12 köy koruma altında

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yalancı tavuk vebası hastalığı görülmesi üzerine bir belde ile 23 köy gözetim, 12 köyde koruma altına alındı.Ereğli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, ilçeye bağlı Emirali köyünde ikamet

12 köy koruma altında

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yalancı tavuk vebası hastalığı görülmesi üzerine bir belde ile 23 köy gözetim, 12 köyde koruma altına alındı.

Ereğli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, ilçeye bağlı Emirali köyünde ikamet eden Kemal Eroğlu'nun 10 tavuğun telef olması ardından müdürlüklerine başvurduğu, alınan numunelerin Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderildiği ve yapılan araştırmada telef olan hayvanlarda ''Yalancı tavuk vebası'' hastalığına rastlandığı belirtildi.

Hastalığa karşı Ormanlı beldesiyle 23 köyün gözetim, 12 köyün de koruma altına alındığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Müdürlüğümüz personellerinden veteriner Serkan Aslan'ın idare ve gözetiminde toplam 5 veteriner gerekli tedbirleri aldı. Emirali köyünün giriş ve çıkışına uyarı tabelası asıldı. Hastalığın görüldüğü kümeslerde dezenfeksiyon çalışmaları yapıldı. Emirali köyü merkezi olmak üzere 35 köy ile 1 belde de hayvan sağlık zabıta komisyonları kuruldu. Mevcut kanatlı hayvanların salınması, hayvanlardan elde edilen ürünlerin alım satım işlemlerinin durdurulması, hayvanlara ait gübre atıklarının belde ve köy dışına çıkarılması yasaklandı. Koruma bölgesinde bulunan 1 ticari broyler kümesiyle gözetim bölgesinde bulunan 3 ticari broyler kümesine gerekli bilgilendirme yapıldı. Söz konusu ticari kümeslerin toplam kapasitesi 64 bin 400'dür. Bu kümeslerden hayvan çıkışı resmi veteriner hekiminin izni ve gözetiminde yapılacaktır. Alınan idari ve fenni tedbirler hastalığın tekrar görülmemesi halinde 21 gün boyunca devam edecektir.''

Yalancı tavuk vebası hastalığının evcil kanatlıların ve diğer kuşların akut seyirli, çok bulaşıcı, öldürücü, solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar meydana getiren viral bir hastalık olduğu bildirilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Hastalığın spesifik bir tedavisi bulunmamakla beraber, insana bulaşabilen karakterli ve ihbarı mecburi hastalıklar arasında bulunmaktadır. Hastalık kaynağının yabani hayatta serbest halde yaşayan kanatlılar olduğu düşünülmektedir. Hastalığın kuş gribi ile karıştırılmaması gerektiği ilgili teknik ekipler tarafından çiftçilere duyurulmaktadır. İdari ve fenni tedbirlerin uygulandığı bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın tavuk ve tavuk ürünlerinin işlenmesi ve pişirilmesi sırasında hijyen kuralları yönünden daha dikkatli olmaları ve bu tür gıdaları iyice pişirerek tüketmeleri tavsiye edilmektedir.''

Açıklamada, Emirali, Aşağı Sofular, Zindancılar, Toyfanlı, Çamlıbel, Artıklar, Işıklı, Osmanlı, Çayırlı, Yeşilköy, Sarıkaya ve Esenler köylerinin koruma bölgesi, Ormanlı beldesi ile Gebe, Pembeciler, Süleymanbeyler, Kızılcapınar, Ramazanlı, Şamlar, Külah, Hasankahyalar, Davutlar, Ruşanlar, Güzelyurt, Yazıcılar, Kurtlar, Ormanlı, Kaymaklar, Topallı, İmranlar, Abdi, Çiğdemli, Yunuslu, Dedeler, Danişmentli, ve Başören Doğancılar köylerinin gözetim bölgesi olarak ilan edildiği bildirildi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam