Salih Akyüz sorunları bir bir sıraladı

CHP Ortahisar Belediye Başkan Aday Adayı Mimar Salih Akyüz sorunları bir bir sıraladı ve çözüm önerileri sundu.

Salih Akyüz sorunları bir bir sıraladı

Haber61 – Haber Servisi - CHP Ortahisar Belediye Başkan Aday Adayı Salih Akyüz yaptığı basın toplantısı ile Ortahisar’ın sorunalrına ve bu sorunların çözüm önerilerine değindi.

2019 Yılı Mart ayında yapılması planlanan Yerel seçimler öncesinde CHP’den Trabzon Ortahisar Belediye Başkan Aday Adayı olduğunu açıklayan Mimar Salih Akyüz basın toplantısı düzenledi. 

Akyüz şu ifadelere yer verdi;

Yeni adıyla Ortahisar İlçesi, eski Trabzon şehir merkezi sınırlarını kapsamaktadır. 

Binlerce yıllık tarihi,  kültürel  geçmişiyle, İpekyolu üzerinde konumlanmış ilçemiz, turizm, eğitim  ve ticaret alanında olması gereken yeterli gelişmeyi gösterememektedir. 

Tarihi kimliği, kültürü, iklimi ve doğa harikalarıyla dolu coğrafi yapısıyla, gerek yerel, gerek yabancı turistin vazgeçemeyeceği çekim merkezi olmaya aday bir ilçeyiz. 

Bizlere düşen, şehrimizin özünde var olan bu değerleri, zenginlikleri ortaya çıkarmak, planlamalarla, kesintisiz gelişmeyi kente kazandırmaktır.

Salih Akyüz sorunları bir bir sıraladıİMAR

Ülkemizde son 20-30 yılda, kırsaldan kentlere doğru yaşanan yoğun ve hızlı göç akımı, ilçemizde de imar ve planlama sorunlarını beraberinde getirmiştir. Yakın zamana kadar, kent merkezinde var olan  belde belediyeleri, birbirinden farklı, aceleci  ve  öngörüsüzce  yaptıkları planlamalarla, şehrin gelişimine ve görünümüne  ne yazık ki olumlu  katkılar  verememişlerdir. Yeniden birleşim sonrası  ortaya çıkan kent dokusunu irdeleyip, bilimsel verilerle, üniversitelerimiz ve şehir plancılarımızla, planlama tekniklerini geliştirerek, süreçlere geniş ölçüde katılımlar sağlayarak, kent vizyonu etkisinde kentin imar ve yapılaşma  geleceğine projeksiyon tutacağız. 

TRAFİK

Ne yazık ki ilçemizde kent merkezinde trafik ve otopark sorunlarına bir türlü kalıcı çözümler üretilememiştir. Trabzon’umuz ve Trabzonspor’umuz için çok önemli olan ve Mimarlar Odası başkanlığımız zamanında kent içinde, çevresiyle birlikte, yerinde yenilenmesi için uğraş verdiğimiz Avni Aker Stadı’nın yıkılarak, sahilde Akyazı dolgu alanında yeniden yapılması, çok önemli  trafik sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Maç günleri zorunlu olarak kullanılan şehirlerarası Karadeniz  sahil yolu tıkanmakta,  ulaşımda hayati mağduriyetler  yaşanmaktadır.

Önerilerimizde sahil yolu dahil olmak üzere, Akyazı dolgu alanı ve içinde yer alan Şenol Güneş Spor Kompleksi’nden başlayarak, şehir içini boydan boya kat eden yollarda  toplu taşıma (hafif raylı sistem dahil olmak üzere)araçlarını devreye sokmak, minibüs taşımacılığını ağırlıklı  olarak  güneye doğru dik yollara aktarmak bulunmaktadır.  

Ulaşım şeması yenilenip, meydan ve civarındaki yoğunluk, yaya öncelikli gürültüsüz trafik moduna düşürülecektir. Kentin tamamı için TRAFİK MASTER PLANI hazırlanacaktır. 
Bu konuda  değerlendirme ve çalışmalar  Kent Yaşayanları, KTÜ, Şoförler Odası, Trafik İl Müdürlüğü, Trabzon  Büyükşehir  Belediyesi gibi diğer bileşenleriyle ortaklaşa sürdürülecektir.  

YENİ YERLEŞİM ALANLARI VE ALTYAPI

Kanuni Bulvarının  bir an önce tamamlanması için İlçe Belediyemiz elinden gelen her türlü katkıyı verecektir.  

Hava kirliliğinin ortadan kalkması için, doğalgaz altyapı çalışmalarını hızlandıran kullanımını teşvik eden destekleri sağlayacağız.

Şehrimizin doğusunda-batısında ve güneyindeki mahallelerde yaşanan mevcut  alt yapı (yol, su, kanalizasyon) sorunlarını hızla çözeceğiz. 

Tarihi doku içerisinde kalan alanlarda ve dar sokaklı mahallelerde, geleneksel doğal taş parke yapımıyla şehrin karakterini ortaya çıkaracağız. Taş parkeli yollar, yağmur sularının toprağa sızmasını sağlayarak olası su taşkınlarını da önleyecek, yer altı sularına kaynak yaratacaktır.Kentin büyümesi güneye doğru baskılanmaktadır. Güney sırtlarında, eğitim alışveriş ve sosyal donatılarıyla kent merkezine ulaşımı kolay,  yeni bir  yerleşim merkezi  planlamayı düşünüyoruz. Önümüzdeki otuz yıl için düşünülen bu planlama, kent gelişimini güneye sağlıklı bir şekilde taşıyacak, kent merkezini de oldukça rahatlatacaktır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüm projelerinde hak ve adalet eşitliği, titizlikle sağlanacak ve planlamalara yansıtılacaktır. Sahile ve denize kesintisiz ulaşım dikkate alınacak, sahil kenti olduğumuz uygulamalarımızla hissettirilecektir.  
Boşaltılan Zağanos ve Tabakhane vadilerinde, amacını ortadan kaldıran yapılaşmalara izin verilmemesi,  tarihi dokunun ortaya çıktığı bu alanların, halkın sosyal kültürel ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi ve yaşatılması sağlanacaktır.

Kültürel ve doğal varlıklarımızın tek tek envanterleri çıkarılacak ve korunmaları gözden geçirilecektir.

MEYDAN(TAKSİM) VE ÇEVRESİ

Meydan parkında yanlış uygulamalarla geri dönüşü olmayacak şekilde  kurumaya yüz tutmuş ağaçların yerinde  titiz bir şekilde yeniden ağaçlandırma yapılacaktır. 

Taksimde (meydan) kentin tarihi geçmişine ve vizyonuna  yakışır şekilde heykelli, ışıklı büyük bir fıskiyeli havuz yapılacak, bu alan tarihsel kimliğiyle  daha  çekici hale  getirilecektir.  

ÇOCUK DOSTU KENT

Çocuklarımızın doğasında olan yaratıcılıklarını ön plana çıkarmak için geleceğin sağlıklı yaşanılır çocuk dostu kentini kurgulamak zorundayız.  Onların gelişimine katkı vermek için (Disneyland türü ) oyun, eğlence adası, su parkı, hayvanat bahçesi gibi mekanları  kente kazandıracağız. Çocuklar 
için yapacak olduğumuz bu yatırımlar turizminde Trabzon’da 12 ay yaşatılmasına  katkı verecektir.  

SPOR KENTİ

Trabzon Lisesi, Cumhuriyet Ortaokulu ve birçok eğitim kurumu öğrencilerinin, yıllarca kolayca ve güvenle ulaşarak kullandığı ve bugünlerde neden yıkıldığını anlayamadığımız 19 Mayıs Kapalı Spor Salonu’nun, yerinde yeniden modern bir şekilde yapılması için çalışmalarımız olacak. Yanındaki Yavuz Selim Futbol Sahası, kent belleğindeki yeri korunarak modern bir şeklide tasarlanacak, şehrin güneyinde yeni bir semt sahası kazandırılarak semt sahaları kültürünün yaşatılması sağlanacaktır.  

Bu alanlar, her zaman övündüğümüz, gurur duyduğumuz,  kentin sporcu kimliğinin doğduğu yeşerdiği yerlerdir.  

Destekleyeceğimiz ve önderlik yapacağımız spor etkinlikleriyle gençlerin sosyal gelişimlerine katkı vereceğiz.

TURİZM

Dünyada Yerel Turizm  en önemli getiri sağlayan sektörlerin başında gelmektedir. Turizm, Kültür ve Eğitim  kentimiz, Yerel Kültür Turizmin de  çok önemli potansiyellere sahiptir. Henüz değerlendiremediğimiz bu potansiyelleri, kaybetmeden kazanmak zorundayız. 

Kentimizin tanıtımı yeterli ve sağlıklı yapılamamaktadır.  

Belediyemiz olarak kent merkezinde Meydan Parkı  ve civarında 24 saat hizmet verebilecek turizm  danışma ve bilgilendirme (information) ofisi oluşturacağız. 

Eğitim ve Üniversite kenti Trabzon’umuzda, kent, esnaf, öğrenci ve öğretim üyeleri arasında güveni, sevgiyi, saygıyı yükseltecek kent platformlarını kuracağız.  

Kültür ve Sanat dalında birikimleri olan bir kentiz, bu faaliyetleri teşvik edip destekleyeceğiz.  

Otogardan ve Havaalanından başlayarak yeme içme, dinlenme yerlerinde, dükkan mağaza, alışveriş merkezlerinde, küçük medeni dokunuşlarla, kurallarla, hizmet kalitesi yukarıya çekilecek, kentin cazibesi artırılarak  tercih edilme nedenleri çoğaltılacaktır. 

EĞİTİM VE ÜRETİM KENTİ

Kent ve çevre sorunlarını dünyadaki ve ülkemizdeki ekonomik, stratejik gelişmelerden ayrı düşünemeyiz. Kent, geleceğini bu etkenlere karşı direnci ve planlamalarıyla koruyabilir. 

Üretimi teşvik edeceğiz. Üretken kent olma hedeflerimiz var.  

Yerel El Sanatları Eğitim Tasarım ve Üretimine yönelik kent akademisi kurmayı tasarlıyoruz.  

Yerel El Sanatları modern tasarımlarla geliştirilecek, genci yaşlısı kent yaşayanları  bu eğitimleri alacak, üretimlerini yapar hale gelecekler. Pazarlanacak bu ürünlerle gelir elde edecekler. Kırsal alanlarımızda geleneksel hale gelmiş bahçe tarımını ve üretimlerini destekleyeceğiz.

YEŞİL ALAN VE PARKLAR

Kentimizin parkları ve yeşil alanları çoğaltılacak. Sahil alanında ve yeni stadın dolgu alanında tarihi kente yakışır çınar ağırlıklı ağaçlandırmalar yapacağız.  
Kentin güneyinde kırsala bitişik alanlarda aileler ve çocukları için piknik alanları planlayıp, yaşam alanlarını genişleteceğiz.  

BELEDİYE HİZMETLERİ

Kent-Belediye iletişimi kesintisiz sağlanacak, hizmetlerin zamanında ve eksiksiz uygulanması önceliğimiz olacaktır. 

Tarihsel, kültürel ve coğrafi değerlerimizi parlatacak vizyonumuzla, hedefimiz; 

İnsan odaklı, daha yaşanılır, daha güvenli, daha saygın, daha üretken, daha eğitimli, daha mutlu bir kenti,  çocuklarımızla hep birlikte geleceğe hazırlamak olacaktır… 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset