Asrın projesinde dev adım atıldı

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Türkiye'den deniz altından borularla getirilecek suyun depolanacağı Geçiköy Barajı'nın temelinin atılmasıyla bayram yaşadıklarını belirterek, ''Suyun gelişi ikinci bayram olacak'' dedi. KKTC Başbakanı İrsen Küçük, temel atma tö

Asrın projesinde dev adım atıldı

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Türkiye'den deniz altından borularla getirilecek suyun depolanacağı Geçiköy Barajı'nın temelinin atılmasıyla bayram yaşadıklarını belirterek, ''Suyun gelişi ikinci bayram olacak'' dedi.

 KKTC Başbakanı İrsen Küçük, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkünün bayram yaşadığını, böyle bir mutluluğa kavuşmanın önemli olduğunu, ikinci büyük bayramın da Anadolu'dan gelecek suyla yaşanacağını kaydetti. Asrın projesiyle Kıbrıs Türk halkının Anadolu halkına yeni bir bağla bağlandığını belirten Küçük, atılacak temelle mutlu sona bir adım daha yaklaşacaklarını vurguladı. Küçük, suyun önemine işaret ederek, su olmayan yerde hayat, bereket, medeniyet, kalkınma olamayacağını kaydetti ve KKTC'de kalkınmada öncelikli sektör kabul ettikleri turizm ve eğitim sektörleri için her halükarda suya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Yarı kurak Akdeniz ikliminde Kıbrıs'ın sık sık kuraklıkla karşı karşıya kaldığını anlatan Küçük, Türkiye'den gelecek suyun hem içme hem de sulama amacıyla kullanılacağını, sulu ziraatın gelişeceğini kaydetti. Tarım, hayvancılık, turizmle uğraşanlar için suyun önemini vurgulayan Küçük, Anadolu halkına teşekkür etti. ''2 yıl sonra suyun akışını hep birlikte kutlayacağız'' diyen Başbakan Küçük, bu kararı verenlere teşekkür etti ve projenin hayırlı olmasını diledi.

PROJE YILLAR ÖNCE BAŞLADI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da projenin mimarı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek başladığı konuşmasında, geçmişten beri su sıkıntısı yaşayan Kıbrıs'ta bu projenin asırlık bir proje olduğunu söyledi. Veysel Eroğlu, projenin nasıl doğduğunu anlatırken, Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Belediye Başkanı iken kendisinin de İSKİ müdürü olduğunu, İstanbul'da su sıkıntısı yaşandığını, ama 8 ayda İstanbul'un su meselesini kökünden çözdüklerini kaydetti. Veysel Eroğlu, İstanbul'da 22 kilometrelik boru hattıyla adalara su götürdüklerinde Kıbrıs'taki bakanın da su getirilmesini istediğinde ''Bize yetki verseler bizim için çok kolay'' dediğini ve konuyu Erdoğan'a aktardığında ''İnşallah vakti geldiğinde neden olmasın'' yanıtı aldığını; hükümete gelince de bu projenin başlatıldığını anlattı.

ERDOĞAN SÖZÜNÜ UNUTMADI

Başbakan Erdoğan'ın Ekim ayında ''Kıbrıs'a verdiğin sözü unuttun mu?'' diye sorduğunda, unutmadığını ve çalışmaların başlatıldığını kaydeden Veysel Eroğlu, çalışma sırasında denizde 1450 metre derinlikte vadiler olduğunu görünce boruları denizin 250 metre altında askıda götürme kararı aldıklarını anlattı ve ''Azmin önünde hiçbir şey duramaz, yeter ki niyet ve iyi niyet olsun'' dedi. 


Kaynak : http://www.internethaber.com/kuzey-kibris-turk-cumhuriyeti-kktc-basbakani-irsen-kucuk-orman-ve-su-isleri-baka-412066h.htm#ixzz1qcdOx6VJ

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler