Nuri Okutan hükümete o bayrağı sordu!

MHP Isparta Milletvekili ve Trabzon eski Valisi Nuri Okutan, Peşmergelerin lideri Barzani'nin karşılanması sırasında göndere çekilen sözde Kürdistan bayrağını hükümete ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na sordu.

Nuri Okutan hükümete o bayrağı sordu!

MHP Isparta Milletvekili ve Trabzon eski Valisi Nuri Okutan, 26-27 Şubat tarihlerinde İstanbul Atatürk Hava Limanı, Ankara Esenboğa Hava Havalimanı ve Başbakanlık’ta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bayrağının asılmasına ve bulundurulmasına ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi.


Soru önergesinde Irak Kürdistan Yönetimi’nin Türkiye tarafından resmen tanınıp tanınmadığını soran Okutan, Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunan Türk dış politikasından vazgeçilip geçilmediğini, Suriye’de de benzer bir oluşum olması halinde tanınıp tanınmayacağını ve Peşmerge lideri Barzani’nin daha önceki ziyaretlerinde de bayrakların asılıp asılmadığını gündeme getirdi.

Daha önce Türkiye aleyhinde birçok beyanı olan ve “Bağımsız birleşik Kürdistan” yönünde söylemleri olan Barzani’ye itibar edilmesinin ‘Türkiye Cumhuriyeti devletinin milli çıkarlarına zarar vermeyecek midir’ diyen Nuri Okutan, ‘Sergilenen bu politika ülkemiz sınırları içinde “devlet içinde devlet” kurmak isteyen bölücü ihanet çetelerine cesaret vermeyecek midir’ sorusunu yöneltti.

Nuri Okutan önergesinde Peşmerge lideri Barzani’nin ziyaretinin Bağdat yönetiminin İran politikasıyla bir ilgisi olup olmadığını da sordu.

Isparta Milletvekili Nuri Okutan’ın soru önergesinin tamamı şu şekilde:

Peşmerge lideri Mesut Barzani 26-27 Şubat 2017 tarihlerinde önce İstanbul’da Cumhurbaşkanıyla, sonra da Ankara’da Başbakanla görüşmüş, kabuller sırasında İstanbul Atatürk Havalimanı ile Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki göndere Türk ve Irak bayraklarının yanı sıra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bayrağının da asıldığı, Başbakanlıktaki görüşmede de aynı bayrakların yer aldığı basına yansımıştır. Bu çerçevede;

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Irak sınırları içinde yer alan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni resmen tanımış mıdır?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi devletimiz tarafından tanınmışsa bu yaklaşımla, Irak’ın toprak bütünlüğünü savunma yönündeki Türk dış politikasından vaz mı geçilmiştir?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi resmen tanınmamışsa bu bayraklar kimin talimatıyla, hangi kurallara göre ve hangi amaçla asılmıştır?

26-27 Şubat 2017 tarihinde bayraklar ilk kez mi asılmıştır? Yoksa Peşmerge lideri Mesut Barzani’nin daha önceki ziyaretlerinde de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bayrakları asılmış mıdır? Asılmışsa hangi tarihlerde, nerelerde ve hangi programlarda asılmıştır?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kısa, orta veya uzun vadede Suriye’nin kuzeyinde de Irak’takine benzer statüde kurulabilecek sözde Suriye Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni veya benzer oluşumları resmen tanıyacak mıdır? Şayet tanıyacaksa bu durum Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunan Türk dış politikasıyla çelişmeyecek midir?

Daha önce Türkiye aleyhinde beyan ve ifadeleri ile özellikle “bağımsız birleşik Kürdistan” yönünde söylemleri olan Peşmerge lideri Mesut Barzani’nin bu şekilde karşılanması, ağırlanması ve itibar edilmesi kısa, orta ve uzun vadede Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin milli çıkarlarına zarar vermeyecek midir?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne karşı sergilenen bu hoşgörülü politika, Türk vatanını parçalayarak, ülkemizin sınırları içinde “devlet içinde devlet” kurmak isteyen bölücü ihanet çetelerine cesaret vermeyecek midir?

Mesut Barzani’nin ziyaretinin Bağdat Yönetimi’nin İran’a yaklaşımı ile bir alakası var mıdır?




 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset