Haluk Pekşen kumpasın korkunç maliyetini açıkladı

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, kumpas davaları için devletin ödeyeceği toplam tazminatların 1 milyarı aşacağını söyledi. 

Haluk Pekşen kumpasın korkunç maliyetini açıkladı

FETÖ'nün operasyonuyla yapılan Balyoz, Kozmik Oda, Poyrazköy, Ergenekon gibi kumpas davalarında peş peşe gelen tazminatlar nedeniyle Hazine'yi ağır bir fatura bekliyor. 

Ergenekon ve Balyoz gibi birçok davada peş peşe verilen tazminatlar şimdiden 16 milyon lirayı buldu. Balyoz'dan yargılanan mağdur 18 subayın avukatlığını yapan CHP Trabzon Milletvekili Pekşen, tüm kumpas davalarının tazminat davaları sonuçlarındığında FETÖ kumpasının Hazine’ye bindireceği yükün 1 milyarı geçeceğini söyledi. 

​CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, yaptığı açıklamada “Beraat eden mağdurların yanı sıra eş, çocuk, anne ve babaları da tazminat davası açtı. Bu davalar bitince toplam tazminat tutarı bir milyar lirayı da aşar ama tazminat miktarı ne olursa olsun, sahtekarlıkla TSK'nın en seçkin subaylarının sistem dışına çıkarılmasını bu miktarlar affettiremez” dedi.

KUMPAS DAVALARINDA VARILAN NOKTA

Balyoz, Kozmik Oda, Poyrazköy, Ergenekon gibi, FETÖ'nün devletin kurumlarına sızmış elemanları tarafından yapılan kumpas davalarında, yüzlerce asker sahte deliller ortaya konularak onlarca yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Kumpas mağdurlarının ve ailelerinin açtığı tazminat davalarında bugüne kadar toplam 16 milyon lira ödenmesine hükmedildi. Bin 63 sanığa ulaşan davaların mağdurlarının açtığı ve açacağı davalar tamamlandığında Hazine'nin milyarlık faturalarla karşı karşıya kalacağı hesaplanıyor. Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, 5 milyon liralık tazminat davası açarken; bugüne kadar hükmedilen en yüksek miktar ise emekli Tümgeneral Salim Erkal Bektaş için 1 milyon 499 bin lira oldu. Son olarak Poyrazköy davasında 5'er yıl tutuklu kalan ve beraat eden emekli Binbaşı Levent Bektaş'a 700 bin, Binbaşı Eren Günay'a ise 750 bin lira tazminat ödenmesine karar verildi.

ÜÇ GENERALE 4 MİLYON

Balyoz davası sonrası mağdurların açtığı toplam 17 tazminat davasından karar çıktı. Diğer kumpas davalarında verilen tazminat kararlarıyla birlikte 28 dava sonuçlandı. Emekli Korgeneral Engin Alan üç buçuk yıllık cezaevi süreci için 1 milyon 363 bin lira tazminat kazanırken; en yüksek tazminatı 1 milyon 499 bin lira ile üç buçuk yıl cezaevinde kalan emekli Tümgeneral Salim Erkal Bektaş aldı. Emekli Korgeneral Ayhan Taş için de 1 milyon 250 bin lira tazminata hükmedildi. Albay Yusuf Kelleli için 1 milyon 80 bin, 13 ay tutuklu kalıp beraat eden Astsubay Canatan Turgut'a da 142 bin lira tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. Yarbay Oğuz Türksoyu 865 bin, Albay Hüseyin Topuz 850 bin, Tümgeneral Hayri Güner 870 bin lira tazminat kazandı. En az tazminatı ise cezaevinde 45 gün tutuklu kalan ve 24 bin liraya hükmedilen Astsubay İmdat Solak aldı. Kozmik Oda soruşturmasında ise haklarındaki 5 yıllık soruşturma takipsizlikle sonuçlanan emekli Albay Yusuf Akal 60 bin, Astsubay Ahmet Boran da 35 bin lira tazminat alacak.

BALANLI'NIN DAVASI SÜRÜYOR

Harp Akademileri eski Komutanı emekli Orgeneral Bilgin Balanlı'nın 5 milyon lira, emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da 1 milyon 100 bin lira istemiyle açtığı tazminat davaları halen devam ediyor.


Sözcü

 




 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset