Haber61 Ajandası - 01.11.2016

Haber61 Ajandası - 01.11.2016

Haber61 Ajandası - 01.11.2016

SEÇİM BARAJI DÜŞÜYOR MU?

MHP-AK Parti arasındaki Başkanlık sistemi anlaşması her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor.Hükümete yakınlığıyla bilinen basında AK Parti’nin Devlet Bahçeli’ye sunacağı teklifin detaylarını yazdı. Gazeteci-yazar Okan Müderrisoğlu imzalı haberde 2 farklı Başkanlık sistemi üzerinden pazarlık yapılacağını belirtirken, seçim barajının %5’e düşürülmesi ve daraltılmış bölge seçim sistemine geçilmesinin öncelikli olduğunu söyledi.Bir süredir kulislerde konuşulan seçim barajının düşürülmesiyle MHP’nin az sayıda vekille de olsa Meclis’e sokulmasının planlandığı belirtiliyor. Böylece, Başkanlık sistemine destek verecek olan Bahçeli’nin bir şekilde Meclis’e girmesi sağlanacak. Bakanlar, parlamento dışından başkanın tercihi ile siyasi takım arkadaşları olarak atanacak. Parlamentodan kabineye üye seçilmesi durumunda ise o kişinin milletvekilliği düşecek. AK Parti'nin genel eğilimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlenecek geçiş hükümleri ile başkanlık yetki ve sorumluluklarını üstlenmesi şeklinde olacak. AK Parti seçim yasasında da yüzde 5 baraj ve daraltılmış bölge önerecek.

**

BANKALAR ASLA ZARAR ETMEZ!

Bankacılık sektörünün 2016 yılı Ocak-Eylül döneminde net karı yüzde 54,8 artışla 29,04 milyar TL olarak gerçekleşti.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu(BDDK), 'Türkiye Bankacılık Sektörü' raporunu yayınladı.Buna göre, 2015 yılının ilk 9 ayında 18 milyar 755,3 milyon TL olan net kar, bu yıl aynı dönemde 29 milyar 38,03 milyon TL'ye çıktı.Bankaların toplam aktifleri 2 trilyon 533,7 milyar TL'ye geldi. Bir önceki ay sonunda aktifler 2 trilyon 507,4 milyar TL seviyesindeydi. Bankacılık sektörü kredileri 1 trilyon 589,9 milyar TL'den 1 trilyon 609,8 milyar TL'ye çıktı. Bankaların sermaye yeterliliği standart rasyosu yüzde 16,00 olurken, çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu yüzde 13,76 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay standart rasyo yüzde 16,03, çekirdek rasyo yüzde 13,80 olarak açıklanmıştı.Aynı dönemde bankaların özkaynakları 292,8 milyar TL'den 290,7 milyar TL'ye yükseldi

**

DİKKAT BUGÜN PARMAK İZİ BAŞLIYOR!

Türkiye ile AB arasındaki mutabakat doğrultusunda hazırlanan ve çiplerinde parmak izi verilerini içeren pasaportlar bugünden itibaren verilmeye başlanacak. Binlerce vatandaşı yakından yeni pasaportların çiplerinde, biometrik data ve kişinin parmak izinin yanı sıra kişiye ait ad, soyad, doğum yeri-tarihi, uyruk, kimlik ve pasaport numarası, cinsiyet gibi kişisel veriler de bulunacak. AB ile vize muafiyeti çerçevesinde, mevcut pasaportlar, parmak izi verilerinin yüklü olmaması nedeniyle, AB şartlarına uyumlu değildi. Uygulamaya konulacak yeni pasaportların hazırlıkları Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığınca, 1 Haziran'da tamamlandı. Ancak mevcut pasaportların tüketilmesi amacıyla uygulama için 1 Kasım tarihi beklendi.

**

HÜKÜMETİN EKONOMİ KARNESİ

24 Kasım'da 64. Hükümet'in resmen kurulmasının ardından ekonomi politikaları "eylem planı" şeklinde kamuoyuyla paylaşıldı. Bunların bir kısmını hayata geçiren hükümet, Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Hükümet döneminde de icraat ve reformlara hız kesmeden devam etti. Yapılan çalışmalar kapsamında Türkiye ekonomisi bu yılın ilk yarısında yüzde 3,9 ile Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin 2,5 katı hızla büyüdü. Damga vergisi ve harçlar başta olmak üzere vergi sisteminde çok önemli düzenlemeler hayata geçirilirken, bürokratik süreçleri kolaylaştırıcı adımlar atıldı. Hükümet, tarımsal üretimi teşvik etmek amacıyla da yem ve gübredeki KDV'yi tamamen kaldırdı, bu dönemde "havza bazlı destek modeli" çalışmalarını tamamladı. Faizsiz finansa yönelik sistemin geliştirilmesi, bu alanda yeni ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla çeşitli vergi düzenlemeler yapılırken, katılım bankacılığının toplam bankacılık sektöründeki payının artırılması için çalışmalara hız verildi. Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV, 150 metrekareden büyük konutlarda yüzde 8'e düşürüldü. Şehir içi yolcu taşımacılığı ve ticari yük taşımacılığı faaliyetinde bulanan esnafın bu faaliyetlerinde kullandıkları araçları 30 Haziran 2019 tarihine kadar yenilemeleri halinde, yeni alınan araçlar için özel tüketim vergisi alınmamasına ve şehit ailelerinin bir defaya mahsus ÖTV ödemeksizin araç alabilmelerine imkan sağlayan düzenlemeler yürürlüğe kondu.

**

MEMURA YENİ YILDA NE KADAR ZAM GELECEK?

Hükümetin 2017 yılı programına göre Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklilerine verilecek zam ocakta yüzde 3.73, temmuzda ise yüzde 3.59 olacak. Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan okullarda tek gün uygulaması 2017 yılı programına girdi. Programa göre kamuda yazılı ve sözlü sınav esas olacak, sermaye piyasası araçlarının vergisi elde tutma süresine göre değişecek.2017 programı dün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Programda SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre ocakta yüzde 3.73, temmuzda yüzde 3.59 artırılmasının öngörüldüğünü belirtilerek, toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları ve memur emekli aylıklarının 2017 Ocak ayında yüzde 3, temmuzda yüzde 4 artırılacağı kaydedildi. Programda, bu açıklamadan sonra ayrıca 2017 Temmuz’da yaklaşık yüzde 0.6 enflasyon farkı verilmesinin öngörüldüğü belirtildi. Ancak enflasyon farkına ilişkin ifadenin yanlışlıkla ‘temmuz’ olarak yer aldığı yüzde 0.6’lık oranın ocak için geçerli olduğu tahmin ediliyor. Geçmiş yıllardaki programlarda tahmin ocak ayı için veriliyordu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam