Akçakale'de hırsızlık arttı

 Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine dün Suriye tarafından düşen top mermisi nedeniyle 4'ü çocuk 1'i kadın 5 kişi hayatını kaybetti. Çatışmaların şiddeti ve Suriye'nin yaptığı top atışlarının Akçakale'de yerleşim alanlarını ve vatandaşları vurmasının ardından

Akçakale'de hırsızlık arttı

 

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine dün Suriye tarafından düşen top mermisi nedeniyle 4'ü çocuk 1'i kadın 5 kişi hayatını kaybetti. Çatışmaların şiddeti ve Suriye'nin yaptığı top atışlarının Akçakale'de yerleşim alanlarını ve vatandaşları vurmasının ardından boşalan evlere de hırsızlar dadandı. Akçakale'de yaşamını yitiren 1 anne ile 3 kızı, sabah erken saatlerde toprağa verildi.
 
Çatışmaların başladığı günlerden itibaren daha önce neredeyse hiç asayiş olayı meydana gelmeyen Akçakale'de hırsızlık olaylarında büyük artış olduğu bildirildi. Geceyi yakınlarının yanında geçiren ve sabah saatlerinde kontrol için geldikleri evlerinin soyulduğunu anlayanların polise başvurmasıyla ortaya çıkan hırsızlık olaylarına karşı ilçeye takviye polis güçleri gönderildi.   
 
TÜRKİYE ANINDA KARŞILIK VERDİ
 
Patlama sonrası kargaşanın hakim olduğu Akçakale'den top sesleri yankılanmaya başladı. 5 kişinin ölümüne yol açan olaydan yaklaşık 20 dakika sonra başlayan top atışlarının Türkiye tarafından yapıldığı ise Başbakanlık'tan yaptığı yazılı açıklama ile resmiyet kazandı. Top atışları, saat 01.30'a kadar devam etti.
 
TOP ATIŞLARI SABAH YENİDEN BAŞLADI
 
Türkiye'nin misilleme olarak yaptığı top atışları, saat 06.45'te yeniden başladı. Akçakale ilçesi girişinde bulunan ve geçen hafta 3 obüs ile 1 uçaksavarın sevk edildiği askeri bir birlikten peş peşe 3 top atışı yapıldı. Akçakale'den yapılan top atışlarının Suriye'nin Telabyad ilçesinin Türkiye sınırına 14 kilometre uzaklıktaki Ayn El Arus bölgesine konuşlanan Esad'a bağlı ordu birliklerini hedef aldığı ileri sürüldü.
 
GÜLŞEN ÖZER TOPRAĞA VERİLDİ
 
Suriye tarafından atılan top mermisinin Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nde isabet ettiği evde yaşamını yitiren 5 kişiden Gülşen Özer de toprağa verildi.
 
Şanlıurfa’da otopsisinin yapılmasının ardından yakınları tarafından teslim alınan 4 çocuk annesi 27 yaşındaki Gülşen Özer’in cenazesi Akçakale’deki Yeni Cami’ye getirildi. Cenazenin getirilişi sırasında Özer’in bazı yakınları baygınlık geçirdi. Bu sırada Özer’in yakınları ve cenazeye katılan ilçe halkı gazetecilere tepki gösterdi. 
 
Kılınan cenaze namazının ardından Gülşen Özer’in tabutu ilçe mezarlığına getirildi. Burada yapılan definde Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ile 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi de bulundu. Bazı vatandaşlar, etrafında asker ve polis korumasındaki Vali Güvenç ile Orgeneral Mendi’ye, "Sizi bu kadar kişi koruyor, bizi neden koruyan yok" diye tepki gösterdi.
 
Cenaze töreni sonrası mezarlıktan ayrılan 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi gazetecilerin kendisine yönelttiği soru üzerine, "Hepimizin başı sağ olsun" derken, Türkiye’den yapılan top atışlarına ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.
 
İç karışıklığın sürdüğü Suriye'de, muhalifler ile çatışan ordu birliklerinin ateşlediği bir top mermisi, dün saat 16.25 sıralarında ilçe merkezindeki Timuçin Ailesi'nin oturduğu eve isabet etti. Meydana gelen patlama sonrası evde bulunan Zeliha Timuçin ve 3 kızı ile komşusu aynı zamanda akrabası olan Gülşen Özer yaşamını yitirdi. Patlama sırasında çevrede bulunan 3'ü polis 13 kişi de yaralandı. İlçede büyük paniğe yol açan patlama sonrası, tepki için Hükümet Konağı'na yürüyen kalabalık grup ile polis arasında arbede çıktı.
 
ANNE VE 3 KIZI TOPRAĞA VERİLDİ
 
Suriye ordu birliklerinin yaptığı top atışının isabet aldığı evde yaşamını yitiren 1 anne ile 3 kızı, sabah erken saatlerde toprağa verildi. Şanlıurfa'da otopsisi yapılan 5 kişiden Zeliha Timuçin ile kızları Zeynep, Ayşegül ve Hatice Timuçin, sabaha karşı cenaze araçları ile yakınlarına teslim edildi. Cenazeleri alan yakınları, anne Zeliha Timuçin ve 3 kızını, saat 05.00 sıralarında Akçakale'ye birkaç kilometre uzaklıktaki Bolatlar Köyü mezarlığında yan yana açılan mezarlara defnetti.
 
ÇATIŞMALAR BAŞLADI, İLÇE BOŞALDI
 
Akçakale'ye 1 kilometre uzaklıktaki Telebyad'da, muhalifler ile ordu birlikleri arasındaki çatışmalar 15 Eylül'de başladı. Silah seslerinin duyulmaya başladığı Telebyad'da çatışmaların şiddeti 18 Eylül'de tırmandı. İlçede paniğe yol açan şiddetli çatışmalar sonrası muhalifler 19 Eylül'de sınır kapısını, 20 ve 21 Eylül'de ise ilçe merkezindeki stratejik noktaları ele geçirdi. İlçedeki Suriye bayraklarının indirilerek Özgür Suriye Ordusu'na ait bayrakların direklere çekilmesinin ardından ordu birlikleri Telebyad'a 13 kilometre uzaklıktaki Ayn El Arus bölgesinden muhaliflerin bulunduğu alana doğru top atışları başlattı.
 
Ordu birliklerinin yaptığı top atışları, zaman zaman Türkiye sınırına yakın noktalara düştü. Çatışmalar sırasında seken şarapnel parçaları, sınıra yakın noktalardaki yerleşim yerlerine de isabet etti. Şarapnel parçaları, 5 kişinin hafif yaralanmasına ve çok sayıda ev ve vagonda hasara yol açtı.
 
Son olarak geçen cuma günü Suriye tarafından atılan bir havan topu mermisi ilçenin Hürriyet Mahallesi'ne düştü. Dar bir sokakta meydana gelen patlama sonrası çevrede bulunan 20 civarında ev ve işyerinde hasar oluştu. Çatışmaların şiddetlenmesinin ardından uzak durulması uyarısı yapılan sınır bölgesine yakın yerlerdeki evler boşaldı. Onlarca aile ilçe merkezi, yakın köy ve kent merkezindeki yakınlarının yanına yerleşti. Risk altında olduğu değerlendirilen ve '1'inci bölge' olarak adlandırılan Özgür Suriye Ordusu kontrolüne geçen Telebyad Sınır Kapısı'na yakın noktada bulunan 30 ev valilik tarafından tedbir amaçlı boşaltıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler