Sabah temizlikçi öğleden sonra kurs öğreticisi

Trabzon'da tartıştığı kişiyi silahla yaraladığı gerekçesiyle 4 yıl 6 ay hapis yatıp cezaevinden çıkan hükümlü Selam Çelik, kalan cezasını çekmek için öğleye kadar bir halk eğitim merkezinde ücretsiz temizlik, öğleden sonra ise aynı merkezde maaşlı ve sigo

Sabah temizlikçi öğleden sonra kurs öğreticisi

Trabzon'da tartıştığı kişiyi silahla yaraladığı gerekçesiyle 4 yıl 6 ay hapis yatıp cezaevinden çıkan hükümlü Selam Çelik, kalan cezasını çekmek için öğleye kadar bir halk eğitim merkezinde ücretsiz temizlik, öğleden sonra ise aynı merkezde maaşlı ve sigortalı olarak kurs öğreticiliği yaparak ailesinin geçimini sağlıyor.

Değirmendere Mahallesi'nde bir otelde çalışan Selam Çelik (39), bir süre önce söz konusu otelde tartıştığı Bayram Akagündüz'ü tabancayla vücudunun birçok yerinden vurarak yaraladı. Polislerce yakalanarak tutuklanan Çelik hakkında Trabzon Ağır Ceza Mahkemesinde "silahlı yaralama" suçundan dava açıldı.

Yargılama sonucu 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılarak cezaevine konulan Çelik, infaz hükümleri çerçevesinde 4 yıl 6 ay hapiste kaldı. Bu süreçte mahkum arkadaşlarından boncuklardan hediyelik eşya yapmayı öğrenen Çelik, kısa süre önce de yasal olarak cezaevinde yatması gereken sürenin 1 yılın altına düşmesi sebebiyle mahkumların topluma kazandırılmasını amaçlayan "Denetimli Serbestlik Uygulaması'ndan yararlanıp hapisten çıktı.

Uygulama kapsamında 3 ay bir kamu kuruluşunda kamu yararına çalışması gereken Çelik, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü görevlilerince ücretsiz temizlik yapması için memleketi Tonya ilçesindeki Halk Eğitim Merkezine yerleştirildi.

Burada hafta içi temizlikçilik yapan ve emniyete giderek imza atan Çelik, bu süreçte ailesinin geçimine katkı sunmak için Tonya Halk Eğitim Merkezi Müdürü Muhammet Berberoğlu'nun makamına giderek, cezaevinde kaldığı sürede yaptığı hediyelik eşyayı satıp satamayacağını sordu.

Berberoğlu da sohbet ettiği Çelik'in boncuktan hediyelik eşya yapabildiğini fark edince ilçedeki gençlerin de bu işi öğrenmesi için merkezde kurs açtı. Çelik, yaklaşık 20 kursiyerin müracaat etmesi üzerine öğleye kadar temizlikçilik yaptığı kurumda öğleden sonra da kurs öğreticiliği yapmaya başladı.

Böylece hem cezasının kalan kısmını çeken, topluma yeniden adapte olmaya başlayan, cezaevinde öğrendiği işçiliği öğrencilerine aktaran Çelik hem de kurs öğreticiliği yapıp sigortalı ve maaşlı olarak çalışarak ailesinin geçimine katkı sağlıyor.

Çelik, talihsiz olay sebebiyle cezaevine düştüğünü belirterek, dört duvar arasında zaman geçirmek için arkadaşlarından boncuktan hediyelik eşya yapmayı öğrendiğini söyledi.

Cezaevinden çıkıp halk eğitim merkezinde çalışmaya başlayınca Berberoğlu'nun, bu işi gençlere öğretmesi için kurs açtığını belirten Çelik, "Cezaevinde boş zaman geçirmek imkansız, birşeylerle uğraşmak lazım, eğer uğraşmazsan akli dengeni bile kaybedebilirsin. Ben de ilkokul mezunuydum ve cezaevinde eğitimimi sürdürüp lise mezunu olarak çıktım. Berberlik bilmiyordum, kuaförlük ustalık belgesi aldım. Bilgisayar kullanmayı bilmiyordum, bilgisayar kullanma belgesi aldım, sonra boncuk işine başladım. Boncuk işini cezaevinde benden önceki arkadaşlardan öğrendim. Onlar örüyordu, hoşuma gitti ve zaman geçirmek için hobi olarak bu işe başladım" diye konuştu.

Çelik, hapisten çıkınca bu kurumda cezasının kalan kısmını çekmeye başladığını ve boncuk işçiliğini kursiyerlere öğrettiğini anımsatarak, kendisine bu fırsatı tanıyan Adalet Bakanlığı ve ilgililere teşekkür etti.

"Özgürlüğü anlatmaya laflar yetmez"

Uygulamanın yaygınlaştırılmasını isteyen Çelik, "Özgürlüğü anlatmaya laflar yetmez. Denetimli Serbestlik Uygulamasının kapsamı genişletilmeli. Çok güzel bir uygulama. Cezaevinde hiç suçu olmadan yatanlar olabilir, bir suçu olsa bile topluma kazandırılmaları lazım. Uygulama o açıdan çok faydalı" dedi.

Tonya Halk Eğitim Merkezi Müdürü Berberoğlu da kurumlarının örgün eğitim dışında kalan toplumdaki insanların eğitime dahil edilmesi için var olduğunu ve 7'den 70'e herkese hitap ettiğini belirterek, "Tonya Halk Eğitim Merkezi olarak 15 bin 271 nüfuslu ilçede geçen yılki 135 kursta 2 bin 480 civarında kursiyere eğitim verdik. Bu toplam nüfusumuzun yüzde 17'sine yakın, okul dışında kalan nüfusumuzun ise yüzde 35'ine burada eğitim vermiş olduk" dedi.

"Her insanın hayatta muhakkak ikinci bir şansa ihtiyacı var"

Hükümlülerin topluma kazandırılması gerektiğini vurgulayan Berberoğlu, şunları söyledi:

"Her insanın hayatta hataları olur ama her insanın hayatta muhakkak ikinci bir şansa ihtiyacı vardır. Hükümlülerin topluma kazandırılması insani bir sorumluluktur. Denetimli Serbestlik Uygulaması da hapishane hayatından gündelik yaşama geçişte basamaktır. Toplumsal ilişkilerden uzak kalmış, 10-15 yıl hapishane dört duvar arasında yaşamış, sadece belirli insanlarla iletişim kuran insanların bir anda toplumun içerisine girmeleri onlarda da bir korku ve psikolojik travmayı oluşturuyor. Bu uygulama hükümlünün cezası sonrası normal yaşantısını sağlayan güzel bir uygulama."

Uygulamadan faydalanan Çelik'in de hafta içi 08.00 ile 12.00 saatleri arasında cezası gereği merkezlerinde temizlik, öğleden sonra ise maaşlı ve sigortalı olarak kurs öğreticiliği yaptığını ifade eden Berberoğlu, hükümlüler için çok yararlı olan uygulamayla kendilerinin de personel ihtiyaçlarını karşıladıklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler