Haluk Pekşen'den ağır sözler!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlanan torba yasa tasarısına, son anda verilen önergelerle üç madde eklendi.    ‘Sur düzenlemesi’ olarak eleştirilen maddeler CHP ve HDP’lilerce eleştirilirken AK Partililer tarafından savunuldu. Plan ve Bü

Haluk Pekşen'den ağır sözler!
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlanan torba yasa tasarısına, son anda verilen önergelerle üç madde eklendi.
 
 ‘Sur düzenlemesi’ olarak eleştirilen maddeler CHP ve HDP’lilerce eleştirilirken AK Partililer tarafından savunuldu. Plan ve Bütçe Komisyonunda muhalefet milletvekillerinin büyük tepki gösterdiği, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasasına eklenmesi öngörülen 24’üncü madde, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde veya planlama- altyapı hizmetleri yetersiz olan veya imar mevzuatına aykırı yapılaşma bulunan yerlerde Bakanlar Kurulu’na, “Riskli Alan ilan etme” yetkisi veriyor. Riskli alan kararına karşı dava açılabileceği, ancak bu alandaki uygulamalara dava açılamayacağı, açılan davalarda yürütmeyi durdurma, ihtiyati tedbir talep edilemeyeceği hüküm altına alınıyor. 
 
YENİ DEPREM TETİKÇİSİ
 
Muhalefet milletvekilleri, önceki gün komisyondaki görüşmelerde, bu düzenlemenin hem Diyarbakır’ın Sur ilçesi hem de İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentler başta olmak üzere yeni imar rantları yaratılmak için çıkarıldığını iddia ettiler. HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, “Sayın Başbakan Sur’da ortamı yatıştırmak isterken sizin burada oldu bittiyle, böyle bir düzenleme getirmeniz kabul edilemez. Gün teskin etme günü. Aceleniz ne? Bu maddeyi ilave etmeniz, bir felaketin habercisi gibi geliyor bana. Bugün burada adeta ‘fay hattında yeni depremi nasıl tetikleriz’ adımı atılıyor. Yoğun bakımdaki hastaya reçeteyi yanlış yazdınız. Siz bununla hastayı öldürdünüz” dedi. 
 
YENİ İMAR RANTLARI
 
CHP Milletvekili Avukat Haluk Pekşen ise tasarıya eklenen 24’üncü maddeyle hükümetin istediği her yeri riskli alan ilan edebileceğini, bu planlara karşı dava da açılamayacağını, yürütmeyi durdurma ve ihtiyati tedbir kararı talep edilemeyeceğini vurguladı. Pekşen, “Hükümet ruhsatı olup olmadığına bakmadan, haklı ve geçerli sebep olmaksızın bu yasayla kılıf uydurarak ‘doğrudan riskli alan ilan edebiliriz’ diyor. Sözde amaçları terör örgütünün yıkıp yaktığı Sur’da yaraları sarmak. Oysa asıl amaçları Türkiye’nin tamamında diledikleri şekilde riskli alan ilan edip, yeni imar rantları yaratmak; bunun için de yasal kılıf olarak son anda bu düzenlemeyi getirdiler” dedi. 
 
'YÜRÜTMEYİ DURDURMA SÖZ KONUSU OLMAYACAK'
 
Maliye Bakanı Naci Ağbal ise Meclis’teki eleştirilere şu yanıtı verdi: “Devlet, terörün ve terör örgütünün yıkımını biran önce kaldırmaya çalışmaktadır. Sayın Başbakan Sur’un yeniden inşası için oradadır. Sur’da ya da başka alanda Bakanlar Kurulu kararıyla süratle yeniden inşaya başlanacak. Ama bunu yaparken vatandaşın mülkiyet hakkı, dava açma hakkı korunacak. Sadece yürütmeyi durdurma söz konusu olmayacak. Halkın üzerindeki terör örgütü tahribatını biran önce gidermeliyiz. Bu düzenlemeyi yaparken yanlış yapmak da istemeyiz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset