Cumhurbaşkanı uyardı, Türkiye kazandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4G ile zaman kaybetmeyelim, 5G'ye geçelim" uyarısı, Türkiye'nin yaklaşık 3 milyar dolar kazanç elde etmesini sağladı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "4G ile zaman kaybetmeyelim, 5G'ye geçelim" uyarısı ile Mayıs ayındaki kur

Cumhurbaşkanı uyardı, Türkiye kazandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4G ile zaman kaybetmeyelim, 5G'ye geçelim" uyarısı, Türkiye'nin yaklaşık 3 milyar dolar kazanç elde etmesini sağladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "4G ile zaman kaybetmeyelim, 5G'ye geçelim" uyarısı ile Mayıs ayındaki kura oranla devletin kazancı 2 milyar lira artmış oldu. Böylelikle Hazine'nin geliri 11.3 milyar lira yerine 13.2 milyar liraya yükseldi.

5G KAPSAMA ALINDI

Erdoğan'ın uyarısının ardından ihale şartnamesi değiştirildi. İhale şartnamesinde yerli ürün oranının yüzde 10'dan yüzde 45'e yükseltilmesi yerli üretimi teşvik edeceği gibi, ithal isteğini de azaltacak. Yerli ürününü teşvik edilmesi ile birlikte Türkiye yaklaşık 1 milyar dolar kazançlı çıkacak. Yine şartname değişikliği ile 4,5G teknolojisi, 5G'ye uyumlu olacak.

26 Mayıs'taki ihalenin ertelenmesinin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan vekaleten atandı. Sayan'ın atanmasının ardından şartnamedeki Ar-Ge şartları ve yerlilik oranlarının artırılması gibi önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Sayan, ihalenin yapılacağı tarihten bir gün önce 25 Ağustos 2015'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından BTK Başkanlığına atandı.

HAZİNE'YE BU YIL 2 MİLYAR EURO GİRECEK

İhale 26 Ağustos'ta yapılırken BTK Başkanı Sayan, 28 Ağustos tarihinde kararı 3 GSM operatörüne tebliğ etti. Operatörler 7 Eylül Pazartesi gününe kadar kazandıkları ihalenin tutarını peşin ya da taksitler halinde ödeyeceklerini bildirecekler. KDV peşin olarak ödeneceği için üç operatörün ödeyeceği bedel ile birlikte Hazine'ye 2015 yılında 2 milyar Euro'nun girmesi bekleniyor.

KOBİ'LER DE KAZANACAK

İhale şartnamesindeki değişiklik yerlilik oranını artırdı. Böylece işletmecilere yatırımlarında kullanacakları ürünlerin yüzde 45'ini Türkiye'de ürün veya sistem geliştirmek için kurulmuş KOBİ'lerden sağlamaları şartı getirildi. Yerli ürün, ilk şartnamede yıllara göre yüzde 3-8-15 olarak belirlenmişti. Yeni şartnamede birinci yıl yüzde 30, ikinci yıl yüzde 40, üçüncü yıl ise yüzde 45'e çıkarıldı. Bu kapsamda baz istasyonu, anahtarlama, yönlendirici ürünler, şebeke ve haberleşmeye ilişkin yazılım ve donanım ürünlerinin de yerliden karşılanması sağlanacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler