Yeni pandemi korkusu! Japonya'da ortaya çıktı ve hızla yayılıyor! Prof. Dr. Tevfik Özlü uyardı

Sağlık Bakanlığı uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'daki hızla yayılan bakteriyel enfeksiyonun pandemi yaratmayacağını, tedavi edilebilir olduğunu belirtti. A grubu streptokok kaynaklı enfeksiyon, boğaz ağrısı ve ateşle belirgin.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'da görülen ve hızla yayılan bir bakteriyel enfeksiyona ilişkin uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Özlü, bu durumun pandemiye yol açmayacağını, çünkü karşılaşılanın bir virüs değil, tedavisi mümkün olan bir bakteri olduğunu belirtti. Hastalığın semptomları arasında boğaz ağrısı, ateş ve genel bir halsizlik bulunuyor ve doğru teşhisle bir haftalık bir antibiyotik tedavisi genellikle yeterli oluyor.

yeni-pandemi-korkusu-japonyada-ortaya-cikti-ve-hizla-yayiliyor.webp

Prof. Dr. Özlü, "Henüz bunu net olarak öğrenmek ama bu bir pandemiyi oluşturacak tehdit değil. boğazda ağrı, ateş, vücut ısısı kırgınlık gibi ile belli olur. Böyle bir durum ortaya çıktığında tabii ki hekime başvurmak gereklidir. Kolayca teşhis konabilir, boğazdan tarama şeklinde örnek alınıp A grubu streptokoklar olup olmadığı net olabilir. Buna göre de bir haftalık bir tedaviyle bazen tek doz Penisilin, değiştirilerek tedavi edilebilir. Yani panik veya böyle bir endişeye yol açacak durum görünmüyor" diye konuştu.

Özlü, son dönemde Japonya'da yaygınlaşan durumun, her yerde bulunabilen A grubu streptokok bakterileri kaynaklı olduğunu açıkladı. Bu bakteriler zaman zaman boğaz enfeksiyonlarına ve nadiren de olsa kalp, böbrek ve eklemlerde kalıcı hasara yol açabilen ciddi komplikasyonlara sebep olabiliyor.

Prof. Dr. Özlü, "Japonya'da son zamanlarda A grubu streptokoklarla ortaya çıkan bir gruptan söz ediliyor. Aslında A grubu streptokoklar her yerde var. Bizde de var. Dünyada da var. Zaman zaman boğaz kanallarına yol verir Tonsilit gibi, farenjit gibi yayılan yol açar. Ama bazen de bu yayılma sırasında kalpte, böbrekte, eklerde hasarlar ortaya çıkabilir ve kalıcı sorunlar yaşanabilir. Bir ağır tabloya evrildiği görülüyor. Bu tabii ki aktörlerin kendisiyle ilgili bir parçanın ya da arkadaşlarının sağlık durumuyla ilgili bir duruma bağlı olabilir" dedi.

Tedavi sürecinin basit bir boğaz taramasıyla başladığını ve A grubu streptokok enfeksiyonunun tespiti durumunda, genellikle tek doz penisilin ile tedavinin mümkün olduğunu belirten Özlü, halkı gereksiz panik ve endişeden kaçınmaya çağırdı. Ayrıca, enfeksiyonun neden olabileceği daha ciddi sağlık sorunlarına karşı uyanık olmanın önemine de dikkat çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık