Yemin töreni başladı

TBMM Genel Kurulu, 1 Kasım seçimlerinin ardından milletvekili yemin töreni için toplandı. 550 milletvekili yemin ederek resmen görevine başlıyor.TBMM, 1 Kasım Pazar günü yapılan milletvekili genel seçiminin ardından yeni bir mesai takvimine girdi. Mazbata

Yemin töreni başladı

TBMM Genel Kurulu, 1 Kasım seçimlerinin ardından milletvekili yemin töreni için toplandı. 550 milletvekili yemin ederek resmen görevine başlıyor.

TBMM, 1 Kasım Pazar günü yapılan milletvekili genel seçiminin ardından yeni bir mesai takvimine girdi. Mazbatasını alan milletvekilleri, Meclis'e gelerek kayıt işlemlerini tamamladı. TBMM Genel Kurulu, kesin seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 12 Kasım'da açıklanmasının ardından bugün saat 15.00'da toplandı.

GENEL KURUL BAYKAL BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI

Deniz Baykal görevi TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'dan devraldı. Genel Kurul öncesi, Baykal ve geçici Başkanlık Divanı üyeleri, saat 14.00'da TBMM Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

25. Dönem'de olduğu gibi 77 yaşındaki TBMM'nin en yaşlı üyesi sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplanan Genel Kurul'da milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içmeye başladı. Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edecek. Genel Kurul'da, en genç milletvekilleri de geçici olarak Katip Üyelik yapıyor.

Bu ilk birleşimde 550 milletvekili, şu ifadelerle ant içecek:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ TAKVİMİ

Yemin töreninin ardından, TBMM'nin 27. Başkanı'nın seçimi için takvim de işlemeye başlayacak. Meclis'in toplandığı ilk birleşimde, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak. Milletvekili yemin töreninden sonra, ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.

Buna göre, 21 ya da 22 Kasım günleri başvurular sona erecek. Bu tarihten itibaren 5 gün içinde de TBMM Başkanlığı seçimleri yapılacak. Öngörülen 5 günlük sürenin birinci günü, adaylık süresinin bittiği günden sonraki ilk gün. Ancak ilk gün seçime başlanması gerektiğine dair bir hüküm yok. TBMM Başkanlığı seçimi, 5 gün içerisinde bitirilmesi şartıyla herhangi bir gün yapılabilecek. Buna göre, Meclis Başkanı, 23-28 Kasım tarihleri arasında seçilecek.

TBMM BAŞKANI AK PARTİ'DEN OLACAK

Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.

Buna göre, 26. Dönem'de parlamentoda temsil edilecek dört partinin toplam milletvekili sayısı 317 olan AK Parti'nin milletvekili sayısını geçmediği için kesin olarak Meclis Başkanı AK Parti'den seçilecek. İlk turda siyasi partilerin kendi adaylarına oy vereceği varsayıldığında, Meclis Başkanı'nın ikinci turda seçilmesi bekleniyor.

TBMM Başkanı'nın seçildiği gün Genel Kurul'da, Cumhurbaşkanlığının, Bakanlar Kurulunun istifasının kabul edildiğine ve yeni Hükümet kuruluncaya kadar göreve devamına ilişkin tezkeresi ile Cumhurbaşkanlığının Bakanlar Kurulu'nun yeniden kurulması için görevlendirmesine ilişkin tezkeresi okunacak.

Meclis Başkanı seçiminden sonra Başkanlık Divanı oluşacak. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul'un onayına sunulacak.

İSMAİL KAHRAMAN'IN İSMİ GEÇİYOR

TBMM'nin 27. Başkanı olmaya en yakın ismin AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman olduğu belirtiliyor. AK Parti'nin TBMM Başkanlığı için İsmail Kahraman'ı aday göstermesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset