2 öküz yüzünden 16 kişi öldü

Muş'un Korkut ilçesine bağlı Çınarardı Köyü'nde 1979 yılında Pızong ile Akınbegler aşiretleri arasında 2 öküz yüzünden çıkan ve 16 kişinin ölümüyle başlayan kan davası 30 yıl sonra sona erdi. Edinilen bilgilere göre; Çınarardı köyünde 1979 yılında Pızong

2 öküz yüzünden 16 kişi öldü
Muş'un Korkut ilçesine bağlı Çınarardı Köyü'nde 1979 yılında Pızong ile Akınbegler aşiretleri arasında 2 öküz yüzünden çıkan ve 16 kişinin ölümüyle başlayan kan davası 30 yıl sonra sona erdi.

Edinilen bilgilere göre; Çınarardı köyünde 1979 yılında Pızong aşiretinin 2 öküzü Akınbegler'in tarlasına girdi. Akınbegler 2 öküzü öldürdü. Bunun ardından her iki aşiret arasında çıkan kan davası sonucu Pızong aşiretinden 6, Akınbeyler'den 10 olmak üzere toplam 16 kişi hayatını kaybetti.
Bitlis'in Güroymak ilçesinde yaşayan kanaat önderlerinde Şeyh Nurettin Mutlu'nun devreye girmesi sonucu 29 yıllık kan davası sona erdi. Güroymak Yatılı İlköğretim Bölge Okulu bahçesinde düzenlenen barış töreni Kur-an'ı Kerim okunmasıyla başladı.

Güroymak Müftüsü Mustafa Demirbaş, "Allah'ın saygı değer olarak yeryüzünde yarattığı tek varlık insandır. Kısacası her şey insan üzerinde kurulu olan dünya düzeni tekrar insanlar tarafından bozulmaya çalışılıyor. Unutmayalım ki Yüce Yaratıcı cana kıymayı kesinlikle haram kılmıştır. Ama barışa da vesile olanların kazandığı sevap, Hendek savaşına katılmış gibi hayır kazanması kadardır." dedi.

Pızong aşireti adına konuşan A. Celil Arın ise "Biz birbirimizi affettik. Dileriz ki Allah da bizi affeder." diye konuştu.

Sıdık Çiftçi de "Allah'ın yeryüzünde kim bir cana kıyarsa dünya üzerindeki en büyük günahlardan işlemiş olur. Fakat tövbe edip barışırsa Allah onun günahlarını affeder." şeklinde konuştu.

Gültepe Cami İmamı A. Cabbar Kop'un okuduğu Kur'an'ın ardından her iki aşiretin üyeleri Kur-an'ı Kerim'in altından geçerek kucaklaştılar. Son olarak barışın sağlamasına aracı olan Nurettin Mutlu da "Bilseydiniz barışın Allah katında ne kadar güzel olduğunu ve bu barışa vesile olduğunu. Ne kadar güzel mükâfat alacağını bilseydiniz, nerede bir kırgınlık varsa barıştırırdınız." dedi.

Verilen ikramın ardından tören sona erdi. Törene Güroymak Kaymakamı Rıfat Altan, Korkut Kaymakamı Ali Edip Budan, Güroymak Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu, İlçe Jandarma Komutanı Adem Vanlı, belde belediye başkanları ve yaklaşık 3 bin kişi katıldı.


HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler