Atatürk Rizeli olmuş!

Fatih Sultan Kar’ın araştırmasına göre Atatürk, 1923 tarihinde Rize Livası İdare Meclisi üyelerinden Hüseyin Bey’in imzasını taşıyan bir yazı ile yapılan hemşerilik teklifini geri çevirmeyerek kabul etti. Fatih Sultan Kar’ın anlatımı ile bir çok Rizeli il

Atatürk Rizeli olmuş!

Fatih Sultan Kar’ın araştırmasına göre Atatürk, 1923 tarihinde Rize Livası İdare Meclisi üyelerinden Hüseyin Bey’in imzasını taşıyan bir yazı ile yapılan hemşerilik teklifini geri çevirmeyerek kabul etti. Fatih Sultan Kar’ın anlatımı ile bir çok Rizeli ile dostluğu bulunan Atatürk’ün özelikle Kuva-i Milliye Hareketi’ne destek veren İpsiz Recep, Ketencioğlu Yakup, Dursun Kaptan, Metozade Hüseyin, Mataracı Mehmet Efendi, Tuzcuoğlu Halit Ağa ve Osman Kahya gibi isimlerle olan ilişkilerinden dolayı Rize’ye ayrı bir sempati duyduğu belirtiliyor.

Rizeliler’in 20 Nisan 1923’te Rize Livası İdare Meclisi üyelerinden Hüseyin Bey imzası ile Atatürk’e gönderdikleri hemşerilik teklifi, 29 Nisan 1923 tarihli Hakimiyet-i Milliye Gazetesi ve Yenigün Mecmuası’nda da ‘Atatürk Rizeli oldu” başlıkları ile haber olarak yer almıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kar, “Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Rize’yi ziyareti, hemşeriliği kabulünden sonraki altıncı aya rastladı. 17-18 Eylül 1924 tarihinde Hamidiye Zırhlısı’yla Rize’ye gelen Atatürk, Rize halkı, vali Hurşit Bey, komutanlar ve heyetler tarafından karşılandı. Sahilde toplanan halk, Ata’ya ve eşi Latife Hanım’a büyük sevgi gösterisinde bulundu. Atatürk ve beraberindekileri Hamidiye Zırhlısı’ndan alıp karaya ulaştırmaya çalışan motor denizin şiddetinden muvaffak olamayınca Müftü Mahallesi’nden 20 yaşındaki Hakkı Şentürk, dayanamamış ve öne atlamış. Denize koşup Atatürk’ü sırtına alarak karaya çıkarmak istemiş. Atatürk, bu isteği ‘Bırakın ayaklarım memleketimin sularında ıslansın’ diyerek geri çevirmiştir. Atatürk burada Rizeliler’e hemşerilerim diye hitap etmiştir. Atatürk Rize’ye göndermiş olduğu birçok telgrafına da Rizeli hemşerilerim diye başlamıştır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam