Dünya mobilya devinin sahibi Ingvar Kamprad öldü

Dünyanın en zengin kişileri arasında yer alan Ingvar Kamprad hayatını kaybetti.

Dünya mobilya devinin sahibi Ingvar Kamprad öldü

Dünyanın sayılı zenginlerinden sayılan, İsveçli mobilya devi IKEA'nın kurucusu milyarder Ingvar Kamprad 91 yaşında öldü.

Bloomberg Indeksi'ne göre 41 milyar dolarlık serveti olan Kamprad, ikinci el kıyafet giymesi veya saçlarını fiyatların ucuz olduğu ülkelerde kestirmesi gibi bir milyarder için garip denebilecek alışkanlıklarıyla dikkat çekiyordu.


Dünya mobilya devinin sahibi Ingvar Kamprad öldü
 

1943 yılında IKEA şirketini kuran Kamprad, 2015 yılındaki Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre yaklaşık 43,2 milyar serveti ile düyanın en zengin sekizinci kişi olarak gösteriliyordu.

Kamprad, babasının ona verdiği hediyeyi kullanarak IKEA’yı kurdu ve bu isim altında satış yapmaya başladı. IKEA kısaltması adı ve soyadının baş harfleri (I.K.) ile büyüdüğü köy ve çiftlik adlarının baş harflerinden oluşuyor (Elmtaryd (E) ve Agunnaryd (A).

Dünya mobilya devinin sahibi Ingvar Kamprad öldü

IKEA’yı 17 yaşında ailesinin çiftliğinde kuran Kamprad, iş ahlakı ve ayakları yere basan iş anlayışıyla şirkete bugünkü kurumsal kimliğini kazandırdı.

Stockholm’den toptan olarak ucuza aldığı malları, müşterine yine düşük fiyatlarla ve yüksek kar oranıyla satmayı başaran Kamprad, 1950 yılında mobilya satışına başladı. Yerel üreticiler tarafından üretilen mobilyaları düşük fiyatlarla müşterilerine ulaştıran Kamprad, düşük fiyatlı mobilya üretimine odaklanarak, uygun fiyatlı mobilyaları sattığı IKEA markası ile dünyaya açıldı.

İsveç’in yüksek vergileri sebebiyle 1970 yılında İsviçre’ye taşınan Kamprad, eşi Margaretha’nın 2011 yılındaki ölümüne dek İsviçre’de yaşadı.

Resmi mal beyanlarına göre, sadece 2012 yılında 20 milyon dolar bağış yapan Kamprad, hayırsever kişiliğiyle de öne çıkan bir işadamıydı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam