Ateş başına mı vurdu söylemeyin

 İş yerinde tacize uğrayanların çeşitli sebeplerden dolayı suskun kaldığına dikkat çeken Av. Dr. Serdar Tahtakıran, yargının taciz eylemini ispatlaması için işçiye kolaylık sağladığını söyledi. Çeşitli kurumların yaptığı araştırmalar cinsel tacizin çok ya

Ateş başına mı vurdu söylemeyin

 

İş yerinde tacize uğrayanların çeşitli sebeplerden dolayı suskun kaldığına dikkat çeken Av. Dr. Serdar Tahtakıran, yargının taciz eylemini ispatlaması için işçiye kolaylık sağladığını söyledi. 

Çeşitli kurumların yaptığı araştırmalar cinsel tacizin çok yaygın olduğunu ortaya çıkarken, tacize uğrayanların çeşitli sebeplerle suskun kalmaları bu eylemi yapanları daha da cesaretlendiriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Av. Dr. Serdar Tahtakıran, cinsel suçlar genellikle mağdur yalnızken ve şahit olmadığı ortamlarda işlendiği için cinsel taciz fiilinin tanıkla ispatının son derece zor olduğuna işaret etti. Yargının, bir bayanın sebepsiz yere cinsel tacize uğradığı yönünde açıklamada bulunmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu dikkate alarak çoğunlukla mağdurun lehine görüş belirttiğini vurgulayan Dr. Serdar Tahtakıran, “Yargı, cinsel tacize uğrayan işçiye taciz eylemini ispatlaması konusunda kolaylık sağlamaktadır” dedi.

Cinsel taciz işveren tarafından yapılmışsa, mağdur işçinin haklı sebeple iş sözleşmesini feshedebileceğini ve kıdem tazminatını alabileceğini, ancak ihbar tazminatı alamayacağını hatırlatan Tahtakıran, aynı zamanda mağdur işçinin cinsel tacizden manevi tazminat talep etme ve ceza hukuku yönünden savcılığa şikayette bulunma haklarının da bulunduğunu ifade etti.

"ATEŞ BAŞINAMI VURDU" DEMEK TACİZ SUÇU

Mağdur işçinin kıdem tazminatı alma hakkının yanında, cinsel tacizde bulunan kişiye karşı genel hükümlere göre her zaman maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına da sahip olduğunu söyleyen Tahtakıran, cinsel taciz fiillerine şunları örnek verdi:

"İş yeri tuvaletine müdürle ilgili edebe aykırı sözler yazmak, işçinin, vardiya arkadaşının eşi ile onun evinde ilişkiye girmesi, asıl işveren işçisinin alt işverenin işçisi olan elemanına elle ve sözle tacizde bulunması, işçiye cinsel sözler söylenmesi, kadın işçiye ‘ateş başına mı vurdu’ demek ve elbisesinin fermuarını indirmek, kadın işçiye ‘seni seviyorum’ demek ve serviste yakınına oturup sözle sataşmak, kadın işçiye arkadaşlık teklif etmek ve kabul etmemesi üzerine tokat atmak, işyerinde çalışan kendi eşine küfretmek ve kaba kuvvet kullanmak, işyerindeki bilgisayardan iş arkadaşına e-posta yoluyla edep dışı sözler ve resimler 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam