HDP’li bakanların istifasını değerlendirdi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li bakanların istifasına ilişkin, "AK Parti hükümetinin hiçbir şekilde paylaşımcı olmadığını, çözümden yana olmadığını göstermek için de her dakikasını kendi zihniyetini teşhirle uğraşmıştır. Arkadaşlarımız bu

HDP’li bakanların istifasını değerlendirdi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li bakanların istifasına ilişkin, "AK Parti hükümetinin hiçbir şekilde paylaşımcı olmadığını, çözümden yana olmadığını göstermek için de her dakikasını kendi zihniyetini teşhirle uğraşmıştır. Arkadaşlarımız bu teşhirin tamamlandığını düşündükleri anda istifa etmişlerdir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde bulunan İmam Şafii Camii'nde bayram namazını kıldı. Namaz sonrasında camide cemaatle bayramlaşan Demirtaş'a HDP milletvekilleri Altan Tan ve Nimetullah Erdoğmuş da eşlik etti. Cami çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, bayram mesajı da verdi. Demirtaş, "Bayram tadında bayramları karşılamıyoruz. Bayramın ruhuna ve bayramın bize verdiği mesaja uygun bir yaşam inşa edebilirsek her günümüz inşallah bayram tadında geçecek. Bayramı büyük acılarla karşılayan bütün kardeşlerimize de sabırlar diliyoruz. İnşallah yakın zamanda hem coğrafyamızda hem bütün bölgede kanın aktığı zulmün olduğu her yerde insani değerlerin üstün olduğu bir geleceği kavuşuruz. Kurban Bayramı bu vesileyle ülkemize bütün dünyaya barışın vesilesi olsun. Allah hepinizden razı olsun" dedi.

HDP'Lİ İKİ BAKANIN İSTİFASI

Cami çıkışında gazetecilerin HDP'li 2 bakanın istifa ettiğini hatırlatması üzerine Demirtaş, parti olarak o günkü koşullarda bir çözümsüzlük politikasının parçası olmadıklarını göstermek için seçim hükümetinde yer aldıklarını dile getirdi. Demirtaş, " Ama AK Parti hükümetinin hiçbir şekilde paylaşımcı olmadığını, çözümden yana olmadığını göstermek için de her dakikasını kendi zihniyetini teşhirle uğraşmıştır. Arkadaşlarımız bu teşhirin tamamlandığını düşündükleri anda istifa etmişlerdir. AK Parti hükümeti ve geçici Başbakanı hiçbir şekilde kendilerinden olmayan hiç kimseyi maalesef hükümet ortağı olarak kabul etmiyorlar. Toplum bunu iyi görmeli, bunu göstermek için zaten hükümette yer aldık. Neden AK Parti ile koalisyon yapmıyorsunuz diyenlere buyurun görün. Kendi düşüncelerinde olmayanları haşa insan yerine bile koymuyorlar. Bunu gösterdik işte" diye konuştu.

HDP'Lİ VEKİLLERİN İSTİFASINA ELEŞTİRİLERİ YANITLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun istifa eden HDP'li bakanların okuduğu metinle ilgili eleştirilerini yanıtlayan Demirtaş, bu metnin kendisinin bilgisi dahilinde olduğunu söyledi. Demirtaş, "Şimdi onların açıkladığı metne gelince parti genel merkezinde açıklanan metnin elbette genel merkezimizin ve benim bilgi dahilimde açıklamalardan daha doğal ne olabilir. Evet metni biz ortaklaştırdık siyasi bir metin olarak, partimizin bir deklarasyonu olarak sayın bakanlar genel merkezimizde ortak kararımız olarak okumuşlardır. Onlar alışmışlar illa saraydan bir metin gelecek okuyacak, bizde öyle olmuyor. Bizde saray yok. Kendi metnimizi kendimiz hazırlıyoruz. Seçim 7 Haziran'da adil ve eşit bir seçim değildi. Şimdi de değil. Biz eleştirilerden muaf bir parti, eleştirilerden muaf kişiler değiliz. Kusursuz dört dörtlük değiliz. Eksiklerimiz var, yetmezliklerimiz var, yanlışlarımız var. Elbette bütün bu yanlışları hem halkımız eleştirebilir hem siyasi partiler, rakiplerimiz eleştirebilir. Biz bütün bunları hem demokratik çerçevede hem de insani, beşeri, hukuk çerçevesinde nezaketen sürdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Muhataplarımız hukuka uymuyorlar, anayasayı tanımıyorlar. Kanunları ve ahlakı tanımıyorlar. Nezaketi tanımıyorlar. Evet bu seçim bizim ve diğerleri arasında geçecek. Yani halktan, haktan, adaletten yana bir parti ile hakkı gasp etmiş olanlar arasında geçecek. Anayasayı ihlal etmiş olan, devlete darbeyle el koymuş olan hükümete darbeyle el koymuş olanlar arasında geçecek. Devletin bütün hazinesi onların, bürokrasi onlara çalışıyor. Valiler, kaymakamlar, emniyet müdürleri, medya ellerinde. Hakim, savcı onlara bağlı. Yüksek Seçim Kurulu onlara bağlı. Bütün bunlara karşı bir Allah'ımız, bir de halkımız var diyoruz, öyle kampanya yürütüyoruz. Çok şükür mahcup olmuyoruz. İnşallah 1 Kasım'da da mahcup olmayacağız. Çünkü bize karşı elindeki gücü zulüm aracı olarak kullananlar geçmişte de yenildiler, şimdi de yenilecekler. Evet yenilecekler ama Türkiye kazanacak" ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ, ERDOĞAN'A CİCİ ÇOCUK YANITI VERDİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kendisi için kullanılan "cici çocuk" tanımlamasına da yanıt verdi. Demirtaş, "Bizim eleştiriden bir korkumuz, kaygımız yoktur. Ama hakaretlere de onların seviyesizliğine düşerek cevap vermeyeceğiz. Cumhurbaşkanı cumhurun başı olsaydı bütün partilere eşit davranırdı. Halen bir partinin genel başkanı gibi davranıyor. Biz bundan da gocunmuyoruz. Bunu korkmadan, cesurca yapması lazım. Yani halkı kandırdığını zannediyor, efendim bir parti varmış da aklında. İsmini söylemiyormuş da halkı aptal yerine koyuyor. Böyle bir ciddiyetsizlik olabilir mi? Çık açık AK Parti kampanyası yürüt geçen defa öyle yaptın. Geçen defa biz HDP olarak hem seni yendik hem AK Parti'yi. Bu defada istiyoruz yine meydanlara çık, çıkma demiyoruz. Devletin olanaklarını kullanma diyoruz. Senin harcadığın para bizim seçmenin de, diğer partilerin seçmeninin vergileriyle oluşmuş paradır. Senin hazineden aldığın paranın içinde HDP seçmeninin payı vardır. Sen o parayla HDP'ye karşı kampanya yürütemezsin. Günahtır, haramdır, suçtur. Nereden bakarsan bak ahlaki değil. Meydan orada buyursun, bizim kaygımız yoktur" şeklinde konuştu.

SANDIKLARDA GÜVENLİK SORUNU

Demirtaş, sandıklarda güvenlik sorunu hakkındaki soruyu da yanıtladı. Demirtaş, YSK'nın sandıkları birleştirme, bir alanda toplama tartışmalarının olduğunu belirterek, "Bu anayasaya uygun değil. Taşımalı sistem sandık olmaz. Seçmen sandık numarası ve adresi neredeyse orada kullanacak. Son birkaç güne girildiğinde gerçekten güvenlik yoksa orada içinde bizim üyelerimizin de olduğu seçim kurulları orada beraber tartışırız, beraber kararını veririz. Ama bu sayı 3-5 sandıktır, binlerce değildir. Onun dışında sandıklarla ilgili herhangi bir güvenlik problemi yoktur. İsteyen kendi vicdani kanaatince oyunu kullanacak. Kim ki "bize HDP'ye zorla oy ver baskısı görüyoruz" diyorsa lütfen bize ulaşsın. En önce biz kendisinden özür dileyeceğiz. Özgürce oy kullanması için gerekeni biz önce yapacağız. Kimse korkarak bize oy vermesin. Allah'tan başka kimseden korkmasın insanlar. Biz korkuyla oy almıyoruz. İnsanlara da böyle hakaret etmesinler. Bu kadar insan bize korkarak mı oy veriyor. Herkes vicdani kanaatince gidiyor sandığın başına, kimse kimseyi de denetlemiyor. Kimse kimseye silah dayatarak oy kullandırtmıyor. O nedenle korkudan HDP'ye oy verdim diyen varsa lütfen bize başvursun, biz gereğini yapalım. Ama bunlar HDP'ye tehditle oy verdiriliyor diyerek seçmeni sandığa götürmeyecek bazı operasyonlar yapıyorlar. Sandıkları birleştirecek, 10 köyü bir köye götürecekler. Fakir fukara oy kullanamasın diye her türlü fırıldağı çevirmeye çalışacaklar. Bunlar dini de, parayı da, adaleti de, her şeyi de seçime alet ediyorlar. Bunlar küçük sıradan değerler değil. YSK'nın verdiği kararı gördünüz. Buradan da bir mağduriyet çıkarmaya çalışacaklar" dedi.

AK PARTİ'NİN SEÇİM ŞARKISINA YASAK GETİRİLMESİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, açıklamalarının sonunda YSK tarafından AK Parti'nin seçim şarkısına yasak getirilmesi ile ilgili de değerlendirmede bulundu. Demirtaş, "Seçimde "Bismillah" kullanmak yasak değil aslında. Fakat AK Parti'ye tavsiyem "Bismillahlı" seçim müziği yapacağına "tövbe estağfurullahlı" seçim kampanyası yapsalar daha iyi olur" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset