Toplum sosyal medyayı ne için kullanıyor?

İnternetin kullanılmaya başlanması ve yaygınlaşması sonucunda internet temelli pek çok proje yapılmaya başlandı. Bu projelerden biri ve en yaygın olanı da sosyal medyadır. Sosyal medya denilince çoğu kişinin aklına ilk olarak facebook, twitter, instagram gibi tanındık uygulamalar gelmektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre dünyada 2,5 milyar insan internet kullanıyor. İnterneti kullanan bu kişilerin 1,8 milyarı ise sosyal medya kullanıcısı. Ülkemizde ki duruma bakacak olursak şuan sosyal medya kullananların sayısı 35 milyonu geçmiş bulunmakta. Bu sonuçlar doğrultusunda günümüzde sosyal medyayı kesinlikle yok sayamayız ve geleneksel medyanın çok güçlü bir alternatifi olarak görebiliriz.

KİŞİLERE GÖRE SOSYAL MEDYA KULLANIM AMAÇLARI

Günümüz teknoloji çağında akıllı cihazlara ulaşmak çok kolay ve bu cihazlara ulaşmak kolay olduğu gibi sosyal medya kullanımı da oldukça basit. Sosyal medyayı kullanan kişi sayısı kadar kullanıcıların yaş aralığı ve cinsiyetleri de önemli. Her yaş grubundan kitleler tarafından kullanılan sosyal medyada yaş grubunun, kadınların ve erkeklerin kendi ilgi ve ihtiyaçlarına göre ayrılmış olduğu kısımlar var.

Erkekler sosyal medyada en çok spor ile ilgili olayları ve teknolojik gelişmeleri takip ederken kadınlar en çok moda ve alışveriş alanlarında yoğunlaşmış durumda. Yaşlılar sosyal medyayı daha çok çocukluk arkadaşlarını, eski tanıdıklarını bulmak, akrabaları ile iletişim kurmak maksadı için kullanırken gençler ise sosyal medyayı en çok eğlenmek ve bilgi edinmek amaçlı kullanıyor.

Sosyal medya uygulamalarının kendi içlerinde zamanla değişik kullanım amaçları da oldu. Facebook daha çok orta yaşlı ve yaşlı kesimin kullandığı, twitter gençlerin ve siyasi oluşumların kullandığı, instagram ise ünlülerin ve reklam amaçlı ürün tanıtımlarının yapıldığı yerler haline geldi.

İnternet temelli olan sosyal medya kendi içerisinde de farklı oluşumlar sağlayabiliyor. İnsanlar eski tip haber alma yöntemlerini bırakıp sosyal medya üzerinden iletişime geçiyor ve birçok alanda organize olabiliyor. Herhangi bir afet, çevre olayı, etkinlik ya da siyasi oluşumlar sosyal medya üzerinden hızla yayılabiliyor. Bunun yanı sıra sosyal medyada ortağa çıkan güç ve kullanan kişi sayısına odaklı olarak insanlar ticari faaliyetlerini sosyal mecralara kaydırmaya başladı ve sosyal medya insanlara yeni bir ekmek kapısı oldu. İnsanlar herhangi bir dükkân ya da mağazası bulunmadan sadece evde oturarak el emeğini yâda ticari ürünlerini sosyal medyada sergiliyor, tanıtımını yapıyor ve satış gerçekleştiriyor. Bu durum sosyal medyanın yaygınlaşmasına ve karşılıklı güvene dayanıyor.

SOSYAL MEDYA KULLANIMININ FAYDA VE ZARARLARI
Sosyal medyanın yaygın kullanımı ile beraber gündelik hayatımıza da çok büyük etkileri oldu. İnsanlar vakitlerinin büyük bir çoğunluğunu sosyal medyada geçirir hale geldi. Vaktimizin büyük bir kısmını alan sosyal medyada aşırı sosyalken aynı evin içerisinde olduğumuz aile bireyleri ile konuşamaz hale geldik.
Bunun yanı sıra içinde bulunduğumuz iletişim çağı ve sosyal medya kullanımına bağlı olarak her şey çok çabuk yayılmaya ve insanlar tek tip olmaya başladı herkes aynı şeyleri konuşur, aynı şeyleri izler ve aynı şeylere güler hale geldi. Gençler sosyal medyada varlıklarını kanıtlayabilmek için kendi aralarında büyük bir rekabete giriyor ve bunun sonucunda beğenilere bağlı bir hayat yaşıyor. Bu durum gençler için büyük bir baskıyı da beraberinde getiriyor.

Bütün bunların yanı sıra sosyal medyanın hayatımıza kazandırdığı kolaylıkları da yok sayamayız. İnsanların dünyada olanları görmesi, ortak zevk ve hobileri olan kişilerle etkileşim kurması, sosyal faaliyetlerden daha çabuk haberdar olması gibi durumlar sosyal medyanın faydalarından bazılarıdır.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR