Trabzon'da 2023 Doğu Karadeniz Vizyonu paneli

Avrasya Üniversitesinde 2023 Doğu Karadeniz Vizyonu paneli yapıldı

Trabzon'da 2023 Doğu Karadeniz Vizyonu paneli
 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, "16 Nisan Türkiye'nin uçuş tarihidir. Türkiye'nin dünya coğrafyasında lider olabileceği, ilk 10'u bırak, ilk 5'e girebilecek bir ekonomik düzeye şu 14 yıllık tek başına iktidar olan hükümetin kazanımlarının belki bir sonraki 14 yıl içerisinde 3 katının, 5 katının milletinin refahı, ekonomisi, özgürlüğü, geleceği adına olabilecek bir şeydir." dedi.

Saral, Avrasya Üniversitesi tarafından, Ömer Yıldız Yerleşkesi Konferans Salonunda düzenlenen "2023 Doğu Karadeniz Vizyonu" konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın bugün çok hızlı, dinamik ve kaotik bir değişim sürecinden geçtiğini bildirdi.

Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğine işaret eden Saral, tarihten örnekler vererek, ülkenin bu güne kadar geçtiği süreçler hakkında değerlendirmede bulundu.
Saral, "Parlamenter sistemin tarihsel olarak baktığınızda siyasi tarih olarak bu millete, bu ülkeye bir kabus gibi çöktüğünü hepimiz görüyoruz. Parlamenter sistem istikrarsızlığı kurumsallaştırmış. Artık bu milletin bedenine bu elbise sığmıyor. Parlamenter sistem yoruldu." dedi.
Parlamenter sistemde bundan öteye gidilebilecek yol olmadığını vurgulayan Saral, şöyle devam etti:
"Şunu sorabilirsiniz. Avrupa'da birçok ülkede parlamenter sistem başarılıdır. Amerika'da başkanlık sistemi başarılıdır. Her doku her vücuda uymaz. Bir yerde başarılı olan diğer bir yerde başarısız olabilir. Onun kendi kültürel, sosyal, ekonomik ve birtakım dinamiklerle, paradikmalarla kendine özgü bir yapısı olması lazım. Bizim de Türkiye olarak hızlı, dinamik, kaotik dünya konjonktürü içerisinde Amerika'nın, Avrupa Birliği'nin birçok gücü, özellikle Ortadoğu da Balkanlar da Kafkaslar da mazlum, masum, zayıf, güçsüz insanları sömürge düzenine 'dur' deme, dünyanın yaşanabilir bir dünya olması noktasında Türkiye, İslam coğrafyasında tek ve en önemli lider olabilecek bir ülkedir. Türkiye son kaledir."
Saral, Türkiye'nin 21. yüzyıldaki gidişatının durdurulmaya çalışıldığına da işaret etti.
Gençlere de seslenen Saral, gençlerin bunun bilincinde olması gerektiğini, gençlerin geleceğinin, Türkiye'nin geleceği olduğunu da ifade etti.
15 Temmuz sürecine de değinen Saral, 15 Temmuz'da milletin kanıyla, canıyla, gazi olmak suretiyle bedel ödediğini anlattı.
Saral, yeni sistem hakkında ve seçilme yaşı ile ilgili de bilgilendirmede bulunarak, "Parlamenter sistem yürütme, yasamaya ne emrediyorsa onu yapıyor. Yasama baktığınız da çoğunluğu tek başına iktidar, yürütme yasamanın içinden çıkıyor ama yasama yürütmenin tahakkümünde. Yürütmenin emrinde. Parlamenter sistemin çivisi çıktı. Dünyanın en büyük zaman israfı nerede yaşanıyor diyorsanız TBMM'de yaşanıyor." dedi.
Anlatılacak çok şey olduğuna dikkati çeken Saral, "16 Nisan Türkiye'nin Tanzimat fermanından kurtuluşu olacak. Islahat fermanından, 1. Meşrutiyet var ya onu anlamadan bilmeden, 1960, 1971, 1980'i anlayıp bilemezsiniz. 2. Meşrutiyeti anlamadan, öğrenmeden 28 Şubat'ı ve 27 Nisan'ı bilemezsiniz. Bu ittihat ve terakkiden gelen darbe ile iktidar olma ve parlamenter sistemle bu zinde güçlerin milletin iradesine, seçilmiş hükümetlerine karşı boyunduruğunun bir fotoğrafıdır bu parlamenter sistem." ifadesini kullandı.
Saral, 16 Nisan'ın önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"16 Nisan Türkiye'nin uçuş tarihidir. Türkiye'nin dünya coğrafyasında lider olabileceği, ilk 10'u bırak, ilk 5'e girebilecek bir ekonomik düzeye şu 14 yıllık tek başına iktidar olan hükümetin kazanımlarının belki bir sonraki 14 yıl içerisinde 3 katının, 5 katının milletinin refahı, ekonomisi, özgürlüğü, geleceği adına olabilecek bir şeydir. 'Hayır' diyen de 'evet' diyen de kardeşimizdir. Ben 'hayır' deyip de parlamenter sistemi savunmak isteyen kardeşlerime de saygı ve hürmet duymaktan başka hiçbir şey yapamam. Biz birbirini sevmeye mecburuz ve hatta mahkumuz. Bizim evetçimiz, hayırcımız bu noktada yoktur. 16 Nisan'da inşallah Türkiye'nin yeni bir yönetim sistemiyle, geçmişteki olumsuzlukların yaşanmayacağı artık bir üst lige çıkan, süper lige, devler ligini çıkan bir Türkiye'ye hep birlikte şahitlik edeceğiz ve onun güzelliğini yaşayacağız."
Konuşmaların ardından Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu moderatörlüğünde, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile Trabzon Sanayici ve İş Adamları Derneği (TSİAD) Başkanı Hasan Kamil Hayali tarafından "2023 Doğu Karadeniz Vizyonu" konulu panel verildi.
Panele, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Of Belediye başkanı Salim Salih Sarıalioğlu ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset