Kalkınma Bakanı 2015 rakamlarını değerlendirdi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye ekonomisi küresel ve bölgesel ortamdaki olumsuzluklara rağmen 2015 yılını da önemli oranda istihdam artışı ile tamamlamıştır" dedi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 205 yılı işsizl

Kalkınma Bakanı 2015 rakamlarını değerlendirdi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye ekonomisi küresel ve bölgesel ortamdaki olumsuzluklara rağmen 2015 yılını da önemli oranda istihdam artışı ile tamamlamıştır" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 205 yılı işsizlik oranları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Verilerin, OVP 2016-2018 tahminlerine oldukça yakın olduğunu belirten Bakan Yılmaz, "Tahminle gerçekleşme arasında 0,1 puan farkın nedeni toplam istihdamda yıllık artışın yüzde 2,8 yerine yüzde 2,7 olarak gerçekleşmesidir. Diğer açıdan, yıllık olarak tarım dışı istihdam artışının yüzde 3,4 yerine yüzde 3,3 olarak gerçekleşmesidir" diye konuştu.

2015 yılında bir önceki yıla göre, toplam istihdamın 688 bin kişi, tarım dışı istihdam ise 675 bin kişi artış gösterdiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi:

"Bu yüksek artışa rağmen işsiz sayısının artışı işgücüne katılma oranının aynı dönemde daha yüksek gerçekleşmesi ile ilgilidir. Dünyada küresel finansal krizin yaşandığı ve etkilerinin devam ettiği 2009-2015 döneminde Türkiye'de toplam istihdam 6 milyon kişi artış kaydetmiştir. İstihdam, tarım sektöründe 731 bin kişi, tarım dışı sektörlerde ise 5 bin 275 bin kişi artış kaydetmiştir. Söz konusu dönemde, sanayi sektöründe istihdam bin 153 bin kişi, hizmetler sektöründe ise 4 bin 120 bin kişi artmıştır."

"İSTİHDAM ARTIŞININ SÜRMESİ BEKLENİYOT"

Kadınların işgücüne katılım oranının 2009 yılında yüzde 26, 2015 yılında yüzde 31,5 seviyesine yükseldiğini ifade eden Bakan Yılmaz, hızlı artışın gelecekte de devam etmesinin beklenen bir eğilim olduğunu kaydetti. 2009-2015 döneminde ücretli veya yevmiyeli çalışanların toplam istihdam içindeki payının yüzde 60'dan yüzde 67'ye yükseldiğini ifade eden Bakan Yılmaz, aynı dönemde ücretsiz aile işçisinin payının ise yüzde 13,5'den yüzde 11,8'e gerilediğini belirtti. Bakan Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde de bir yandan siyasi istikrar ve güven ortamında ekonomimizin büyümesi, diğer yandan işgücü piyasalarına ilişkin reformlarımız ve aktif işgücü politikalarımız ile birlikte istihdam artışının devam etmesi beklenmektedir. Kapsayıcı büyüme anlayışımızın gereği olarak istihdam dostu büyüme hedefi tüm politikalarımızın odağında yer alacaktır. Kayıt dışılığın daha da azaldığı, kadın istihdamının hızla yükseldiği, ücretli ve yevmiyeli oranının arttığı bir ortamda istihdam sayısı ve kalitesi artacaktır" ifadelerinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset