Haber61 Ajandası - 20.09.2016

Haber61 Ajandası - 20.09.2016

Haber61 Ajandası - 20.09.2016

MHP’DE MUHALİFLER SUS-PUS!

 MHP’de parti içi muhalefetin direnci iyiden-iyiye düştü.Meral Akşener’in partiden ihracı bunun en önemli adımı.Olağan Kongre öncesi yeni bir gelişme yaşanması şu aşamada zor gözüküyor.Yani işin özeti MHP’de kongre zamanında yapılacak.18 Mart 2018’de gerçekleşecek MHP Olağan Kongresi öncesi 9 Ekim’de ilçe kongreleri başlıyor.İlçe ve il kongrelerinde büyük değişimler gerçekleşecek. Muhaliflerin bu süreçte listelerde yer alması mümkün gözükmüyor.. MHP kongrelerde hem imaj temizliği yapacak hem de FETÖ’nün partiye sızan isimleriyle yollar ayrılacak.MHP’de parti içi muhalefetin eli oldukça zayıfladı.Meral Akşener’den sonra gözler Koray Aydın-Ümit Özdağ ve Sinan Oğan’da..Bu üç ismin partiden ihracı noktasında disipline verilip-verilmeyeceği noktasında belirsizlik devam ediyor.Devlet Bahçeli’nin henüz bu noktada keskin bir tavrı yok.15 Temmuz tarihi sonrası siyasi arenada açılan yeni sayfa en çok Bahçeli’nin işine yaradı.1 Kasım seçimlerinde dibe vuran MHP bir-anda gündemin ilk sırasında yer aldı.Özellikle FETÖ ve diğer  terör örgütleri noktasında Bahçeli’nin duruşu ve açıklamaları geniş halk kitleleri tarafından kabul gördü.MHP’nin zaten bu konulardaki politikası belli.Devletin ve hükümetin her zamanın yanında olarak  açık desteğini veriyor.MHP’de şimdi gözler artık 2018’e çevrilmiş durumda

**
KORAY AYDIN VAZMI GEÇTİ?
Peki Bahçeli’den sonra kim MHP Genel Başkanı olur!İşte bu sorunun cevabını vermek kolay değil.. MHP Trabzon eski Milletvekili hemşerimiz Koray Aydın’ın Genel Başkan olma ihtimali diğer adaylara göre daha kuvvetli. Bahçeli için de Koray Aydın ayrı bir yere sahip..Bahçeli-Aydın ilişkisi her süreçte seviyeli geçti..Saygı ve sevgi sınırları zorlanmadı..Fakat Koray Aydın’ın son dönemde partiden ihraç edilen Meral Akşener’e destek verip sahip çıkması Bahçeli ve Genel Merkez tarafından çok destek görmedi..Yine de şartlar ne olursa olsun sayın Koray Aydın’ın Genel Başkanlık yarışından vazgeçmeye niyeti olmadığı ortada.Bakalım ilerleyen zaman diliminde Koray Aydın cephesinde neler yaşanacak. MHP’den ihraç edilen eski İçişleri Bakanı Meral Akşener’in yeni bir parti kurup-kurmayacağı noktasında çeşitli görüşler hakim.Meral Akşener’in yeni bir parti kurup başına geçmesi için girişimler başlatanlar arasında geçmiş dönemlerde siyasete damgasını vuran önemli isimlerde var.Fakat Akşener’in kendisine gelen bu tekliflere “henüz sıcak bakmadığı ve mahkeme yoluna gideceği” konuşuluyor.Meral Akşener MHP’de şansını zorlamak niyetinde.Mahkeme yolu ile partiye geri dönmesi bir hayli zaman alır gibi.MHP Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan’ın mahkeme yolu ile partiye dönmesi 1.5 yılı bulmuştu.Aynı süre Akşener içinde geçerli olur mu?.Akşener eğer partiye geri dönerse 2018’deki Olağan Kongrede Bahçeli’nin karşına daha güçlü bir şekilde aday çıkma ihtimalini de unutmamak gerek.

**
ODA VE BORSALARDA FETÖ TEMİZLİĞİ!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) temizlik harekatı devam ediyor. Oda ve borsalardaki yönetim ve Meclis üyeleri ile ihracatçı birliklerinin yönetiminde bulunanlar seçimle geldiklerinden dolayı görevden alınamadığı için farklı bir strateji izleniyor. Oda ve borsalar ile ihracatçı birliklerinde FETÖ yapılanmasına mensup olanlardan görevi bırakmaları isteniyor. Gözaltına alınan veya tutuklananlar başta olmak üzere istifa etmeyen üyeler için de yeni yöntem uygulanıyor. Buna göre 365 oda ve borsa ile 60 ihracatçı birliğinde aylık yapılan yönetim toplantıları artık haftalık olarak yapılıyor. Üç toplantıya katılmayan yönetim kurulu üyesinin de üyeliği düşüyor. Üst düzey bir yetkili de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin görüşüp süreci koordine ettiğini belirterek, “Bir ayı bulan yönetim toplantıları haftalığa çekildi. Bu sayede iş dünyasındaki FETÖ yöneticilerinin temizliği daha hızlı şekilde yapılmış olacak” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 15 Temmuz sonrasında komisyon kurulduğunu belirterek, “İş alemi kendi kamburunu kendi düzeltmiş olacak. Gerekli tedbir alınmazsa müdahale yetkimiz var” demişti. TOBB’a yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre önümüzdeki günlerde aralarında Büyükşehirlerinde bulunduğu bazı illerin oda ve borsalarında görev yapan yönetim kurulu üyelerinden bazılarının istifalarını vermesi bekleniyor.

**
KARSAN VE HEKİMOĞLU’NA BAŞARILAR!

Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Boks ve Güreş Federasyonu başkanlık seçimlerinde Trabzonlu iki isim başkan adayı olduklarını açıkladılar. 13 Kasım 2016 tarihinde yapılacak olan Türkiye Güreş Federasyonu başkanlık seçimine adaylığını açıklayan Halil İbrahim Kastan ata sporu güreşte çıtayı daha yükseklere çıkartmak için bu göreve talip olduğunu belirterek, “Bu hedefimize ulaşabilmek için tüm ülke sathında seferberlik başlatacağız” dedi. Boks Federasyonunda ise 22 Ekim 2016 tarihinde seçimler var.Boks Federasyonu seçimlerinde Trabzonlu işadamı Suat Hekimoğlu başkanlığa aday oldu. Boksta değişim, birlik ve beraberlik sloganıyla Federasyon başkanlığına aday olmaya hazırlanan Hekimoğlu çalışmalara başladı. Suat Hekimoğlu Türk boksunun iki Olimpiyat geçirdiğini belirterek, bu organizasyonların içinde Türkiye'nin en ufak bir başarısının olmamasına üzüldüklerini kazandıkları takdirde bu durumu değiştireceklerini söyledi.
**

NE OLACAK BU İŞSİZLERİN HALİ BÖYLE?

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 247 bin kişi artarak 3 milyon 127 bin kişi oldu.Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 247 bin kişi artarak 3 milyon 127 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,6 puanlık artış ile  %10,2 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde  tarım dışı işsizlik oranı 0,5 puanlık artış ile %12,2 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 1,7 puanlık artış ile %19,4 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,7 puanlık artış ile %10,4 olarak gerçekleşti.İstihdam edilenlerin sayısı 2016 yılı Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 390 bin kişi artarak 27 milyon 651 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek %47,1 oldu.Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 421 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 811 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %20,2’si tarım, %19,3’ü sanayi, %7,5’i inşaat, %53,1’i ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 2,1 puan, inşaat sektörünün payı 0,2 puan artarken, tarım sektörünün payı 1,8 puan, sanayi sektörünün payı ise 0,4 puan azaldı.
**

ASGARİ ÜCRET DÜŞECEK Mİ?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Eylül ayından itibaren asgari ücretlilerin vergi kesintileri dolayısıyla alacakları net ücretler bin 230 liraya kadar düşüyor, 70 liralık bir kayıp oluşuyor. Hükümetin, önceki bakanımızın verdiği söz, sözümüzdür. Hiçbir asgari ücretlimiz bin 300 liranın altında maaş almayacak. Onu bin 300 liraya tamamlayacak bütün tedbirleri Maliye ile görüşerek son şeklini bugün veya bu hafta veririz." dedi. Hükümetin 2016'da emeklilere seyyanen 100 lira zam verdiğini hatırlatan Atalay, bunun 2017'de emekli olacaklar için de geçerli olup olmadığını merak ettiklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam