Kılıçdaroğlu: Demokrasiye inanmayan bir insan tebrik edilemez

Kılıçdaroğlu seçimlerin ardından ilk kez konuştu

Kılıçdaroğlu: Demokrasiye inanmayan bir insan tebrik edilemez

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açıklamalarda bulundu.

İşte seçim sonrasında ilk kez konuşan Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar: 

Bir seçimi atlattık. Öncelikle bütün muhabir arkadaşlara, bizim sesimizi bir şekliyle önce kendi mutfaklarına, sonra Türkiye’ye duyuran bütün muhabir arkadaşlara yürekten teşekkür ediyorum. Yükleri ağır ama kameraman arkadaşlara da teşekkür ediyoruz. Bu arada oy kullanan, hangi partiye mensup olursa olsun bütün vatandaşlarıma demokrasiye sahip çıktıkları için yürekten teşekkür ediyorum. Bir başka teşekkürüm gönüllülere, demokrasi savunucularına.

YÜREKLİCE GÖREVLERİNİ YAPTILAR

“Milletvekili olacağım, belediye başkanı olacağım” diye hiçbir beklentisi olmaksızın, bu ülkede demokrasi için yola çıkıp bize destek veren binlerce arkadaşıma teşekkür ediyorum. Teşekkürü asıl kendi örgütlerimize yapıyoruz. Bütün baskılara şantajlara, tehditlere rağmen karşı karşıya, bu tehditlerle karşı karşıya olmalarına rağmen yüreklice görevlerini yaptılar. CHP’nin bütün örgütlerine, yaşı ve cinsiyeti ne olursa olsun tamamına yürekten teşekkür ediyorum.

AK PARTİ’NİN PUANINI DÜŞÜRDÜK

Bütün baskılara rağmen görevlerini yaptılar. Devletin bütün imkanları kullanılıyordu karşı tarafta. Valisi, kaymakamı, güvenlik güçleri, radyoları, televizyonları, medyanın yüzde 95'i öbür tarafın kontrolündeydi, iktidarın kontrolündeydi. Bütün bu baskılara rağmen CHP örgütleri önemli bir görev yaptılar.

AK Parti’ye 7 puan oy kaybettirdiler. OHAL’e rağmen bütün imkanlarına gazetelere, baskı ve şantajlara rağmen 7 puan indirdiler. Ben bu arkadaşlara değil de kime teşekkür edeceğim. 49 buçuk olan oyları 42 buçuğa düştü.

KAZANAN DEMOKRASİDİR

Dünün tek adamı bugünün topal ördeğidir. Her istediğini yapamayacak. Parlamentonun itibarını biz koruyacağız. Milletin verdiği yetkinin ne demek olduğunu biliyoruz. Bu milletin demokrasiye özlemi var. Kavgadan uzak durma özlemi var. Bunu sağlayacak olan halkın bize verdiği yetki olacaktır. Duvarın bir kısmını yıktık. Geri kalanını da yıkacağız. Bu ülkeye gerçek anlamda demokrasi getirmek için uğraşacağız. Bu seçimin tek kaybedeni vardır o da AK Parti. Kazanan da demokrasidir.

Bu süreci kolay elde etmedik, bu sonucu da kolay elde etmedik. Hangi süreçlerden buraya geldiğimizi de herkesin bilmesi lazım. Daha seçimlere girmeden önce siyasal partinin seçime girmemesi için iktidar her yolu denedi. Ama o kumpası bozduk.

ANADOLU’YU BARIŞTIRDIK

Anadolu’yu barıştırdık, çok önemli bir şey yaptık. Asla yan yana gelemez diyenlerin nutuklarını boşa çıkardık. Millet İttifakı’nı kurduk. Toplumun gerginlikten uzak durmasını sağladık. 

Daha sonra her türlü baskı şantaj ve tehdide rağmen sandık güvenliğini sağlamak bizim namus borcumuzdu. Gönüllüler, demokrasiden yana olan bütün partiler ve örgütümüz sandıklara sahip çıktı.  Her oyun üzerinde titredik. Ve demokrasimize sonuna kadar sahip çıktık.

ARTIK CHP’NİN SESİ DAHA GÜR ÇIKACAK

Şu gerçeğin herkes tarafından bilinmesi lazım. Sağlıklı işleyen bir demokraside, devletin liyakat esasına göre yükseldiği bir demokraside sandık güvenliği diye bir şeyden söz edilmez. Çünkü herkes görevini yapar. Ama iktidar liyakat sistemini sonlandırdığı için, militanları görevlendirdiği için bu konuya ayrı bir önlem ve ağırlık verdik.

Bu süreçte Orta Anadolu’da artık CHP’nin sesi daha gür çıkacak. Uzun zamandır milletvekili çıkaramadığımız 13 ilde milletvekili çıkardık. Artık o iller şu tabloyu çok net görecekler. Parlamentoda bizim bir sesimiz var. Bizim sorunlarımızı dile getirecek bir milletvekilimiz var; görecekler. Hem sahada görecekler, hem parlamentoda görecekler.

10 SEÇİM BARAJINI YERLE BİR ETTİK

Millet ittifakının getirdiği bir şey daha var. 12 Eylül darbe hukukunun getirdiği yüzde 10 seçim barajını yerle bir ettik. Onlar barajın arkasına yıllar yılı sığındılar. Önemli bir adım atıldı millet ittifakıyla, darbe hukukun bu bölümü bu seçimlerde sonlandırıldı. Kazanan demokrasi oldu.

Bir şeyi daha gerçekleştirdik. Eskiden iktidarın istediği iki partili bir parlamentoydu. Şimdi bütün renkleri parlamentoya taşımayı başardık. Yüzde 100 mü hayır. Ama önemli kısmını parlamentoya taşıdık. Biz bu konuda da bütün barajları yerle bir ettik.

GAZİ MECLİSİN HAKKINI KORUYACAĞIZ

Dün arkadaşlarıma şu talimatı verdim. Bir, her milletvekili, her il ve ilçe başkanı, gönül birliği içinde beraber milletin hukukunu sonuna kadar koruyacağız. Sarayın çıkardığı kararnameler sonuna kadar irdelenecek. Varsa milletin hukukuna zarar getirecek her düzenleme, mücadelesi verilecek. İkinci konu, gazi meclisimizin itibarını koruyacağız. El kaldırılan indirilen bir Meclis de değildir orası. Kurtuluş savaşını yöneten bir Meclis’tir. Yetkilerin büyük kısmının elinden alındığını biliyoruz. Ana hedefimiz bütün o yetkilerin parlamentoya tekrar iade edilmesidir. İç tüzük değişikliği geldiğinde gazi meclisin hakkını koruyacağız. Üçüncüsü, ekonomide mutfakta yangın var. Ve önümüzdeki süreç sıradan bir süreç değil. Tıpkı bu seçimlerin sıradan bir seçim olmadığı gibi. Vatandaşın hakkını korurken onun ekonomisini de koruyacağız. Pek çok bilgiyi kamuoyundan gizleyeceklerdir. Bizim görevimiz, CHP’nin görevi bütün bilgileri kamuoyuyla paylaşmak olacaktır.

SORU-CEVAP

Kılıçdaroğlu açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ERDOĞAN'I TEBRİK ETTİNİZ Mİ?

Demokrasiye inanmayan bir insan tebrik edilemez. Yasama yargı ve yürütme organını kendisine bağlayan bir insan tebrik edilemez. Nesini tebrik edeceğim? Bir partinin genel başkanı olarak mahkemelere hakim tayin ediyor onu mu tebrik edeceğim? Demokrasiyi savunuyorsa, evet bu konuda yeni anayasa değişikliği yapacağız diyorsa ilk ben tebrik edeceğim. Bir diktatörün nesini tebrik edeceğim, nesini kutlayacağım?

SEÇİM SONUÇLARINDA SİZE GÖRE BİR HİLE VAR MI?

Seçim sonuçlarında her şey olabilir. Ama bakın az önce söyledim, bütün sandıkların güvenliğini sağlamak için örgütler, partiler ve bir gönüllü ordusuyla çalıştık. Demokraside hile var, seçimde değil. Eşit şartlarda olmadı, eşit şartlarda bir mücadele olmadı. Bir mazeret olarak ileri sürmüyorum. Ama ortaya konulan hileli tabloya dikkatinizi çekmek için söylüyorum.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset