanyol Jorge Perez De Leza da yarışı tamamladı.

Halk koşusu

31. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu kapsamında düzenlenen Halk Koşusu yapıldı.
Sabah saatlerinde İstanbul'u etkisi altına alan sağanak yağışa rağmen binlerce kişi koşuya katılmak için Altunizade'ye geldi.

Katılım, hedeflenen 100 bin rakamına ulaşmadıysa da yağmura rağmen binlerce kişi koşuda yer aldı. Startın verildiği saatte yağış dururken, zaman zaman kendisini gösteren güneş yurttaşların boğaz keyfine neşe kattı.

Altunizade'de saat 09.30'da, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın da aralarında bulunduğu heyette, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın tabanca atışıyla başlayan koşuda, katılımcılar 8 kilometrelik mesafede, Boğaz Köprüsü'nü geçip, Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş, oradan da Dolmabahçe'de BJK İnönü Stadı yanına ulaştılar.

Start töreninde Devlet Bakanı Özak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'ın yanı sıra İstanbul Valisi Muammer Güler, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da yer aldı.

Halk Koşusu organizasyonu'nda her yıl olduğu gibi yine katılımcıların büyük bölümü koşu yerine yürümeyi tercih ederken, Boğaz Köprüsü'nün üzeri, kahvaltı yapanlar, hatıra fotoğrafı çektirenler ve manzarayı izleyenlerle dolup taştı.

BJK İnönü Stadı'na ulaşan katılımcılara, günün anısına sertifika, tişört ve madalya verildi.
Bu yıl bir yenilikle ilk kez isteyen yurttaşlar ayakkabılarına çip takarak koştu. Sıralama oluşturulmayan koşuda, çiple koşan katılımcılar derecelerini öğrenme şansı buldu.

''İstanbul Koşuyor'' sloganıyla gerçekleştirilen koşuya katılan yurttaşların ellerinde Türk bayrakları yer aldı.

Ödül töreninde karışıklık

31. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu'nun sonunda ödül töreninde karışıklık yaşanınca, tekerlekli sandalyede dereceye giren sporcuların ödülleri, 15 kilometrelik koşuya katılan engellilere verildi.

Maratonun ardından, Sultanahmet Meydanı'nda yapılan ödül töreninde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, birinci olarak anons edilen Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş'a kupa ve 4 bin dolarlık ödülünü verirken, Vali Muammer Güler ikinci olarak anons edilen bedensel engelliye 2 bin 500, İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulüp Başkanı Göksel Gümüşdağ ise üçüncü ilan edilen bedensel engelliye 1500 dolarlık ödüllerini verdi. Ramazan Baş, mikrofonu isteyerek, aldığı ödülü akülü tekerlekli sandalye alınması için bağışladığını söyledi.

Ödül töreni sırasında ödüllerin yanlış kişilere verildiğini bağıran bir kişi tören alanından uzaklaştırıldı. Ancak daha sonra ödüllerin tekerlekli sandalyede dereceye giren sporcular yerine, 15 kilometrelik koşuya katılan ve 15 kilometrede tasnifi olmayan engellilere verildiği anlaşıldı.

Maraton'da rekor kırıldı

31. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu'nda bu yıl bir rekor kırıldı. Maratona kayıt yaptıran 1684 kişiden 8547'ünün, koşuyu tamamlayarak bu alanda Avrasya Maratonu rekoru kırdığı bildirildi. Maratonda, eski rekorun 681 kişiyle geçen yıla ait olduğu, bu yıl rekorun 854 kişiye çıktığı kaydedildi.

Etiyopyalı Yegezu, yarışı tamamlayamadı

Geçen yıl maratonda ikinci olan Etiyopyalı Lishan Yegezu, bu yıl son metrelerde düşerek, yarışı tamamlayamadı.

Son metrelerde güçlükle finişe doğru koşan Yegezu, finişe gelemeden düştü. Kalkıp tekrar koşmaya çalışan Yegezu, finişe yaklaşık 20 metre kala yine düştü. Yerde kalan Etiyopyalı atlete kenardan bir yurttaş yardım etmeye çalışırken, görevliler atlete dokunmaması konusunda vatandaşı uyardı. Bir süre bekleyen görevliler, Yegezu kalkmayınca, kendisiyle konuşup sporcuyu sedyeyle taşıyarak finişteki sağlık çadırına aldı. Burada tedavi olan Yegezu'nun durumunun iyi olduğu bildirildi.

Bu arada, yarışı üçüncü tamamlayan Kenyalı Joseph Kahugu ise finişi geçtikten sonra yere yığıldı. Sağlık çadırında bir süre tedavi olan Kahugu, daha sonra ödül törenine katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam