Davutoğlu: "Anayasa ne diyorsa onu yapacağım"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Anayasanın 114 ve 116. maddelerinin uygulaması açıktır. Görevlendirilen Başbakan adayı Meclis Başkanından oranlara göre Bakanların sayılarını aldıktan sonra görevlendirme yapar ve kişisel olarak teklif eder. Orada parti grubuna

Davutoğlu: "Anayasa ne diyorsa onu yapacağım"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Anayasanın 114 ve 116. maddelerinin uygulaması açıktır. Görevlendirilen Başbakan adayı Meclis Başkanından oranlara göre Bakanların sayılarını aldıktan sonra görevlendirme yapar ve kişisel olarak teklif eder. Orada parti grubuna teklif götürür diye bir şey yoktur. O kişiler teklifi kabul eder veya etmez. Etmemesi halinde yerine tarafsız, bağımsız kişilerden atama yapılır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alevi Kültür Derneği Genel Merkezi'ne bir ziyarette bulundu. Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Doğan Demir'e Ankara Yolu üzerinde uğradığı silahlı saldırı sonucu geçmiş olsun dileklerini iletmek amacıyla yapılan ziyaret sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başbakan Davutoğlu, "Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Doğan Demir'i ziyaret ettik. Son günlerde maruz kaldığı saldırıya yönelik olarak geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Dün de Alevi Ocakları ile görüşmüştük. Anadolu 12 ve 13 yıldan bu yana çok renkli ve insani felsefe ve Anadolu felsefesi anlamında çok köklü bir geleneğe sahiptir. Bu geleneği bugün yaşatıyoruz. Son dönemlerde özellikle Türkiye'deki birliği, kardeşliği hedef alan ve Türk, Kürt, Alevi gibi ayrımlarla bu topraklardaki kardeşlik hamuruna zarar vermeye çalışan bütün faaliyetlere karşı bu görüşmeler omuz omuza güzel bir sembolünü oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Anayasaya göre hükümeti kurmak için 45 günlük sürenin sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği karara yönelik olarak ise Başbakan Davutoğlu şunları söyledi:

"Demokrasi tarihinde karşı karşıya kalmış olduğumuz bir durum açık söylemek gerekirse. 7 Haziran seçimleri çok çarpıcı bir tablo ortaya koydu. AK Parti olarak az bir farkla tek parti iktidarını kaçırdık. Parlamentoya da 2002 yılından bu yana ilk defa 4 parti birden girmiş oldu. Çok hassas bir diplomatik denge oluştu. Geçmişte de koalisyon hükümetleri oldu ama orada daha parçalanmış bir tablo vardı. Uzun zamandır Türkiye'de koalisyon tecrübesinin olmasından da kaynaklanan belli bir intibak dönemi oldu. 2 ayı geçen bu süre için de olgun bir şekilde bu yeni şartlara intibak etmeye çalıştık. Her şeyin siyasi meşruiyet çizgisinde önemlidir. Anayasa, yasalar ne diyorsa onun yapılması önemlidir. Küçük siyasi hesaplar için Anayasal çerçeveden ayrıldığı zaman hep beraber zarar görürüz. Anayasa diyor ki; TBMM Başkanı seçilir, seçildi. Başkanlık Divanı oluşur, oluştu. Cumhurbaşkanı Başkanlık Divanından sonra en büyük partinin başkanına görev verir, verdi. Partiler arasında koalisyon görüşmeleri yürütülür, yürütüldü ve yoğun bir çabayla bir kez daha CHP Heyetine teşekkür ederim. Sonunda bir koalisyon oluşmamış olması tabi ki bir kayıptır ama kendisi bu sürecin kazanımdır. Daha sonra MHP ile görüşme yaptık ama bir koalisyon olmayınca ben geçtiğimiz hafta içerisinde görevi Cumhurbaşkanımıza verdim. Kimse Türkiye'de bir olağanüstülük var kanaati yaratmaya kalkmasın. Olağan dışı bir durum verilmek istenen her durumda son derece olağan davranmak lazım ve Anayasal çerçeveleri uygulamak lazım."

23 Ağustos tarihinde bir hükümetin kurulamadığı durumda Cumhurbaşkanının yetkisini kullanacağını ve erken seçim hükümeti için bir görevlendirme yapacağını kaydeden Davutoğlu, "Bu Cumhurbaşkanının takdiridir. Bu takdir çerçevesinde görev bana tebliğ edilmesi halinde yine Anayasa ne diyorsa onu yapacağım. Anayasanın 114 ve 116. maddelerinin uygulaması açıktır. Görevlendirilen Başbakan adayı Meclis Başkanından oranlara göre Bakanların sayılarını aldıktan sonra görevlendirme yapar ve kişisel olarak teklif eder. Orada parti grubuna teklif götürür diye bir şey yoktur. O kişiler teklifi kabul eder veya etmez. Etmemesi halinde yerine tarafsız, bağımsız kişilerden atama yapılır. Yani AK Parti'den yapılmayacak bu atama. Böyle bir durum söz konusu olduğunda yani Meclis Başkanımız bana sayıları verdiğinde ben uygun gördüğüm isimlere teklif götürürüm. O teklif götürülen şahıslar Bakanlık gibi onurlu; bu millete 2 ay değil 2 dakika bile Bakan olarak hizmet etmek büyük bir onurdur. Hele hele böyle kritik bir dönemde Bakanlık görevi üstlenmek milli bir vazifedir. Aynı durumda kendim olsaydım nasıl davranırdım diye düşündüğüm zaman, böyle bir milli görev teklif edildiğinde hayır denmemesini beklerim. Parti gruplarının kararlarına saygı duyarız. Onlar içlerinde her türlü kararı alabilirler. Ama nihayet bu seçime bütün Türkiye, bütün partiler olarak gideceğiz. Eğer bu hükümetin içinde bütün partilerden temsil olursa seçim döneminde toplumda bir rahatlama olur. Perşembe günü akşam Sayın Bahçeli ve Kılıçdaroğlu ile bir araya gelelim. 23 Ağustos'tan önce bir erken seçim ve hükümet kararı alalım. Bu hükümetle gidelim. Böyle olmuş olsaydı çok daha iyiydi. Ben elimden gelen her şeyi yaptığıma inanıyorum. Böyle bir durum olması halinde görev bana tebliğ edilmesi halinde elimdeki imkanları değerlendirerek en uygun isimlere bu teklifleri götürürüm. Kabul etmeleri kendileri için de bir şereftir. Etmemeleri halinde yerlerine ehliyetine güvendiğim ve hiçbir zaman da siyasi bir hesap yapmadan karar vereceğim bakanları atar ve Cumhurbaşkanımızın onayına sunarım. Burada hiçbir anayasa dışına çıkan husus yoktur. Umarım herkes bu ulvi ve milli görev için elini taşın altına koyar" diye konuştu.

Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teklif götürüp götürmeyeceği konusunda ise şunları söyledi:

"Sayın Kılıçdaroğlu'na görevin verilip verilmemesi Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiridir. Bu konuda bir yorum yapamam. Bana verilen görev bir hükümet kurmaktı. Elimden geleni yaptım ve hiç vakit kaybetmeden Sayın Cumhurbaşkanımıza görevi iade ettim. Ondan sonrası Sayın Cumhurbaşkanımızın, diğer parti üyelerinin hükümet kurup kurmama imkanlarına göre yapacağı değerlendirmelerdir."

Davutoğlu:

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset