Köseoğlu: "Fişlemenin panzehri olacak"

Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı TBMM’de Alt Komisyon'a sevk edildi. AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu,  Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan tasarısının fişlemenin önleme yasası olduğunu söyleyerek, "Fişlemenin panzehrid

Köseoğlu: "Fişlemenin panzehri olacak"
Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı TBMM’de Alt Komisyon'a sevk edildi. AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu,  Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan tasarısının fişlemenin önleme yasası olduğunu söyleyerek, "Fişlemenin panzehridir" dedi.
 
Köseoğlu, “Kamuoyunda bazı çevreler tarafından art niyetli olarak 'fişleme yasası' olarak nitelendirilen tasarının, iddia edildiğinin tam aksine ‘Fişleme değil fişlemenin önlenmesi tasarısıdır, fişlemenin panzehridir. Tasarıyla kişisel verilerin işlenmesi ve kaydedilmesi AB standardına ve uluslararası sözleşmelere uygun şekilde düzen altına alınacak. Yürütme ile 33 maddelik tasarının verilerin anonim sayılıp silinmesi gibi bazı hükümlerine itirazlar bulunduğu için alt komisyonda teknik çalışmalar yapılacak. Tasarıya göre; kişisel veriler ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemeyecek. Ancak kanunlarda açıkça öngörülmesi halinde ilgili kişinin açık rızası aranmaksızın özel nitelikli kişisel verilerinin işlenmesi mümkün olacak. AK Parti Hükümetlerinin Türkiye’ye verdiği sözlerden birisi daha, bu kanun tasarısıyla beraber gerçekleşme aşamasına gelmiştir. Bu tasarının vücuda gelmesinin ilk ve en önemli adımı 2010 yılındaki referandumla atılmış ve kişisel veriler anayasal güvenceye kavuşturulmuştur. Tasarıyla beraber bu anayasal güvencenin işlerliği sağlanacak ve bu güvencenin ifade ettiği demokratik standart hayatın içine girecektir. Özel yaşamın sonunun geldiğinin düşünüldüğü bir çağda, kişisel benliğin ve bireysel özerkliğin korunması için elde kalan en güçlü silahlardan birinin kişisel verilerin korunmasına yönelik hukuksal düzenlemeler olduğu açıktır” dedi.
 
Tasarıda yer alan maddeler hakkında bilgiler veren Köseoğlu, “Bu tasarı ile sadece gerçek kişilerin verileri korunmaktadır. Öncelikle kişisel verilerin işlenmesi sorunu düzen altına alınmakta, buna ilişkin genel ilkeler belirlenmektedir. Kişisel veriler istisnalar haricinde ancak ilgili kişinin açık rızasıyla işlenebilecektir. Özel nitelikli (hassas) kişisel veriler tanımlanmakta ve işlenmeleri hususi olarak düzenlenmektedir. Muhafaza edilmesine artık ihtiyaç duyulmayan veriler silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecektir. Verilerin üçünü kişilere aktarımı düzenlenmektedir. Veri sorumlularına, ilgili kişilere bilgi verme yükümlülüğü; verileri işlenen kişilere ise bilgi edinme, düzeltme gibi bir takım haklar getirilmektedir. Veri sorumlularına, veri güvenliğine sağlamaya yönelik yükümlülükler öngörülmektedir. İlgili kişiye, veri sorumlusuna başvuru ve kurula şikâyet imkânı tanınmaktır. Kurula şikâyet üzerine veya resen inceleme imkânı tanınmaktır. “Veri Sorumluları Sicili” kurulmaktadır. Tasarıda belirlenen hükümlere aykırılıklar hakkında idarî ve cezaî yaptırımlar öngörülmektedir. Tasarı ile Kanunun uygulanmasını denetleyecek “Kişisel Verileri Koruma Kurumu”  kurulmaktadır. Kanunun uygulanmasına ilişkin istisnalar bulunmaktadır. Sonuç olarak, bu tasarı AK Parti’nin güçlü toplum hedefinin gerektirdiği en mühim kriterlerden biri olan mahremiyet güvenliğini düzenlemektedir. Anayasada öngörülen başta özel hayatın gizliliği olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin korunma ilkesi böylece daha üst ve net bir demokratik standarda yükseltilmektedir. Konu suç ve ceza boyutuyla hayatın içine indirgenmekte ve Kişisel Verileri Koruma Kurumunun teşkili ile kişisel veri güvencesi güçlendirilmektedir” biçiminde konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset