ABD'de cami sayısında büyük artış

ABD'deki farklı dinlere mensup din araştırmacıları ve dini liderlerden oluşan bir grubun, ''Faith Communities Today'' adlı projesi çerçevesinde yürütülen, ''American Mosque 2011 (Amerikan Camisi 2011)'' başlıklı araştırmaya göre, ABD'de 2 bin 106 cami bul

ABD'de cami sayısında büyük artış

ABD'deki farklı dinlere mensup din araştırmacıları ve dini liderlerden oluşan bir grubun, ''Faith Communities Today'' adlı projesi çerçevesinde yürütülen, ''American Mosque 2011 (Amerikan Camisi 2011)'' başlıklı araştırmaya göre, ABD'de 2 bin 106 cami bulunuyor. Bu rakam, 11 Eylül saldırılarının bir yıl öncesine, yani 2000 yılına göre yüzde 74'lük artışa tekabül ediyor. Rapora göre, 2000 yılında ülkedeki cami sayısı bin 206'ydı.

Rapora göre, ABD'de en çok cami, 257 camiyle New York'ta bulunuyor. Onu 246 camiyle California, 166 camiyle Teksas ve 118 camiyle Florida eyaletleri izliyor.

''Son 10 yılda ABD'deki camilerin ve camiye gidenlerin sayısı büyük bir artış göstermeye devam ediyor'' ifadesinin kullanıldığı raporda, bunun nedenleri arasında, Somali, Irak, Batı Afrika gibi ülke ve bölgelerden yeni göçmenlerin ülkeye gelişi ve toplumun refah seviyesinin artması gibi unsurlar gösteriliyor.

Raporda, genç Müslümanlar arasında köktendinciliğin arttığına yönelik hiçbir işaretin olmadığı tespitine de yer verildi. Buna göre, imamların yüzde 87'si, ''kendi deneyimlerine göre'', genç Müslümanlar arasında ''radikalizm ve aşırıcılığın'' artmadığını düşündüklerini ifade ederken, kendileri için esas zorluğun, bu gençleri camiye çekmek olduğunu belirtti.

Raporun üzerinde çalıştığı bir diğer önemli alan ise Amerikan toplumunun İslam'a nasıl baktığı konusunda oldu. Buna göre, imamların sadece yüzde 25'i, ''Amerikan toplumunun İslam'a düşman olduğu'' yönünde görüş bildirirken, bu oranın 2000 yılında ise yüzde 54 olduğuna işaret edildi.

Rapor, imamların, Müslümanların Amerikan toplumuna dahil olmasını desteklediklerini de ortaya koydu. Raporda bu konuda görüşleri sorulan cami imamlarının yüzde 98'i Müslümanların Amerikan kurumlarına dahil olması, yüzde 91'i de Müslümanların siyasete girmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

-Rapordaki diğer önemli bulgular-

Rapordaki diğer bazı tespitler ise şöyle sıralanıyor:

''-ABD'deki camilerin yüzde 76'sı 1980'den sonra inşa edilmiş.

-Camilerin çoğunluğu kentsel alanlarda yer almasına karşın, bu rakam giderek düşüyor ve şehir merkezi dışındaki alanlarda bulunan camilerin sayısı artıyor. 2000 yılında camilerin yüzde 16'sı dış mahallelerdeyken, 2011 yılında bu oran yüzde 28'e yükseldi.

-Camilere gidenler arasında çok farklı etnik grupların varlığı dikkati çekiyor. Camilere düzenli gidenler arasında Güney Asyalılar, Araplar ve Afro-Amerikalılar ilk üç sırada yer alıyor.

-Bayram namazına katılan Müslümanların sayısı 2000 yılındaki 2 milyon civarındaki rakamdan, 2011 yılında 2,6 milyona yükseldi. Ülkedeki toplam Müslüman nüfusu, bu istatistikle belirlenemez ama daha önce bu konuda 1,1 ila 2,4 milyon olarak ortaya atılan tahminlerin doğruluğunu sorgular. Eğer bayram namazına katılan 2,6 milyon Müslüman varsa, o halde ülkedeki toplam Müslüman nüfusu 7 milyona yakın bir rakam olmalı.''

Raporun ana yazarı, Kentucky Üniversitesi Öğretim Üyesi İhsan Bagby, yaptığı açıklamada, ABD'deki Müslüman toplumunun enerji dolu olduğunu ve Amerikan hayatının giderek daha da artan bir parçası haline geldiğini söyledi.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyinin (CAIR) başkanı Nihad Avad da Amerikalı Müslümanların ''kendilerini evlerinde hissettiğini ve Amerikan rüyasına inandığını'' kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam