Meclis’te ’yemin’ tartışması

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, "Türklük kavramına karşı kompleks duymaksızın, bu topraklarda birlikte yaşamanın millet kavramını ifade edecek bir karşılığını yemin olarak koyabiliriz" dedi.TBMM Başkanlığı seçimi için Genel Kurula gelişlerind

Meclis’te ’yemin’ tartışması

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, "Türklük kavramına karşı kompleks duymaksızın, bu topraklarda birlikte yaşamanın millet kavramını ifade edecek bir karşılığını yemin olarak koyabiliriz" dedi.

TBMM Başkanlığı seçimi için Genel Kurula gelişlerinde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in milletvekili yemin metniyle ilgili sözleri bazı milletvekillerine soruldu.

Konuya ilişkin konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Meclis'in yeni bir yemine ihtiyacı bulunduğunu söyleyerek, "Ben de o yemini bütünüyle içselleştirerek okumuş biri değilim" dedi. Külük, Şahin ile aynı kanaatte olduğunu söyledi.

Anayasa tartışmasının yeniden önlerine geleceğini vurgulayan Külünk, herkesin düşüncesini söylemesi gerektiğini dile getirdi. Yeni bir yemin metnine ihtiyaç olduğunu söyleyen Külünk, "Ben de o yemini bütünüyle içselleştirerek okumuş biri değilim. Parlamentoda milletvekili olarak mevcut Anayasa benden böyle bir yemini etmemi istediği için bu yemini ettim. Ama "içselleştirerek bu yemini okudunuz mu" derseniz, "hayır" derim" dedi.

Külünk'e, "Türk milleti yerine, Türkiye milleti ifadesi sizin için olabilir bir ifade mi?" sorusu yöneltildi. Külünk, Türk milleti kavramından kimsenin gocunmaması gerektiğini kaydederek, "Türklük kavramına karşı kompleks duymaksızın, bu topraklarda birlikte yaşamanın millet kavramını ifade edecek bir karşılığını yemin olarak koyabiliriz" ifadesini kullandı.

"YEMİN METNİ ÇOK ZOR OKUNAN BİR METİN"

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise yemini, içine sinerek ettiğini belirtti. Kendilerini Türk milletinin seçtiğini, Türk milletine hizmet etmek için Meclis'te olduğunu söyleyen Yarkadaş, tartışmayı doğru bulmadığını vurguladı.

"Ancak yemin çok zor okunan bir metin. Gramer yapısı, tekrarlarıyla çok kötü yazılmış bir metin" diyen Yarkadaş, İçeriğinden değil, biçiminden bahsediyorum. Biçiminde değişiklik olabilir ama bu biçimindeki değişiklikler içeriğine de dokunulacak anlamına gelmez. Bu yeminin edilmesi gerekiyor ama partiler bir araya gelirler, yeminin biçimini değiştirebilirler. Daha rahat okunabilecek, telaffuz edilebilecek, gramer yapısı düzeltilebilecek metin yeniden şekillendirilebilir. Ama bunu Türklük üzerinden tartışmak, "Türk milletinden rahatsız oluyorum" demek doğru değil" ifadelerini kullandı.

"TÜRK KELİMESİNİN GEÇMESİ BİRİLERİNE DOKUNUYOR"

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, anayasaya uyma konusunda namus ve şeref üzerine yemin etmenin, cumhuriyetin temel ilkelerine, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalmanın kime dokunduğunu sordu.

"Birilerine, Türk kelimesinin geçmesinin dokunduğunu" söyleyen Halaçoğlu, "Türkiye milleti adı altında bir şekle sokmak, Anayasaya aykırı. Türk kelimesini mi yoksa Anayasaya bağlı kalmayı mı değiştirecekler? Eğer namus ve şeref hafif kalıyorsa, daha ağır olan başka bir nesneyi nasıl bulacaklar? Namus ve şeref konusunda kendimi şerefsiz addediyorsam ondan korkarım, çekinirim. Kendimi namussuz hissediyorsam namus ve şeref üzerine yemin etmekten çekinirim. Bunlardan çekinmiyorsanız o zaman bunun değiştirilmesine de gerek duymayacaksınız. Küçük Türk milleti mi diyeceğiz. Şahin, neden çekindiğini açıklasın, neyi değiştirmek istediklerini açıklasın" ifadelerini kullandı.

ERKAN HABERAL: "İÇİNE SİNMİYORSA YEMİN ETMESİN"

MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal de, "İçine sinmiyorsa etmesin yemini. Bu Meclis'e girdikten sonra o yemini etmek zorunda. Bu yemini yapacağını bilerek bu kapıdan girdi Mehmet Ali Şahin" dedi. Haberal, "MHP'ye göre "Türk milleti" kalması gereken bir ifadedir. Türk milleti bizim için yeterlidir" ifadesini kullandı.

Suriye'de Türkmenlere yönelik saldırıları değerlendiren Haberal, şunları söyledi: "Oradaki Türkmen kardeşlerimize ilgi gösterilmedi. Biz sadece Kerkük'tekilerin de Tuzhurmatu'dakilerin de, Musul'dakilerin de ezildiklerini, Türkiye tarafından "öteki" olarak bahsedildiğini gördük."

MUHARREM İNCE: "İMZALARI TOPLADIK SALI GÜNÜ TESLİM EDECEĞİZ"

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP'de değişimin başladığını söyledi. CHP'de şu an delege seçimleri yapılmayan birçok il bulunduğunu belirten İnce, "Mahalle seçimleri yapılmamış, ilçe kongreleri yapılmamış, il kongreleri yapılmamış, kurultay tarihi veriyorsunuz. 16-17 Ocak'ta kurultay yapacaksanız, bu yetişmez, geçmişte ben hangi ilde fazla oy almışsam, o vilayetleri seçime sokmasınlar. 81 vilayetin içinden 10-15 vilayet seçsinler orada il kongrelerini tamamlasınlar. Sayın Genel Başkanın önce illeri seçimlere girsin. İmzaları topladık, Salı günü teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler