Irak’ta kaçırılan Türk işçilerin durumu

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Irak'ta kaçırılan Türk işçilerin durumuyla ilgili, "Iraklı yetkililer ile temas içindeyiz. Sonuca yönelik atılması gereken adımlar, vatandaşlarımızın can güvenliği esas alınarak değerlendiriliyor. İlgili kurumlar

Irak’ta kaçırılan Türk işçilerin durumu

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Irak'ta kaçırılan Türk işçilerin durumuyla ilgili, "Iraklı yetkililer ile temas içindeyiz. Sonuca yönelik atılması gereken adımlar, vatandaşlarımızın can güvenliği esas alınarak değerlendiriliyor. İlgili kurumlar çabayı başlatmışlardır" dedi.

Sözcü Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Bilgiç, Türkiye'de yaşanan terör saldırılarına dikkat çekerek, terör saldırılarını kınadıklarını belirtti. Bilgiç, "Bütün hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve güvenlik görevlilerine şahsım ve Dışişleri Bakanlığı adına Allah'tan rahmet, acılı ailelerine ve milletimize baş sağlığı diliyorum, yaralıların bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyorum. Türkiye daha önce olduğu gibi bundan sonra da sınırları içerisinde ve ötesinde terörle kararlılıkla mücadele edecektir. Terör eylemlerini gerçekleştirenler de gerekli cevabı almaktadırlar ve alacaklardır. Milletimizin birliğine ve bütünlüğüne kast eden bu tür Saldırılar amacına ulaşamayacaktır" ifadelerini kullandı.

Bakan Sinirlioğlu'nun Lüksemburg'ta AB Dışişleri bakanları gayri resmi toplantısına katıldığını hatırlatarak, toplantıda mülteci ve yasadışı göç konularının ele alındığını belirten Bilgiç, Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu ile Mogherini görüşmesinde göç sorununu ele alındığını sözlerine ekledi.

Bilgiç, "Bizim Suriyelilere harcadığımız meblağ 6,4 milyar dolar. Uluslararası toplumun yardım 417 milyon dolar olarak kaldı. Bunun sadece 165 milyon dolara Avrupa Birliği ülkelerinden gelen meblağ" şeklinde konuştu.

Sinirlioğlu'nun yarın Azerbaycan'a gideceğini söyleyen Bilgiç, Azeri mevkidaşı ile bir araya geleceğini belirtti. Bilgiç, Sinirlioğlu'nun 16-17 Eylül tarihlerinde Rusya Federasyonu'na ziyarette bulunacağını kaydederek, görüşmelerin Soçi'de gerçekleşeceği ve ikili ve bölgesel konuların gündeme geleceğini ifade etti.

Bilgiç, Mekke'de meydana gelen vinç kazasına ilişkin olarak 8 vatandaşın hayatını kaybettiğini aktardı. Ayrıca, Bilgiç, Mescid-i Aksa'da İsrail operasyonunun devam ettiğini söyleyerek, Müslümanların Harem-i Şerif'e girmelerine izin vermediklerini kaydetti.

IRAK'TA KAÇIRILAN İŞÇİLERİN DURUMU

Irak'ta kaçırılan Türk işçilerin serbest bırakılması için bazı şartların öne sürüldüğü iddialarına yönelik olarak Bilgiç, "Iraklı yetkililer ile temas içindeyiz. Sonuca yönelik atılması gereken adımlar, vatandaşlarımızın can güvenliği esas alınarak değerlendiriliyor. İlgili kurumlar çabayı başlatmışlardır" şeklinde cevap verdi.

Irak Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarına yönelik olarak Bilgiç, "Türkiye'nin birden fazla terör örgütü ile mücadelesi sürdürecek. Gereken tedbirleri kararlılıkla ve gözünü kırpmadan alıyor. Koordinasyon konusu operasyonel bir konu" şeklinde konuştu.

TAYLAND'DAKİ SALDIRI

Bilgiç, Tayland makamlarının Tayland'da saldırıyı düzenleyenlerin ana planlayıcısının Türkiye'ye kaçtığı ve Tayland'ın İnterpol aracılığıyla Türkiye'den istediğine yönelik soruya Bilgiç, "Tayland polisinin yaptığı iddia edilen açıklama çerçevesinde şekillendi. Biz Tayland makamlarından resmen bu konuya ilişkin olarak bir bilgi almadık. Bu sabah büyükelçimiz Tayland Dışişleri Bakanlığı'na giderek, konuya ilişkin olarak bu konunun doğru yolup olmadığını sorgulayan bir notayı Tayland makamlarına iletti. Bizde gerekli tahkikatları yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

MÜLTECİLERİN BULGARİSTAN VE YUNANİSTAN'A GEÇİŞİ

Bilgiç, mültecilerin Edirne üzerinden Yunanistan ve Bulgaristan'a geçeceğine ilişkin olarak, Türkiye'nin yaptıklarına dikkat çekerek şunları dedi:

"Türkiye hem göç konusunda hem transit hem de merkez ülke konumunda. 2005-2014 tarihleri arasında ülkemizde yakalanan yasa dışı göçmen sayısı 500 bine yakın. Ülkemiz genelde çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine yol açan deniz yolu ile göçe karşı mücadelesini sürdürüyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı birimlerince 3 binden fazla göçmen denizden kurtarılmış ve 103'e yakın göçmen kaçakçısı da yakalanmış. Sahil Güvenlik Komutanlığımızın bu çalışmaları aylık 5 milyon euro'ya mal oluyor. Sahil güvenlik komutanlığımızca 2015 yılı başında Akdeniz'e Operation Safety Mat, 2015 Mayıs aylı itibariyle Agent Op hayata geçirmiş durumda."

Yasa dışı göçe karşı küresel bir çözüm bulunmasının önemine dikkat çeken Bilgiç, alınan yardımın 417 milyon dolar olduğuna işaret etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler