CHP’li Pekşen: Havalimanı inşaatları yandaşlara arpalık oldu  

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı hakkında TBMM’ye verdiği soru önergesi ile ilgili basın açıklaması yaptı.

CHP’li Pekşen: Havalimanı inşaatları yandaşlara arpalık oldu  

Kamu ihalelerinde yolsuzluğun ve yandaşlara rant sağlanmasının AK Parti iktidarı döneminde artık sıradanlaştığını söyleyen Pekşen, “Yandaş değilseniz kamu ihalesi almanız nerdeyse imkansızdır. Bütün ihaleler yandaşlara veriliyor. Ama daha ötesi ya keşif bedelinin üstünde bir fiyata veriliyor ya da ihaleden sonra şartnamede veya imalatta değişiklik yapılarak yandaşa rant sağlanıyor.” dedi.
 

  
AKP ile birlikte kamu ihalelerinin yandaşları zengin etmek için kullanıldığını söyleyen Pekşen, “Hangi kamu ihalesine baksanız yandaş birkaç şirketi görüyorsunuz. Hep aynı şirketler giriyor ihalelere. Artık ihale de yapılmıyor. Davet usulü yapılıyor bütün ihaleler. Birkaç yandaş firma çağırılıyor bütün ihalelere ve ihaleler bu şirketlere veriliyor. Ama sadece bu ihaleleri almakla da kalmıyorlar. Bu şirketler ihaleleri ya keşif bedelinden daha yüksek bir fiyata alıyorlar ya da ihaleyi aldıktan sonra şartnamede veya imalatta değişiklik yaparak rant sağlıyorlar.” diye konuştu.

Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatında da benzer bir durumun yaşandığını açıklayan Pekşen, “Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın 2011 yılında yapılan ihalesini kazanan yüklenici firma tarafından bu havalimanının pistleri ve altyapı zemin inşaatının yapımına şartnameye uygun olarak başlanmıştır. Ancak ihaleyi alan firmanın yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle bu firmaya işten el çektirilmiştir. Daha sonra yapılan ihaleyi Bayburt İnşaat adlı firma kazanmıştır. Ancak bu firma ihale şartnamesinde öngörülmeyen bir imalat yaparak pistlere fore kazık çakmıştır. Hiçbir haklı gerekçe olmadan yapılan bu imalat kamu bütçesine ek bir maliyet yüklemektedir. Böylece kamu şartnamede olmadığı halde büyük bir mali yükün altına sokulmuştur.” dedi.

Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı ile ilgili olarak TBMM’ye soru önergesi veren Pekşen, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a şu soruları yöneltti;
  1. Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatının şartnamesinde yer almadığı halde şartname dışı bir kısım imalatın yapıldığı doğru mudur?
  2. Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın pistlerinin yapımında şartnamede olmadığı halde fore kazık çakılmakta mıdır?
  3. İhaleyi alan firma tarafından, ihale şartnamesinin değiştirilmesine yönelik olarak işveren kamu kurumuna her hangi bir talepte bulunulmuş mudur?
  4. Bayburt İnşaat’ın yüklenmiş olduğu Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatının şartnamesini değiştirmeye yönelik kanuna karşı hile yöntemiyle menfaat sağlayıcı ve kamu zararına neden olan yöntemlere başvurulmuş mudur?
  5. İhaleye fesat karıştırma niteliğindeki bu uygulamaya karşı herhangi bir inceleme, araştırma, soruşturma yapılmaktadır?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler