"Akdemir Paşa zehirlenmiş olabilir"

 1993 yılında Uğur Mumcu, Adnan Kahveci, Eşref Bitlis ve Turgut Özal’ın şüpheli ölümlerine ilişkin kamuoyunda tartışmalar sürerken, o dönem Korgeneral Lütfü Akdemir’in de öldürülmüş olabileceği iddiası ortaya atıldı. Akdemir’in öldüğü sırada aynı garnizon

"Akdemir Paşa zehirlenmiş olabilir"

 

1993 yılında Uğur Mumcu, Adnan Kahveci, Eşref Bitlis ve Turgut Özal’ın şüpheli ölümlerine ilişkin kamuoyunda tartışmalar sürerken, o dönem Korgeneral Lütfü Akdemir’in de öldürülmüş olabileceği iddiası ortaya atıldı. Akdemir’in öldüğü sırada aynı garnizonda görev yapan Emekli Hava Albay Mustafa Hacımustafaoğulları Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) çarpıcı açıklamalar yaptı. Hacımustafaoğulları, Korgenaral Lütfü Akdemir’in öldürülmüş olabileceğini dile getirdi. Çünkü Akdemir’in hayatta olması halinde 28 Şubat sürecinin yaşanmayacağını söylerken, Batı Çalışma Grubu’nun geçmişinin 85’li yıllara dayandığını ifade etti.
 
Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümünün üzerinden 19 yıl geçtikten sonra yapılan otopsi sonuç raporundaki ‘zehir var ama ölüm nedeni için yeterli değil’ tespitinin ardından gözler 93’deki şüpheli ölümlere çevrildi. Bu kapsamda Emekli Hava Albay Mustafa Hacımustafaoğulları 1 Nisan 1994 yılında vefat eden Eskişehir 1. Taktik Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Lütfü Akdemir’in zehirlenmiş olabileceğini iddia etti. Hacımustafaoğulları, “Eskişehir 1.Taktik Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Lütfü Akdemir, 1994 yılında ordu evinde yemeğini yerken rahatsızlandı. Yemekte bulunan bir doktor müdahalede bulundu. Araçla Eskişehir Hava Hastanesi’ne götürdüler. Ölüm nedeninin kalp krizi olduğu söylendi. Kendisine otopsi yapılmadı. Akdemir'in kişiliği ve meslekteki başarıları onu birkaç yıl içinde Hava Kuvvetleri Komutanı yapacaktı. Kendisi birliğin içindeki gazinoda yemek yerken rahatsızlandı. Lütfü Paşa zehirlenmiş olabilir.” ifadelerini kullandı.
 
'LÜTFÜ PAŞA’NIN ÖLÜMÜNDE ŞAİBELER VAR'
 
Emekli Albay Hacımustafaoğulları, Korgeneral Lütfü Akdemir’in ölümünde kuvvetli şüphelerin bulunduğunu söyledi. Hacımustafaoğulları, “93’te yaşanan siyasi cinayetler ile 28 Şubat öncesi yaşanan tasfiyeler dikkate alındığında, Lütfü Paşa’nın ölümünün şaibeli olduğu konusunda kuvvetli şüpheler olduğunu düşünmek zor değil. Turgut Özal, Adnan Kahveci, Eşref Bitlis gibi 1993-1994 yıllarındaki seri ölümlerin zamanlaması ve ölenlerin ülke sorunları karşısındaki vatansever tavırları iyi biliniyor. Lütfü Akdemir Paşa ben Harbiye’de öğrenci iken alay komutanlığından tanıdığım ve en son görev yaptığım Eskişehir Garnizon’unda kuvvet komutanlığımı yapan paşaydı. Kendisini yakından tanıyorum. İnançlı, yürekli, çalışkan, dirayetli, risk alabilen nadir vatansever generallerden biriydi.” dedi.
 
'ÖLMESEYDİ 28 ŞUBAT YAŞANMAZDI'
 
Hava Korgeneral Lütfü Akdemir ölmeseydi 28 Şubat’ın yaşanmayacağını iddia eden Mustafa Hacımustafaoğulları, Akdemir’in ölümüyle bazı hava kuvvetleri komutanlarının önünün açıldığını söyledi. Hacımustafaoğulları şu ifadeleri kullandı: “Ölüm haberini aldığımda aklıma ilk gelen suikaste kurban gittiği olmuştu. O'nun hakkında söyleyebileceğim ve onu en güzel tanımlayacak ifade ‘eğer yaşasaydı ve Hava Kuvvetleri Komutanı olabilseydi, 28 Şubat belki yaşanmayabilirdi.’ olur. Hava Kuvvetleri’nde Lütfü Paşa’nın ölümüyle önü açılan ve balyoz ve Ergenekon davalarında generallerin sanık ve mahkum olmaları da bu şüpheyi güçlendirmektedir. Org. İbrahim Fırtına, Org. Bilgin Balanlı bunlardan ilk aklıma gelenler.”
 
'LÜTFÜ PAŞA’NIN ÖLÜMÜNDEN SONRA OĞLU DA İNTİHAR ETTİ'
 
Lütfü Akdemir’in ölümünden sonra oğlunun da intihar ettiğini söyleyen Emekli Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları, baba ve oğlun ölümlerinin araştırılması gerektiğini ifade etti. Hacımustafaoğulları, “Akdemir generalin ölümünden sonra, oğlunun da babasının beylik tabancasıyla intihar etmiş olması şüpheleri derinleştiriyor. Lütfü Paşa’nın hanımı da kocası ve oğlunun ölümleriyle yaşadığı ağır travma sonucu psikolojik sorunlar yaşadı. Lütfü Paşa’nın ölümünü takip edecek kimsesi olmadığı için bu olay 28 Şubat'ın karanlık ve sisli ortamında hiç gündeme bile gelmedi. Yakın tarihimizin aydınlatılması için oğlunun ölümünün de araştırılması gerekir.” dedi.
 
 
'22 DİNDAR ORDU MENSUBUNUN ATILMASINI ENGELLEDİ'
 
Emekli Albay Mustafa Hacımustafaoğulları kendisinin de dahil olduğu 22 dindar personel hakkında yürütülen şüpheli takibin kaldırılmasını bizzat Lütfü Paşa’nın sağladığını da belirtti. Hacımustafaoğulları yaşadığı anekdotu şöyle anlattı: “Korgeneral Lütfü Akdemir, Batı Çalışma Gurubu’nun talimatları ve birliklerdeki elemanlarının olumsuz çalışmalarıyla personel içinden ben dahil 22 dindar arkadaşın, irticai görüşleri benimsediği için hakkında yürütülen sakıncalı-şüpheli takibinin kaldırılmasını sağladı. Bizimle ilgili iddia edilenin aksine disiplinli, görevine müdrik, vatansever ve temiz kişiler olduğumuzu bir yazı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığına gönderdi. Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanı Tümg. Sabahattin Çatırel komutanın bu teklifini sümen altı yapmaya çalışmıştı. Rahmetli Lütfü Paşa olayın peşini bırakmadı ve bizleri temize çıkarttı.”
 
'BÇG’NİN FAALİYETLERİ 85’DE HAVA KUVVETLERİNDE AKTİFTİ'
 
Mustafa Hacımustafaoğulları Lütfü Paşa ile ilgili yaşadığı anekdotu anlatırken, önemli bir bilgiyi de paylaştı. 28 Şubat’ın ürünü olan Batı Çalışma Grubu’nun aslında 85’li yıllarda hava kuvvetlerinde aktif olduğunu belirtti. Hacımustafaoğulları şöyle konuştu: “Batı Çalışma Gurubu’nun oldukça etkin olduğu bir dönemde, birlik komutanları kendi ikballeri için dindar avına çıkardı. Böyle bir dönemde bu hakşinas tavrı gösterebilecek ender bir insandı Lütfü Paşa. Genelkurmay Başkanlığı’ndan o dönemlerde gönderilen yazılarda, birlik komutanlarına sözde irticai faaliyette bulunan personelle ilgili taviz verilmemesi emrediliyordu. Ayrıca bu emirlerde acımasızca işlem yapılması, aksi halde bunu yapmayan komutanlar hakkında işlem yapılacağının belirtiliyordu. Böyle bir ortamda ortaya koyulan iradenin BÇG'nin dikkatinden kaçtığını düşünmek saflık olur. Batı Çalışma Grubu 28 Şubat’ın bir ürünü değil, geçmişe dayanır. Özellikle Hava kuvvetlerinde BÇG, 85’li yıllarda aktif olarak faaliyetleri görülmeye başladığını dönemin hava subayları bilir.”
 
KORGENERAL LÜTFÜ AKDEMİR KİMDİR?
 
Korgeneral Lütfi Akdemir, 4 Ağustos 1935 tarihinde Konya’da doğdu. 1958’de İzmir Hava Harp Okulu’ndan mezun olmuş, 1960 yılında ABD’de pilotaj ve lisan eğitimini tamamladı. 20 Temmuz 1960 tarihinde Merzifon 5. Hava Üs 142. Filo Jet Av Pilotu olarak atandı. 1967 yılında girmeye hak kazandığı İstanbul Hava Harp Akademisi’ni 1969’da bitirdi. 28 Ağustos 1970 tarihinde Ankara 4. Ana Jet Üs Harekat Eğitim Subayı olarak tayin edildi. 1973-1975 yılları arasında Belçika’da görevlendirilen Akdemir, burada F-104 MTD kursu gördü. 1982 yılına kadar hava kuvvetlerinin çeşitli birimlerinde şube müdürlüğü, personel subaylığı, komutanlık görevlerinde bulunan Lütfü Akdemir, 1982 de Tuğgeneralliğe terfi etti. 20 Ağustos 1984 tarihinde Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığı görevine atandı. Akdemir, 1986’da Ankara Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı görevine atandı aynı yıl Tümgeneral oldu. 17 Ağustos 1989 tarihinde Eskişehir 1. Taktik Hava Kuvvet Komutan Yardımcılığı görevine getirilen Lütfü Akdemir, 1990’da Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı oldu. 30 Ağustos 1990 tarihinde Korgeneralliğe yükselen Akdemir, 16 Ağustos 1992 tarihinde de Eskişehir 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanı olmuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam