Yeni Bakan Albayrak’tan uçak açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan olayla ilgili, "Günlük yaşanan, bölgesel veya kısa vadeli yaşanan olayların uzun süreli ilişkileri ne derece etkileyeceği noktasında baktığımız da meseleye enerji üzerinde

Yeni Bakan Albayrak’tan uçak açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan olayla ilgili, "Günlük yaşanan, bölgesel veya kısa vadeli yaşanan olayların uzun süreli ilişkileri ne derece etkileyeceği noktasında baktığımız da meseleye enerji üzerinde ben çok pesimist bakmıyorum. Ben o anlamda vatandaşlarımızın müsterih olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Ali Rıza Alaboyun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini yeni Bakan Berat Albayrak'a devretti. Geçici Bakanlar Kurulunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevine getirilen Ali Rıza Alaboyun, görevini yeni bakan Berat Albayrak'a Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda düzenlenen törenle teslim etti. Devir teslim törenine Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

Tören de konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Alaboyun, "2.5 aylık geçici görevimizden sonra görevimizi Sayın Bakanımız Berat Albayrak'a devretmekten büyük bir onur ve şeref duyuyorum. Özellikle enerji bakanlığı çok yönlü bir bakanlık. Dışişleri boyutu olan, enerji politikası boyutu olan ve aynı zamanda herkesin evinde yanan lambadan ısınan kalorifere kadar sorumlu olan bakanlık. Bu açıdan baktığınız zaman biz 77 milyon müşteriye hitap ediyoruz. Ben Sayın Bakanın bu çok kapsamlı bir bakanlıkta akademik çalışmasını, yenilenebilir enerjinin finansman modelleri üzerine yapmasından dolayı enerji bakanlığı ile çok yakın ilişki içerisinde olduğunu gördüm. Özellikle özel sektörde ki tecrübesi, doğalgaz ve petrol konusundaki çevre ülkeler ile yapmış oldukları görüşmeler, o anlaşmaların bizzat içinde olması ve mütevazi kişiliği nedeniyle ön plana çıkmaması nedeniyle kendisini tebrik ediyorum ve bakanlığımız içinde çok iyi bir tecrübe olduğunu düşünüyorum. Bakanlığımız gerçekten bugün bile yaşamış olduğumuz uçak düşürülme olayı ile bile rahatlıkla ilgilendirebilecek dış politikası olan bir bakanlık. Ben böyle bir tercihin olmasından dolayı da çok mutluyum. Emin ellere teslim ediyoruz. 13 yılını 3 dönem parlamentoda harcamış, 28 yılını enerji bakanlığına vermiş bir arkadaşınız olarak Berat Bey kardeşimi tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini Alaboyun'dan teslim alan Albayrak, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Ali Rıza Bey benim bile kimseye anlatmadığım şeyleri anlatınca ben çok şaşırdım. 8-9 yıldır özellikle enerji politikaları özelinde, enerjinin güvenliği ve tedariği özelinde, enerji şirketlerinin yurt dışına satılması özelinde masanın çok farklı yerlerinde uzun dönem enerjiyle de ilgili yer aldık. Akademik boyutu farklı boyutu onun. İşin öğretmeye veya öğrenmeye duyduğumuz muhabbet gereği akademik olarak takip ettiğimiz tarafı aslında çok daha küçük boyutuydu. Kendisi 2.5 ay diyor ama uzun yıllar enerjide ve bürokrasiye uzun yıllarını verdiği için partimize, devletimize, bürokrasimize çok büyük katkıları oldu. Başta Hilmi Bey olmak üzere sonrasında gelen Taner Bey olmak üzere ve Ali Rıza Bakanımla birlikte, AK Parti olarak biz 13 yıldır Türkiye'nin enerji politikaları üzerinde çok önemli adımlar attık."

Dünyadaki enerji endeksinin ülkelerin gelişmişliğiyle alakalı bir konu olduğuna dikkat çeken Albayrak, "AK Parti iktidarının başarısı arasında işte milli geliri 3 katına çıkardık falan şu kadar büyüdük geliştik diyoruz ama Türkiye'de iktidara geldiğimizde 30 bin megavata kadar olan kurulu güç kapasitesini geçtiğimiz yılsonu itibariyle ilk 6 ay itibariyle 73 bin megavata çıkarmışız. AK Parti döneminde ülkelerin gelişmişlik düzeyi noktasında kurulu güç enerji kapasitesi arttı. Bu yeter mi? Yetmez tabi ki. Türkiye doğal zenginlikleri noktasında bölgesindeki ülkelere göre çok şanslı bir ülke değil. Bununla ilgili rekabetçi ve girişimci olmak zorunda. Buna bağlı olarak bölgesinde çok farklı çeşitlendirilmiş enerji alternatifleriyle dengeli bir siyasette gütmek zorundadır. Türkiye'nin önümüzdeki dönem de çok daha zor bir süreci var. Çünkü Türkiye'nin çok büyük hedefleri var. Bizim için ayrı bir yük ve ayrı bir sorumluluk. Bu yükü ve sorumluluğu hele de günümüzde bölgemizde yaşanan ekonomik, siyasi ve enerji politikalarına dayalı yaşanan bu dalgalanmalar ve siyasi krizlere dayalı bunu yönetmek çok daha zor olacak. O anlamda kendimize, hükümetimize, bürokrasimize güvenimiz tam. En önemlisi özel sektöre düşen sorumluluklar da var. İnşallah önümüzdeki dönemde bunları çok daha ciddi bir şekilde ele alıp arkadaşlarımızın bu güne kadar ortaya koyduğu kayda değer önemli performansın daha da inşallah üstüne çıkmaya çalışarak çok daha büyük başarıları hep birlikte ortaya koymaya çalışacağız" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Rusya ile mevcut gerginlik çerçevesinde Türkiye doğalgaz konusunda bir sıkıntı yaşar mı?" sorusu üzerine Albayrak şu cevabı verdi:

"Bu çok sıcak bir gelişme. Bu gelişmenin tüm detaylarıyla, hakim olmadan detaylı bir çalışma ve açıklama yapmak mümkün değildir. Öncelikle bu resmi net bir şekilde görmemiz gerekir. Bugün Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın katıldığı bir güvenlik toplantısı yapıldı. Onun detaylarına hakim olmamız lazım. Bu kriz diye de adlandırılıyorsa medya da nasıl görülüyor bilmiyorum gelişmeleri çok takip edemedik. Onun dışında biz Rusya ile çok uzun geçmişe dayalı dostlukları olan, ticari ilişkileri olan, ekonomik ilişkileri olan bir ülkeyiz. Sadece enerji alanında değil; kültür alanında da, tarım alanında da birçok farklı sektörde de çok geçmişe dayalı uzun dönemdir önemli gelişmeleri olan bir ülkeyiz. Dolayısıyla sadece üzerinde de bakmıyorum bu meseleye. Günlük yaşanan, bölgesel veya kısa vadeli yaşanan olayların uzun süreli ilişkileri ne derece etkileyeceği noktasında baktığımız da meseleye enerji üzerinde ben çok pesimist bakmıyorum. Halkımız üzerinde değerlendirecek olursak kış kapıda özelinde değerlendirecek olursak tabi ki arkadaşlardan detaylı brifing alacağız, dinleyeceğiz ve konuşacağız. Ben o anlamda vatandaşlarımızın müsterih olması gerektiğini düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler