Ünsal Hoca'yı kaybettik

İletişim ve sosyal bilimci Prof. Dr. Ünsal Oskay, vefat etti. İstanbul'daki evinde 70 yaşında vefat eden Oskay, 2008'de beyin damarlarında geçici pıhtı oluşumu tanısıyla kaldırıldığı hastanede bir süre tedavi görmüştü. İLETİŞİMİN DUAYENLERİNDENDİ Oskay, A

Ünsal Hoca'yı kaybettik
İletişim ve sosyal bilimci Prof. Dr. Ünsal Oskay, vefat etti. İstanbul'daki evinde 70 yaşında vefat eden Oskay, 2008'de beyin damarlarında geçici pıhtı oluşumu tanısıyla kaldırıldığı hastanede bir süre tedavi görmüştü.

İLETİŞİMİN DUAYENLERİNDENDİ

Oskay, Ankara Basın ve Yayın Yüksek Okulu'nda, Bursa Akademisi'nde, Anadolu Üniversitesi'nde, Marmara Üniversitesi'nde, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde ve özel üniversitelerde öğretim üyeliği yaptı.

Ünsal Oskay, Pazar Postası, Son Baskı, Yeni Tanin, Akis ve Milliyet gazetelerinde çalıştı. Oluşum, Forum, Akis, 7 Gün, Devrim, Yeni Gündem, Somut, Birikim, Argos, Varlık, Hürriyet Gösteri gibi dergilerde yazdı. Oskay, 70 yaşındaydı.

BEYNİNDE PIRTILAŞMA VARDI

Oskay, TIA tanısı ile geçtiğimiz Ağustos ayında Memorial Hastanesi'ne yatırılmıştı. Yürümede güçlük, dengesizlik ve konuşma bozukluğu şikayetleri ile hastaneye kaldırılan Oskay'a, çekilen MR sonucu, “Trans İstemik Atak” yani beyin damarlarında geçici pıhtı oluşumu teşhisi konulmuştu.

ÜNSAL OSKAY KİMDİR?

Prof. Dr. Ünsal Oskay (d. 1939, Şanlıurfa - ö. 17 Ekim 2009), Türk toplumbilimci. Kitle iletişim teorileri, popüler kültür, iletişim sosyolojisi ve kültür sosyolojisi konularında çok sayıda çalışması olan Oskay Türkiye'de iletişim bilminin kurucusu sayılmaktadır.

Hayatı
Üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi kısaca Mülkiye'de tamamlayan Oskay, daha sonra 67-68 yıllarında ABD'de yüksek lisans-konuk öğrenci olarak iletişim üzerine eğitim aldı. 70'li yıllarda Ankara Üniveritesi SBF Basın Yayın Yüksek Okulu'nda başlayan akademik hayatı sonrasında doçentlik tezi "19 y.y.dan Günümüze Kitle İletişimin Kültürel işlevleri" adlı çalışmasını yayınladı. Varlık, Argos, Gergedan, Milliyet Sanat gibi çok sayıda bilim ve sanat kaynaklı dergilerde makale ve incelemeleri yayınlandı.

Daha sonraki çalışmalarında gelişkin bir Marksist söylem oturtmaya çalışan Oskay, Frankfurt Okulu'nun popüler kültür konusundaki çalışmalarının Türkiye'de tanınmasına yazıları ve çevirileriyle büyük katkıda bulunmuştur.

Siyasetbilimi, iletişim teorileri, sosyoloji, estetik ve sosyal teori konularında çok sayıda eserin Türkçe'ye çevrilmesini sağladı. 80'lı yıllardan itibaren İstanbul ve Marmara Basın yayın Yüksekokulu'unda dersler verdi. 90'lı yıllarda Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon bölüm başkanlığını ve 2000-2002 arasında İletişim Fakültesi dekanlığını yaptı. 2002 yılında Marmara Üniversite'sinden emekliye ayrıldıktan sonra Kültür Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi gibi özel üniversitelerde öğretim üyeliği ve idari görevlere devam etmekteydi. Oskay 17 Ekim 2009 cumartesi akşamı vefat etti.

Eserleri
19 yy.dan Günümüze Kitle İletişimin Kültürel İşlevi ( Kuramsal çalışma)
Kitle Haberleşme Teorilerine Giriş (Derleme)
Toplumsal Gelişebilmede Radyo Televizyon
Çağdaş Fantazya - Bilimkurgu ve Korku Sineması
Estetize Edilmiş Yaşam (Walter Benjamin üzerine derleme)
Müzik ve Yabancılaşma
İletişim'in ABC'si ( iletişmin temelleri üzerine kaynak eğitim kitabı)
Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım ( kuramsal denemeler)
Tek Kişilik Haçlı Seferleri ( denemeler)

Çevirileri
Eski Toplum
Estetik ve Poetika (Frankfurt Okulu üzerine)
İktidar Seçkinleri
Toplum Bilimsel Düşün
Sosyal Bilimlere Giriş

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam