1927'de beri en sıcak gün

 Türkiye 1927 yılından bu yana en sıcak günü yaşadı. İstanbul nemle birlikte sıcaklık 42'yi, Adana 45, Diyarbakır ise 43'ü gördü. Halk denizlere ve havuzlara hücum etti. Türkiye'de sıcak hava rekor kırarak son 85 yılın en sıcak günü yaşandı. Bir çok şehir

1927'de beri en sıcak gün

 

Türkiye 1927 yılından bu yana en sıcak günü yaşadı. İstanbul nemle birlikte sıcaklık 42'yi, Adana 45, Diyarbakır ise 43'ü gördü. Halk denizlere ve havuzlara hücum etti. Türkiye'de sıcak hava rekor kırarak son 85 yılın en sıcak günü yaşandı. Bir çok şehirde sıcaklıklar kırk derecenin üstüne çıktı. Uzmanlar sıcakların daha da artacağını belirtti.

 

ADANA: Nemle birlikte 45 dereceye ulaşan sıcaklık, insanlar kadar hayvanları da vurdu. Parktaki güvercinler suya girip, serinlemeye çalıştı. Sarıçam ilçesinde, saatlerce yük taşıyan at aşırı sıcaklara dayanamayınca öldü.

 

DİYARBAKIR: 43 derece olan hava sıcaklığı yüksek nemle birlikte 4-5 derece fazla hissedildi. Vatandaşlar parklarda serinlemeye çalıştı.

 

ANTALYA: Sıcaklık gölgede 40 dereceyi buldu. Antalya Hayvanat Bahçesi'ndeki hayvanlar da bunaldı. Yetkililer, kafeslere özel sulama sistemleri yerleştirdi. Kafes duvarları üzerinden akan suyun altına girerek adeta duş alan ayılar, havuzda oyunlar oynayarak vakit geçirdi.

 

İZMİR: Termometreler öğle saatlerinde 39 dereceyi gösterdi. Nem oranının yüzde 50 olduğu kentte sıcaklık 43 derece hissedildi.

 

AYDIN: Didim ilçesinde dünyaca ünlü Altınkum Plajı'nda yerli ve yabancı turistler denizin ve güneşin tadını çıkardı. Hava sıcaklığı 35, deniz suyu sıcaklığı ise 25 derece ölçüldü.

 

MUĞLA: Kent merkezinde sıcaklık 40 derece, Fethiye'de 38, Köyceğiz'de 39, Marmaris ve Bodrum'da ise 36 derece olarak ölçüldü. Nem oranı 70 dereceye yaklaştı. Turistler ve vatandaşlar denize akın etti.

 

KONYA: 39 dereceyi bulan sıcaktan bunalan bazı vatandaşlar ağaçların altında uyumayı tercih etti. Park ve bahçelerde çalışan kadın mevsimlik işçiler süs havuzuna girerek serinlemeye çalıştı.

 

KARAMAN: Vatandaşlar parklardaki ağaçların gölgelerine uzanırken çocuklar ise havuzlara koştu. Hayvanların susuz kalmaması için belirli yerlere kap içinde sular konuldu.

 

BURSA: Sıcaklığın 37 dereceyi bulması, Bursa Hayvanat Bahçesi sakinlerini bunalttı. Zoo Park'ta develer hortumla yıkanırken, ayılar suda buzlu meyve yiyerek serinledi.

 

GAZİANTEP: Bazı vatandaşlar gazeteyi gölgelik yaparak sıcaktan korunmaya çalıştı, bazıları ise çeşmelerde yüzünü yıkayıp, serinledi. Bursa, Konya, Uşak, Bolu, Kırıkkale ve Çankırı'da kamu görevlisi hamile ve emzikli kadınlarla engelliler ve kronik hastalara 2 gün izin verildi.

      

 ATA SU BİLE KÂR ETMEDİ

Adana'da nemle birlikte sıcak dayanılmaz bir hal aldı. Saatlerce yük taşıyan bir at yere yığıldı. Hortumla su sıkılan at düştüğü yerden kalkamadı.

 

İSTANBUL, NEMLE BİRLİKTE 42 DERECE HİSSETTİ

Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü Uyarı ve Tahminler Grup Sorumlusu Ümit Turgut, ölçüme başladıkları 1927'den bu yana en yüksek derecelerin kaydedildiğini açıkladı. Çarşamba günü Ankara Kızılcahamam'da sıcaklıkların 40, Nallıhan'da 42.9, Beypazarı'nda 43.1, Bolu Seben'de 40.9 ve Kıbrısçık'ta 39.4 derece kaydedildiğini belirten Turgut, "Bu değerler bu istasyonların ölçüm yapmış olduğu 1927-2011 tarihleri itibari ile kaydedilen en yüksek sıcaklık değerleridir" dedi. İstanbul'da dün en yüksek sıcaklığın 36 derece civarında gerçekleştiğini belirten Turgut "Normallerin 6 derece üzerinde olan bir değer. Ancak nemin yüzde 50-60 arasında değişmesi nedeniyle hissedilen sıcaklık 42 derece dolayında" diye konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler