Bu lahana bahçesi bakın nerede?

Karadeniz Bölgesinin temel gıda maddelerinden olan Karalahana bakın nerede karşımıza çıktı.

Bu lahana bahçesi bakın nerede?

Haber61 - haber Servisi - Karadeniz ile özdeşleşmiş bir sebze olan Karalahana ya da yaprak Lahana yani bilimsel adıyla Brassica Oleracea Acephala…

Turpgillerden (Brassicaceae), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları koyu yeşil olan bir lahana çeşididir. Doğu Karadeniz Bölgesinde Trabzon, Giresun, Ordu, Rize ve Artvin yöresinde yaşayan vatandaşlarımızın temel besin maddelerinden.

Bu lahana bahçesi bakın nerede?              Bu lahana bahçesi bakın nerede?

Yaz-kış yenilen bu sebzenin adı Eski Yunanca'da ki lahana yenilebilen sebze kelimesinden gelmekte ve bölgede Kelem, Lu (Lazca), Pancar, Pezük, Şaviphali (Gürcüce) olarak da adlandırılmaktadır. Karalahanayı yukarıda yazdığımız bölgelerde görürseniz tarla ve bahçelerde her şey normal ama Slovenya’daki 860 rakım da ki bir dağ kasabası olan  Kranjska Gora’da yaşayan yaşlı bir Sloven çiftin bahçesinde görürseniz şaşırırsınız sanırım.

Bu Lahananın tohumunu nereden almışlar, ne zamandan beri yetiştiriyorlar diye soracaktık ama bahçenin ait olduğu evde kimseler yoktu. Komşuları evde yaşlı bir çift komşularının olduğunu ama birkaç günlüğüne  Lubiyana kentine gittiklerini söyledi. Evet Karalahana’ya Slovenya’da da rastlamak ilginç ve şaşırtıcı oldu. TB

Bu lahana bahçesi bakın nerede?

Bu lahana bahçesi bakın nerede?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam