Hayriye nine, İkumi Nonaka’yı büyüledi

Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı Paşaköy’de ikamet eden 95 yaşındaki Hayriye Yaşa, yaptığı mekik oyalarıyla Japonyalı Yazar İkumi Nonaka kendisine hayran bıraktı.

Hayriye nine, İkumi Nonaka’yı büyüledi

Hayriye nine, Türkiye’ye kazandırdığı turistler ile bilinen “İğne oyası” kitabı yazarı ve Türk kültürü araştırmacısı Nonaka’yı adeta büyülerken, el marifeti hünerlerini sundu.

10 yaşından beri mekik oyası yaptığını söyleyen Hayriye Yaşa, Japon misafiri ağırlamaktan ötürü çok memnun olduğunu söyledi.

Yaşa, mekik oyaları ile yaşının ilerlemesine rağmen gençlere adeta taş çıkartıyor.

95 yaşında olduğuna dikkat çeken Hayriye nine, “Hamd olsun sağlık açısından bir şikayetim yok. Gözlerim de çok iyi görüyor. Gözlük kullanmıyorum. İnşallah son nefesime kadar da kullanmam. 10 yaşından beri mekik oyası yapıyorum. Çok ördüm.” dedi.

“Ne verirsem elimle gidecek benimle”

Bir süre önce Sebahattin ismindeki oğlunu kaybettiğini dile getiren Yaşa, “Ondan sonra bu işe kendimi verdim. Senede 80 tane mekik dokuması yaptım. Hediye ettiklerim de ayrı. Helal olsun. Ne verirsem elimle gidecek benimle. Yaptığım işleri satıyorum. Tanesi 10 TL. Alanlar var. Keşan’da, köyde, İpsala’da alanlar var. Sattım, bereket versin. Çok yaptım, Allah’a çok şükür elimde kalmadı. 1 tane oyayı 4 günde örüyorum. Geceleri örmüyorum, örsem sayı daha da artacak. 10 yaşından bu yana hep yaptım. Ömrüm varsa daha da yapacağım. Çocuğum öldükten sonra üzüldüm biraz. Ağladım, ağlamadık günüm geçmedi. Ama ölümsüz yer yok. Çok üzüldüm.”

“Bayıldılar”

Kendisi ziyaret eden İkumi Nonaka ve beraberindekileri çok sevdiğini ifade eden Hayriye Yaşa, şunları söyledi: “Yaptığım mekik oyalarını gördüler, bayıldılar. Kendilerine oyalardan vermek istedim, almadılar ancak hediye ettiğimi söyledim. Bunun üzerine çok sevindiler. Sadece kahve içtiler, yemek ikram edemedik diye üzüldüm. Mekik oyalarını kendim yapıyorum. Gelsinler yine hediye ederim. Allah kısmet ederse yaz mevsiminde yine bekliyorum. Kendilerini yeniden görmek istiyorum.”

Hayriye nine, kendisini ziyaret eden İkumi Nonaka ve beraberindekilere de selam söylemeyi ihmal etmedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam