Askeri vuran polise ceza yok

Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde 5 Ağustos 2010’da PKK’lı grubun saldırısı sırasının hemen ardından polisin açtığı ateşte, er Cemal Yalın şehit olmuştu. Olaya karışan 10 polis için “adama öldürmek” suçlamasıyla dava açıldı. Davada, sanık polislere ceza veril

Askeri vuran polise ceza yok

Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde 5 Ağustos 2010’da PKK’lı grubun saldırısı sırasının hemen ardından polisin açtığı ateşte, er Cemal Yalın şehit olmuştu. Olaya karışan 10 polis için “adama öldürmek” suçlamasıyla dava açıldı. Davada, sanık polislere ceza verilmedi.

 Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz polisler katılmadı. Savcı mütalaasında, PKK'lıların roketli saldırısıyla başlayan çatışmanın yarım saat sürdüğünü, silah sesleri üzerine İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serdar Çölgeçen'in destek amacıyla İlçe Emniyet Amiri İltekin Karahan'ı telefonla arayıp bilgi aldığını belirtti.

Çölgeçen'in Cemal Yalın ile birlikte jandarmaya ait hizmet aracıyla yola çıktığı, bu esnada silah seslerinin kesildiği ve sokaktaki herkesin normal hayatına devam ettiği sırada araçla emniyet amirliğine doğru hareket ettikleri bildirildi.

Ön camı hariç tüm camları siyah filmle kaplı sivil minibüsün farları açık şekilde emniyet binasına doğru geldiği, bu esnada girişteki polislerin "dur" ikazında bulundukları kaydedilen mütalaada, aracın durmaması üzerine güvenliği sağlayan 10 polisin aynı anda havaya ateş açtıklarına dikkat çekildi.

Aracın hızını kesmeyip emniyet binasına giriş yapmaya çalışması üzerine güvenliği sağlayan polislerin minibüse ateş açtıkları ve bu şekilde durdurdukları ifade edildi.

Olayda aracı kullanan er Cemal Yalın'ın şehit olduğu, İlçe Jandarma Komutanı Serdar Çölgeçen ile habercisi Kayhan Kuzu'nun ise yara almadan kurtulduğu belirtildi. Otopside cesetten mermi çekirdeği çıkmadığı ifade edilen mütalaada, Cemal Yalın'ın elbiselerindeki mermi deliklerinin ise hangi polisin silahından atıldığının belirlenemediğine işaret edildi. Olayda kasıt olmadığı gerekçesiyle 10 polis hakkında ceza verilmemesi istendi.

Mahkeme heyeti de her an emniyet amirliğine yönelik saldırı beklendiği bir anda tanınmayan sivil bir minibüsün uyarı ateşi ve “dur” ikazlarına rağmen hızını kesmeyip polislerin üzerine yöneldiğine dikkat çekti. Polislerin emniyete yönelik bomba yüklü araçla intihar saldırısı yapılacağı düşüncesiyle minibüse ateş açtıkları ifade edildi. Polislerin meşru savunma koşulları içinde bulundukları kendilerine yönelik bir saldırıyı bertaraf etmek maksadıyla kasıt olmaksızın hareket ettikleri, bu nedenle haklarında "hata" fiilinin uygulanmasına karar verildi.

Mahkeme, 10 polise ceza verilmesine yer olmadığına oy birliğiyle hükmedip dosyayı kapattı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam