Alkollü Sürücünün Cezasına İptal

Yargıtay, 156 promil alkollü çıkan sürücüye verilen para cezasını “emniyetli bir şekilde araç kullanamayacağına dair doktor raporu yok”diyerek iptal ettiAlkollü araç kullanırken yakalanan Ercan G. adlı Çorumlu vatandaş, “trafik güvenliğini tehlikeye düşür

Alkollü Sürücünün Cezasına İptal

Yargıtay, 156 promil alkollü çıkan sürücüye verilen para cezasını “emniyetli bir şekilde araç kullanamayacağına dair doktor raporu yok”
diyerek iptal etti

Alkollü araç kullanırken yakalanan Ercan G. adlı Çorumlu vatandaş, “trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek” suçundan para cezasıyla cezalandırıldı. Dosyayı inceleyen Yargıtay 2. Ceza Dairesi, bu kararı bozdu. Daire, “Alkol etkisiyle emniyetli bir şekilde araç idare edemeyecek durumda olduğuna dair doktor raporu olmaması karşısında trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun oluşmayacağına” işaret etti. Karara itiraz eden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise 156 promil alkollü olduğu belirlenen sanığın hastanede ileri derecede alkollü olduğunun tespit edildiğini ancak promil değerinin alınamadığını belirtti. Dosyayı inceleyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, itirazı reddetti. Kurul'un kararında, TCK'nın, 179. maddesinde, “alkol etkisiyle emniyetli bir şekilde araç idare edemeyecek olmasına rağmen araç kullananların cezalandırılmasının” öngörüldüğü belirtilerek şöyle dendi:

Suç değil

“Alkolün sırf kullanılmış olması bu suçun oluşması için yeterli olmayıp, kişinin bu halde emniyetli şekilde araç kullanamayacağını bilerek araç kullanması gerekmektedir. Kişinin emniyetli şekilde araç kullanamayacak durumda olduğunun saptanması zorunludur. Alkollü olmasına rağmen kişinin emniyetli bir şekilde araç kullanabildiği hallerde bu suçun oluşması olanaksızdır. Sanığın ileri derecede alkollü olduğuna dair rapor düzenlenmiş ancak emniyetli bir şekilde araç kullanamayacak halde olduğuna ilişkin doktor raporu yoktur.”

Hatalı bir karar
İ.Ü. Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fidancı: Bir kişinin ne kadar alkol alınca kontrolünü kaybedeceği kişiye göre değişir. Kronik alkoliklerde bu oran çok yüksek olabilir. Ancak ne kadar alınırsa alınsın alkolün refleks mekanizmaları üzerinde doğrudan etkisi olur. Alkol alıp araç kullanmanın güvenli araç kullanımını hangi düzeyde olursa olsun etkileyeceğini söyleyebiliriz. Karar adli tıp bilimi açısından hatalıdır.

50'yi aşması yeterli
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırma Merkezi Müdürü Yıldız Dönmez: Belki alkol tek başına bir trafik kazasına sebep değildir ancak alkollü sürücünün bulunduğu ortam, bulunduğu şart zaten kanunu ihlaldir. Bugüne kadar 50 promilin üstünde alkol aldığı tespit edilen sürücülere, 'trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek' suçundan işlem yapıldı ve hepsi uygulandı. Bugüne kadar hiç birinin geriye dönüşü olmamıştı.

Vatan

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler