"Ekonomide önemli adımlar gelecek"

Süleyman Soylu açıklamalarda bulundu

"Ekonomide önemli adımlar gelecek"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Bir ülke için fedakarlık yapan şehitlerimiz, gazilerimiz ile ilgili önemli adımlar atıyoruz. Diğer taraftan esnafımız için çok önemli adımlar atıyoruz. Bunların hemen hemen hepsi, ortaya konulanların tamamı, yatırım ortamının iyileşmesi, üretimin artması, iç piyasanın hareketlenmesi, dış rekabet gücümüzün kuvvetlenmesi üzerine bina edilmiştir. Bunu önemli ölçüde gerçekleştirebilen bir paket olarak nitelendirilebilir." dedi.

Soylu, yeni ekonomi paketi ile ilgili  yaptığı açıklamada, AK Parti Hükümetinin, Türkiye'de yatırım ortamının iyileşmesi, Türkiye'nin her noktasında üretimin teşvik edilebilmesi için hem bir yatırım felsefesi, hem bir ekonomik bakış açısı, hem de geleceğe ait çok önemli adımlar attığını söyledi.

Adımların tam zamanında atıldığını belirten Soylu, "Özellikle seçimden çıkan bir Hükümet, etrafımızdaki coğrafyada ve bütün dünyada çok farklı bakışlar var. Türkiye birçok mesele ile uğraşmasına rağmen konsantrasyonunu geleceğe ait koyabilme fırsatına sahip. Bugün bunu gösteriyoruz. Bir taraftan bunları yapıyoruz, yatırım ortamını iyileştiriyoruz, bir taraftan esnafımıza, bir taraftan yatırım yapana, bir taraftan üretim ortaya koyabilene, iş adamlarımıza, tüccarlarımıza, onların bürokratik işlerden kurtulması, birtakım maliyetlerin azalmasına yönelik çok geniş perspektifte bakış açısı ortaya koyuyoruz." diye konuştu.

Soylu, şehitler, gaziler ve esnaf için de önemli adımlar atıldığını vurgulayarak, "Bunların hemen hemen hepsi, ortaya konulanların tamamı, bir yatırım ortamının iyileşmesi, iki üretimin artması, üç iç piyasanın hareketlenmesi, dört dış rekabet gücümüzün kuvvetlenmesi üzerine bina edilmiştir. Bunu önemli ölçüde gerçekleştirebilen bir paket olarak nitelendirilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bunun esnafımızı rahatlatacağını düşüyor ve inanıyoruz"

Uluslararası İş Gücü Kanunu ile ilgili de bilgilendirmede bulunan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbetteki aslında şu anda Meclis'te bulanan, bir taraftan bizim uluslararası iş gücü kanunu dediğimiz, bir taraftan Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı için maddeleri bulunan özellikle torba yasa, o da büyük ölçekte iş yapmak isteyen insanımızın önünü açar. Bürokrasiyi ortadan kaldıran bir anlayışa yönelik ortada durmaktadır. Örneğin özellikle yüzde 34,5 olan Bağkur primleri eğer zamanında öder ise aynen iş verenlerin çalıştırdıkları kişinin sigortasını zamanında ödüyorlarsa 5 puanlık indirimle bir teşvik olarak nasıl karşı karşıya kalıyorlarsa aynı hak Bağkur'lulara da çiftçi Bağkur'u, muhtar Bağkur'u ve esnaf Bağkur'u olmak üzere Bağkur'lulara da getirilmiş bir hak olarak ortada durmaktadır. Bunun esnafımızı rahatlatacağını düşüyor ve inanıyoruz. Onların ödeme kabiliyetlerini çok daha iyi bir noktaya taşıyabileceğini düşünüyoruz."

Soylu, şehit yakınları ve gaziler için atamaların da 2 ay yapıldığını anımsatarak, "Şehit yakınlarımızın ve gazilerimizin atamasını nisan ve ekim aylarında yapıyorduk. Bunu şimdi 12 aya kendi mesleklerine uygun bir şekilde atama olarak gerçekleştireceğiz. Bu da çok önemli bir süreç." dedi.

İş sağlığı ve güvenliği konusunun da önemli olduğunu işaret eden Soylu, şunları kaydetti:

"İş sağlığı ve güvenliği konusunda hem az tehlikeli işler, hem de bununla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarındaki iş sağlığı ve güvenliği, temmuzda yürürlüğe girmişti. Yine de az tehlikeli işlerdeki iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile ilgili bir yıllık bir ötelemeyi ortaya koyduk ve bunun ötesinde de ÖTV ile ilgili, o da esnafımıza yönelik çok önemli, büyük ve kolaylaştırıcı bir adım. Bunların hepsinin çok önemli bir şekilde karşılığının Türkiye için hem ekonomimizi büyütme, hem üretimimize artırmada hem de yarına daha rahat bakabilme açısından iyi olabileceği kanaatini taşıyoruz."

- Türkiye Rusya ilişkileri 

Bakan Soylu, Türkiye ile Rusya ilişkilerindeki yumuşama süreci ile ilgili de şu ifadeleri kullandı:

"Bayramdan önce yaşanan bu gelişme, ekonominin hem psikoloji hem de moralle ilişkisini değerlendirdiğiniz zaman Türkiye'ye çok önemli bir katma değer sağladı. Rusya'ya da sağladı. Çünkü Rusya ile ilişkilerimizin sadece Türkiye'ye katma değer sağlayan bir boyutu yok. Rusya'ya da katma değer sağlayan boyutu var. Bir de Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin boyutunun morali, etrafımızdaki tam coğrafyayı etkiliyor. Bunun 3 ile 4 ayda çok rahat bir şekilde hem diğer ülkeler yaşadılar, hem Türkiye ve Rusya yaşadı."

Türkiye'nin geleceğe rahat bakabilen bir ülke olduğuna dikkati çeken Soylu, "Ülkeler arasında ticari rekabet, ekonomik rekabet olacaktır. Rusya ile bu krizden önce de ticari olarak karşı karşıya, yan yana olduğumuz durumlar vardı, yine olacaktır ama özellikle turizm akışı ve müteahhitlik sektörümüz ve hizmetlerimiz, enerji iş birliği bunların tamamı önümüzdeki 10 yıllar için Türkiye açısından da Rusya açısından da stratejik alanlardır. Biz bunların çok daha rahat gelişebileceği kanaatini taşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset