CHP’den Can Dündar’a destek

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Can Dündar'ın tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilmesine ilişkin olarak, "Cumhuriyetin, basın özgürlüğünün yanındayız, her türlü hak ihlali ve anti demokratik uygulamanın karşısındayız" dedi.CHP Grup Başkanvekili Özel

CHP’den Can Dündar’a destek

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Can Dündar'ın tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilmesine ilişkin olarak, "Cumhuriyetin, basın özgürlüğünün yanındayız, her türlü hak ihlali ve anti demokratik uygulamanın karşısındayız" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özel ve CHP milletvekilleri; PKK tarafından kaçırılan asker ve polislerin aileleri ile görüştü. Anne, baba, evlat olma bilinciyle konuya yaklaşacaklarını belirten Özel, alıkonulan evlatların devlet memuru olduğuna dikkat çekerek, "Bir yatılı okulda da olsa, kışlada da olsa, belli kurallar ve kanunlar gereğince davranmak zorunda olan devlete teslim olmuş olan devlete aittir. Hükümetin hükümet olma sorumluluğu ile size en kısa sürede vermesini bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Konunun Cumhuriyet Halk Partisi ilgili kurullarında değerlendirileceğini vurgulayan Özel, "Bizden beklentileriniz olması doğudur. Sizin devlete emanet askerleriniz, devlete hizmet eden polislerin can güvenliği ve sağ salim yuvalarına, çocuklarına, annelerine, babalarına kavuşması ile ilgili bu Meclisin önemli sorumluluğu vardır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Kürt sorununun çözüm yerinin de konuşulma yerinin, bu ülkede önce çatışmasızlık ortamının daha sonra da kalıcı hale gelmesinin sağlanmasının da bu Meclis çatısı altında tüm partilerin katılımıyla tüm anane, baba, evlatlar için bu çatının altında yapılması gerektiğini söylüyoruz" şeklinde konuştu.

Özel, başkanlık sistemine ilişkin olarak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 24. sayfada üçüncü paragrafın bittiği anda "Bu unsurlarıyla başkanlık sisteminin Türkiye'nin siyasi tecrübesine ve gelecek vizyonuna daha uygun olduğuna inanıyoruz" cümlesini atladığını hatırlatarak, "Yürütme başında olan ve bu sistemin yürütümünden sorumluluktan yeni sorumluluk alan Başbakan'ın başkanlık sistemini atlıyor olmasını anlamlı ve önemli buluyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'na da kuvvetler ayrılığının temin edilmesi, hukuk devletini yeniden inşa edilmesi ve kurumların ve kişilerin birbirine müdahale etmemesi, kurumların uyum içinde çalışmasının kendi görev tanımı içinde olduğunu, ama onun görev tanımı içinde halkın seçtiği Parlamento'ya ödev vermek, istikamet dayatmak olmadığını hatırlatmak isteriz" diye konuştu.

Can Dündar'ın tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilmesine ilişkin olarak ise Özel şunları kaydetti:

"Tutuklama geçimden fevkalade üzgünüz, rahatsızız. Arkadaşlarımız o durumu izliyorlar. Türkiye'nin en köklü basın yayın organının Genel Yayın Yönetmeni ve Ankara Temsilcisi sadece yaptıkları haberler, manşetlerden dolayı ifadeye çağrılması dahi Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğü açısından bir soru işaretiysen, bunun tutuklama talebine dönüşüyor olmasını kaygı verici gelişme olarak değerlendiriyorum. Bu sayfalarda ne söylerseniz söyleyin basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ile ilgili ne söylerseniz söyleyin, şu anda yaratmış olduğunuz ve güdümünüzde bir yapılanma ile mücadele emekte hukuk dışı yetkilerle donattığınız biriler, şu anda Türkiye'deki en eski basın yayın organlarından bir tanesinin Genel Yayın Yönetmeni ve Ankara Temsilcisinin tutuklanmasını sağlamaya çalışıyorlar. Cumhuriyetin, basın özgürlüğünün yanındayız, her türlü hak ihlali ve anti demokratik uygulamanın karşısındayız."

Özel, Anayasa'nın 66. maddesine ilişkin olarak, "Ne çözülecekse bu parlamento çatısı altında çözülecek. Bu parlamento her türlü görüşün konuşulabildiği, sözün sonuna kadar kullanılabileceği, aklın ve bilimin egemen olup sonunda en doğru yasaların, metinlerin ortaya çıkarılması için çabanın sarf edileceği yerdir" şeklinde konuştu.

İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan alıkonulanların serbest bırakılmasını diledi.

Mazlum-Der Başkanı Faruk Ünsal ise tekrardan çıkmaz sokağa girildiğini söyleyerek, bazı ailelerin çocukların alıkonularak başka bir acıyı yaşadıklarını ifade etti. PKK tarafından kaçırılan Müslüm Altıntaş'ın annesi gözyaşlarına boğuldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler