Haber61 Ajandası - 26.09.2016

Haber61 Ajandası - 26.09.2016

Haber61 Ajandası - 26.09.2016

GÖREVDEN ALINAN MEMURLAR ÜZERİNE ŞOK ANKET!

Türkiye Kamu-Sen’nin memurlar üzerinde görevden almaların ve ihraçların etkilerini araştırdığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Ankete göre her 10 memurdan 9’unun mesai arkadaşının açığa alındı ya da ihraç edildi. Memurların yüzde 92,9’u ise görevden alınan arkadaşlarının örgüt üyesi olduğuna inanmıyor. Türkiye Kamu-Sen'in yaptığı açıklamaya göre anketin ortaya koyduğu bir başka gerçek de memurların yaşadığı korku ve endişe oldu. Ankete giren toplam kişi sayısı 60 bin dolaylarında iken, bunlardan sadece 7 bin 254'ü anket sorularına cevap verdi. Yani soru yöneltilen her 7 kişiden 6'sı, çekincelerinden dolayı ankete cevaplamadı. Soruları cevaplayanların yüzde 73,4'ü ise anketi doldururken tereddüt ve tedirginlik yaşadığını ifade etti. 1- Bu süreçte açığa alınan/ihraç edilen mesai arkadaşınız oldu mu?

a) Evet %89,9
b) Hayır %10,1
2- Cevabınız “Evet” ise, bu durum iş yükünüzü arttırdı mı?
a) Evet %70,6
b) Hayır %29,4
3- Açığa alınan/ihraç edilen mesai arkadaşınızın gerçekten örgüt üyesi olduğunu düşünüyor musunuz?
a) Evet %7,1
b) Hayır %92,9
4- Açığa alma/ ihraç etme uygulamalarının kamudaki her türlü yasadışı yapılanmayı bertaraf edeceğine inanıyor musunuz?
a) Evet %6,1
b) Hayır %93,9
5- Açığa alma/ihraç etme uygulamaları, üzerinizde olumsuz bir etki yarattı mı?
a) Evet %92,4
b) Hayır %7,6
6- İşyerinizde, “Böyle giderse bir gün sıra bana da gelecek” endişesi taşıyor musunuz?
a) Evet %81,6
b) Hayır %18,4
7- Bütün açığa alma/ihraç etme uygulamalarının adil bir şekilde gerçekleştiğine inanıyor musunuz?
a) Evet %2,4
b) Hayır %97,6
8- Açığa alınan/ ihraç edilenler arasında örgütle hiçbir ilgisi olmayan masum kamu görevlilerinin de bulunduğunu düşünüyor musunuz?
a) Evet %97,9
b) Hayır %2,1
9- Bu süreci kullanarak herhangi bir kaynaktan tehdit/ baskı gördünüz mü?
a) Evet %35,3
b) Hayır %64,7
10- Yaşananlar bireysel olarak çalışma azminizi, hizmet kalitenizi olumsuz yönde etkiledi mi?
a) Evet %85,9
b) Hayır %14,1
11- Açığa alma/ihraç etme uygulamaları, sizce görev yaptığınız kurumun hizmetlerinin aksamasına ya da hizmet kalitesinin düşmesine yol açtı mı?
c) Evet %86,3
d) Hayır %13,7
12- Yaşananlardan etkilenerek işten ayrılmayı ya da emekli olmayı düşündünüz mü?
a) Evet %53,9
b) Hayır %46,1
13- Bu süreçte, Türkiye Kamu-Sen'in kamu görevlilerine yaklaşımını olumlu buluyor musunuz?
a) Evet %90,0
b) Hayır %10,0
14- Bu süreçte, diğer konfederasyonların kamu görevlilerine yaklaşımını olumlu buluyor musunuz?
a) Evet %11,5
b) Hayır %88,5
15- Bu anketi cevaplarken içinden geçilen hassas süreç nedeniyle herhangi bir tereddüt ya da tedirginlik yaşadınız mı?
a) Evet %73,4
b) Hayır %26,6

**
3 MİLYON KİŞİ TAKİPTE!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de, kredi kartı ve tüketici kredilerinde 3 milyon 823 bin kişinin takibe düşmüş 17 milyar lira borcu olduğunu belirterek, "Yapılandırma faizi düşük olmalı" dedi. Palandöken, şöyle konuştu: "Temmuz 2016 itibarıyla 2 milyon 67 bin vatandaşın kredi kartlarına 7 milyar lira civarında, tüketici kredilerine ise 1 milyon 756 bin vatandaşımızın 10 milyar lirayı aşkın borcu takibe düşmüş. Bir defaya mahsus 72 ay vadeye kadar borç yapılandırması getirilecek olmasının olumlu etkisi görülecektir.Kredi kartı ve tüketici kredisi borçları için 72 aya kadar yeniden yapılandırma yolu açıldı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alınan kararlara göre; kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri, tüketicinin talebi halinde 72 aya kadar taksitlendirilebilecek.İhtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri de tüketicinin talebi durumunda bir defaya mahsus en fazla 72 ayla sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilecek. Yapılandırma imkanı, bankalara borcu olanları sevindirdi. Ancak yapılandırma yapılırken uygulanacak faiz merak konusu oldu. Yapılandırma faizinin düşük olması yönünde çağrılar yapıldı. Kredi kartında ve kredilerde, vatandaşın alışverişini kolaylaştıracak, dolayısıyla piyasayı hareketlendirecek ve üretimi artıracak düzenlemeler yapıldı. İşte alışverişlerde yeni dönem: Genel kredi kartı taksit sınırı 9 aydan 12 aya çıkacak. Bazı ürünlerde farklı kredi taksit sayısı bulunuyor. Ancak her şartta taksit sayısı 12'den fazla olamayacak. Cep telefonu, gıda, akaryakıt, yemek alışverişlerinde taksit yasağı devam edecek. Elektrik-elektronik eşya ve bilgisayar alımları 6 ay taksit sınırına tabi tutulacak. Ancak beyaz eşya bu sınırlamadan etkilenmeyecek. Havayolları, taşımacılık, seyahat acenteleri, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili harcamalar, sağlık ürünü alımı, kulüp ve derneklere yapılan ödemeler ve vergi ödemelerinde 9 ay taksit sınırı sürecek.
**

OF’TA AYAZ AİLESİNİN ACI GÜNÜ
Uzun dönem Trabzon Dernekler Federasyonu(TDF) başkan yardımcılığı görevini yapmış olan Oflu işadamı Hüseyin Ayaz kardeşini kaybetmenin acısını yaşıyor.İstanbul’da kanser hastalığına yenik düşen 47 yaşındaki Hacı Nizam Ayaz dün Of İlçesi Aşağı Kışlacık köyündeki aile mezarlığında gözyaşları arasında toprağa verildi. Kardeşinin ölümünden dolayı büyük üzüntü yaşayan Hüseyin Ayaz İstanbul’dan ve yurdun değişik illerinden Of’a gelerek acılarını paylaşan herkese teşekkür ederken duygularını şu şekilde paylaştı:”Kardeşimin tedavi sürecinde olduğu gibi son yolculukta da onu yalnız bırakmayan bütün dost-akraba ve hemşerilerimden Allah razı olsun.Kardeş acısı dayanılmaz”. Bizlerde  rahmetliye Allah’tan rahmet yakınlarına ve ailesine başsağlığı diliyoruz

**
TRAFİK CEZANIZ VARSA BU FIRSATI KAÇIRMAYIN!
4 milyon 250 bin kişi yaklaşık 6 milyar liralık trafik cezası borcundan yapılandırma ile kolayca kurtulabiliyor. Ekim sonuna kadar başvuranların borcu, yapılandırma ile düşecek, isteyen peşin isteyen taksitli ödeme yaparak temiz sayfa açacak. Vatandaş, yapılandırma imkanı ile kamuya olan borçlarından kolayca kurtuluyor. Büyük ilgi gören bu imkan; vergi, prim, su ve öğrenim kredisinin yanı sıra yaklaşık 4 milyon 250 bin kişinin 6 milyar lirayı bulan trafik cezası borçları için de sağlandı. 30 Haziran ve önceki döneme ait trafik cezası borçları, yapılandırılarak kolayca ödenebiliyor. Bunun için Ekim ayının sonuna kadar bağlı bulunulan vergi dairesine giderek ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesinden başvurmak yeterli. Yapılandırma sırasında gecikme zammı ve faizi silinip onun yerine enflasyona göre güncelleme yapılacağı için borç önemli ölçüde düşecek. İsteyen peşin, isteyen taksitli ödemeyi seçecek. Vatandaşa başvuru sırasında seçimine uygun ödeme planı verilecek.

**
EMEKLİLİK İÇİN SÜPER FIRSAT!
Yıl, yaş ve prim şartlarını tamamlamasına karşın 4B (Bağ-Kur) prim borcu bulunması nedeniyle emekli olamayanlar, yapılandırma yasası ile muradına eriyor. Bu kişiler, 31 Ekim'e kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak borçlarını yapılandırabilecek. Borcunu yapılandırarak emekli olmak isteyen ancak para sıkıntısı yaşayanlara da düşük faizli kredi imkanı geldi. SGK ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokolle, yeniden yapılandırma kapsamındaki Bağ-Kurulu vatandaşlara, borçlarını ödeyip emekli olabilmeleri için herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanma imkanı sağlandı. SGK'dan yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi: "Bu imkandan yararlanmak isteyen sigortalılarımız prim yapılandırma başvurularını öncelikle sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine yapacak, kurumdan alacakları 'prim borcunu ödemesi halinde emekli olabilecek' yazısıyla Ziraat Bankası şubelerine müracaat edecek. Bu imkanla, birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda, 4B'den yaşlılık aylığı bağlanabilecekler, 4B prim borcunu ödemesi durumunda 4A'dan yaşlılık aylığı bağlanabilecekler, askerlik ve doğum borçlanmasını yapması durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecekler ile durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecekler yararlanabilecek."

İsteyenler Ziraat Bankası ile imzalanan protokol kapsamında kredi kullanarak borcunu peşin kapatacak. Böylece hem borcundan kurtulacak hem de emeklilik için beklemesine gerek kalmayacak. Kredinin taksitlerini de emekli maaşı bağlanınca ödeyebilecek. Banka kredi taksitlerini emekli maaşından küçük miktarlarla keserek tahsil edecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam