Atalay'dan itiraf gibi açıklama!

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Türkiye'de devlet, yakın tarihte vatandaşının adeta güvenini kaybetmek için çok şey yapmış. Kürt kökenli vatandaşlar da bunlardan biri. Güven zedelenmesi olmuş. O güveni kazanmak için çok çaba sarf ettik. Ak Parti dönemi

Atalay'dan itiraf gibi açıklama!

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Türkiye'de devlet, yakın tarihte vatandaşının adeta güvenini kaybetmek için çok şey yapmış. Kürt kökenli vatandaşlar da bunlardan biri. Güven zedelenmesi olmuş. O güveni kazanmak için çok çaba sarf ettik. Ak Parti dönemi o vatandaşı tekrar kazanmaya çaba dönemidir" dedi.

Atalay, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Atalay, "Uludere ziyaretinizde sizden özür istendi mi?" sorusu üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan ve eşi Yıldız Atalay ile yaptığı ziyareti "anneler buluşması" olarak nitelendirdi ve ziyaretin çok sıcak bir atmosferde gerçekleştiğini söyledi.

Ziyareti ve oradaki ortamı önemsediklerini ifade eden Atalay, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz daha önce orada farklı partilerin yanlış tahrikleri oldu. Bu sefer öyle değildi. Vatandaşlarımızın en önemli beklentisi şu; bu olay aydınlatılsın, öncesi, sonrası. Bu neden oldu; sorumluları bulunsun. Biz de zaten bu konuda olanca hassasiyetimizi ifade ettik. Bunu sizden çok biz istiyoruz, dedik. Devlet eski devlet değil, hükümet eski hükümet değil. Hiçbir şey kapalı kalsın istenmiyor. Türkiye'de artık her şey şeffaflaştı. Bu olay belki başka zamanlar olsaydı farklı tepkiler verilirdi. Devletin tepkisi belki farklı olurdu. Üstü belki örtülüp giderdi. Bu olay olduğunda ilk Genelkurmay Başkanı açıklama yaptı, 'bir hata oldu' dedi"

Genelkurmay Başkanlığı'nın Uludere olayıyla ilgili raporunun sorulması üzerine Atalay, henüz bir rapor ortaya çıkmadığını, yargı ve soruşturma boyutunun devam ettiğini, kendilerinin de bunu beklediğini bildirdi.

Vatandaşların dertlerini, acılarını, duygularını paylaşmak, onlara destek vermek için çaba sarf ettiklerini dile getiren Atalay, özür konusunda ise "En derin üzüntüler ifade edildi. Yürüyen bir yargı süreci de var. Bu kadar üzüntünün belirtilmesi her şeyi içine alır zaten. Başbakanımız da mesajını iletti. Eşi ve kızlarının, orada eşini çocuğunu kaybetmiş annelerle, hanımefendilerle bir araya gelmesi, en önemli paylaşma değil midir?" diye konuştu.

"SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR"

Beşir Atalay, "Uludere'de vur emrini kim verdi?" sorusu üzerine olayla ilgili adlî ve askerî yargının soruşturmasının devam ettiğini belirtti. Kendilerinin de bu süreci beklediğini bildiren Atalay, "Şu anda bu konuda idare olarak söyleyeceğimiz bir şey yok. O sonuç çıksın, kamuoyuyla da bunu paylaşırız" dedi.

"Uludere olayından sonra bölgede devlete ve güvenlik güçlerine karşı bir güvensizlik söz konusu mu, diyaloğu nasıl sıkılaştıracaksınız?" sorusu üzerineyse Ak Parti olarak kamuoyu nabzını çok iyi tuttuklarını söyledi.

"ANKET, VATANDAŞIN DEVLETE GÜVENİNİN ARTTIĞINI GÖSTERİYOR"

Kendisinin de bilimsel alanından dolayı bu konuya yakın olduğunu ifade eden Atalay, siyasetin en önemli denetleyicisinin, vatandaş olduğunu hatırlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her ay araştırma yaptırdığını ve vatandaşların, icraatları nasıl değerlendirdiği konusunda bilgi sahibi olduğunu kaydeden Atalay, bu konuda da yeni yaptırdıkları bir çalışma bulunduğunu aktardı.

"Anketten çarpıcı bir sonuç çıktı mı?" sorusu üzerine Atalay, vatandaşın devlete güveninde artış olduğunu bildirdi. Atalay, vatandaşın şeffaflığın ve hukukun arttığının, eskiden görülen adaletsizliğin, işkencenin, baskının ve faili meçhullerin olmadığının, hakkın, hukukun korunduğu bir sistemin geliştiğinin farkında olduğunu bildirdi.

"VATANDAŞIN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKMAK LAZIM"

Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaş devletin samimiyetini biraz daha yakın bilsin istiyoruz. Gidip yüzyüze görüşmenin yerini hiçbir şey tutmuyor. Vatandaşın gözlerinin içine bakarak bunları anlatmak gerekiyor. Terörle mücadelenin bir boyutu da vatandaşa sahip çıkmak. Götürdüğünüz hizmetlerle onların önceleri hayal bile edemeyeceği adımlar atıldı. Onları iyice anlatmak gerekiyor"

KÜRTÇE EĞİTİM

Beşir Atalay, Kürtçe eğitimin sorulması üzerine bunun "özel olarak oturulup karar verilmiş bir konu olmadığını" dile getirdi. Nevruz'la igili olaraksa vatandaşların Nevruz'u, şenlik içinde kutlamalarını isteyerek Nevruz'u siyaset platformu olarak görenlerin yanlış yaptığını dile getirdi.

"TAHLİYELERDEN MEMNUNUM, TÜRKİYE HAKSIZ YERE SUÇLANIYOR"

Gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in tutukluluk halinin son bulması ve tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili soru üzerine Atalay, Meclis ile ilgili olduğu için milletvekillerinin durumu hakkında konuşmak istemediğini söyledi.

Atalay, "Gazeteciler ve basınla ilgili Türkiye, doğrusu son aylarda hak etmediği olumsuz imajla suçlandı. Bu, uluslararası alana da taşındı. Bu kadar demokratikleşme çaba ve adımlarından sonra Türkiye'nin böyle suçlanması büyük bir haksızlık. Onun için ben bu tahliyelerden memnun oldum. Umarım bizim de yeni çalışmalarımız var özellikle şiddet içermeyen her düşüncenin ve ifadenin daha da özgür olması yönünde çalışmalarımız var. Umarım bu alan genişler. Düşünce özgürlüğü sonuna kadar sağlansın. Ben Türkiye'nin uluslararası imajını da düşünerek bu tahliyeleri olumlu buluyorum" diye konuştu.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler