ÖSS Karmaşası

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), yükseköğretime giriş için her yıl sınav yapmayı planladığı yönündeki haberlerle ilgili olarak, bu konuda kendileriyle yapılmış görüşme ya da ort

ÖSS Karmaşası


Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), yükseköğretime giriş için her yıl sınav yapmayı planladığı yönündeki haberlerle ilgili olarak, bu konuda kendileriyle yapılmış görüşme ya da ortak bir çalışma olmadığını söyledi.


Lise bitirme sınavlarının iyi planlanması halinde olumlu olabileceğini belirten Yarımağan, öğrencilerin 4 yıl üst üste sınava girmesinin ise lise eğitiminin çökmesi anlamına geleceğini kaydetti.

Prof. Dr. Yarımağan, bugün bazı gazetelerde yer alan MEB'in üniversiteye girişi yeniden düzenlemek için çalışma başlattığı yönündeki haberlerle ilgili olarak soruları yanıtladı.
“Bu konuda bizimle yapılmış görüşme, ortak çalışma yok” diyen Yarımağan, konunun “Yeni ÖSS” olarak yorumlanmasının da yanlış olduğunu belirtti.

Üniversiteye girişi düzenlemenin Yüksek Öğretim Kurulunun (YÖK) yetkisinde olduğunu dile getiren Yarımağan, haberlerde yer alan “olgunluk sınavlarında alınan puanların ortalamasının yüzde 25'inin ÖSS puanına ekleneceği” yönündeki ifadeleri de, “Kendi kendine bir şey yapılıyor, kopuk bir çalışma” olarak niteledi.

Lise öğretimi boyunca her yıl sınav yapılmasının sağlıklı bir sonuç oluşturmayacağını ifade eden Yarımağan, şunları kaydetti:
“Bu sınavların yapılması demek öğrencilerin 3-4 yıl süreyle dershaneye gitmesi demek. Eğer böyle olursa lise eğitimi iyice çöker. Bu sınavların nasıl yapılacağı da önemli. Sınavlarda çoktan seçmeli sorular olabilir ama onların dışında klasik tipteki sorular da olmalı. Böyle olunca da değerlendirme çok kritik hale gelecek.
Konuyla ilgili net bilgimiz yok. O yüzden çok net görüş belirtemiyoruz. Bence lise bitirme sınavının olması olumludur ama çok iyi planlaması lazım. 3 yıl üst üste olması çok fazla. Öğrenci bir şekilde bu sınavlara hazırlanmaya çalışacaktır. 4 yıl üst üste çoktan seçmeli sınava girerse, lise yerine dershaneye devam edecektir. Diplomayı onlar versin o halde...”

“KONTENJANLARIN ARTIRILMASI GEREKİYOR”

Üniversiteye giriş konusunda atılması gereken en önemli adımın üniversite kontenjanlarının artırılması olduğunu anlatan ÖSYM Başkanı Yarımağan, “Öğrenci sayısı giderek artacaksa getireceğiniz sınav sistemi rasyonel çözüm olmaz” diye konuştu.

Her yıl 800 binden fazla yeni mezun adayın üniversiteye girmek için uğraştığını belirten Yarımağan, bu adaylardan ancak 400 bininin bir yükseköğretim programına yerleştirilebildiğini söyledi. Yarımağan, her yıl bu sayının katlandığını hatırlatarak, üniversite kontenjanlarının belli bir plan dahilinde 600 bine çıkarılması gerektiğini ifade etti. Sınav sisteminde gidilecek olası bir değişikliğin de bununla paralel olarak yapılmasının olumlu olacağına işaret eden Yarımağan, “Yoksa çözüm olmaz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat