CHP Trabzon İl Teşkilatı yeni başkanını seçti

CHP Trabzon Teşkilatı'nda seçim heyecanı yaşanıyor. Trabzon bugün 3 adayın yarışına tanık olacak.

CHP Trabzon İl Teşkilatı yeni başkanını seçti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon İl Başkanlığı'nda 36. Olağan Genel Kongresi bugün saat 09.00'da 19 Mayıs Spor Salonu'nda yapıldı. 

Kongrede mevcut başkan Turgay Güngör, önceki dönem il başkanı Güzide Önsel Uzun ile Ferda Kudunoğlu yarıştı. Kudunoğlu kongreden çekildi. Kongrede 350 delege oy kullanarak yeni il başkanını seçti.

RESMİ SONUÇLARA GÖRE GÜZİDE UZUN CHP TRABZON İL BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ

Genel kurulda 350 delegeden 336'sı oy kullandı. Güzide Uzun 193 oy alırken il başkanı Turgay Güngör 125 oy aldı. Önceki dönem il başkanı Güzide Önsel Uzun yeniden CHP Trabzon Teşkilatı başkanı oldu. 

KONGREDEN GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYIN

AN BE AN KONGREDE YAŞANANLAR

09.30 Seçimde oy kullanacak delegeler kongre salonuna gelmeye başladı. Salonda asılan pankartlarda, “Birlik beraberlik dayanışma”, “Biz gençlerimize onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz?”, “Bölgesel kalkınmada öncelik istiyoruz”, “Adalet adalet adalet”, “Söz yetki karar halkta”,”Tütün, fındık yok edildi. Sıra çayda” ifadeleri yer aldı.

10.00 CHP Trabzon il kongresine AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, SP İl Başkanı Cevat Kurt, MHP Trabzon İl Başkanı Nihat Birinci, İYİ Parti Ortahisar İlçe Başkanı Derviş Köz de katıldı. 

KEMAL KILIÇDAROĞLU NEDEN KATILMADI

10.15 CHP Trabzon İl Kongresine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılması beklenirken son anda programının değiştiği ve İzmir'deki kongreye katılacağı öğrenildi. İstanbul Milletvekilleri İlhan Kesici ve Gürsel Tekin katılacak. Parti Meclis Üyesi İdris Akyüz de yer alacağı öğrenildi.

10.30 Adaylardan Ferda Kudunoğlu’nun çekilebileceği ifade ediliyor ama kesinlik kazanmadı. 

10.45 Milletvekili İlhan Kesici ve Gürsel Tekin salona geldi. Partililer tarafından büyük ilgi gördü. Fotoğraf çekilenler oldu

10.50 CHP eski milletvekili ve adı bir dönem CHP genel başkan adayı olarak geçen Umut Oran da yerini aldı. 

11.10 CHP Bayburt, Rize, Gümüşhane İl Başkanları da kongreye katılırken Trabzon Barosu Başkanı avukat Sibel Suiçmez de protokolde oturdu.

İYİ PARTİ UNUTULDU

11.13 Açılış sunumunu yapan partili, bütün partilerin il başkanlarını anons ederken İYİ Parti’yi takdim etmeyi unuttu. İl Başkanı Turgay Güngör duruma müdahale ederek İYİ Parti İl Başkanının da isminin okunmasını sağladı.

11.15 Kongrede ilk konuşmayı İl Başkanı Turgay Güngör yaptı. Konuşmasını kısa tutan Güngör, divan seçimine geçti. 

11.18 Divan Başkanlığına Gürsel Tekin önerildi. Oy çokluğuyla divan oluşturuldu.

FERDA KUDUNOĞLU ÇEKİLDİ

11.23
 Adaylardan Ferda Kudunoğlu kongreden çekildi.

11. 27 İYİ Parti İl Başkanı Hasan Saka da gecikmeli şekilde kongrede katıldı. 

BLOK LİSTE 

11.30 
Kongrenin blok listeyle yapılması önerildi. Blok liste kabul edildi.

GÜRSEL TEKİN KONUŞTU, AK PARTİLİLER SALONU TERK ETTİ

11.35 CHP kongresi başlar başlamaz AK Parti eleştiri geldi. Gürsel Tekin'in konuşmasında, iktidara sert eleştiriler gelirken AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ve beraberindeki yöneticileri Uğur Aydın ve Hasan Dilekoğlu salonu terk etti. 

Gürsel Tekin'in konuşması şöyle: "Trabzon’da 18 arsayı FETÖ’ya kim tahsis etti? 18 arsa tahsis edildi sadece Trabzon’da.. Bütün Trabzonlulara soruyorum; ‘Bu tahsisleri Haluk Pekşen mi yaptı?’ Bu tahsislerin tamamında geçmiş dönemlerde ve bugünkü siyasetçilerin hepsinin dahilinin olduğunu altını çiziyorum. Sadece tahsis mi edildi tahsis edilenlerin üstüne okullar yurtlar çeşitli şirketler yapıldı. Kimindi bu mallar? Trabzon halkının ortak mallarıydı. O okullarla ilgili ödenen teşvik primleriyle ilgili hangi boyutlarda biliyor musunuz? Tavuk su içer Allah’a bakar derler ya.. Akşamları ekranlara baktığımızda FETÖyle CHP’yi ilişkilendirmek istiyorlar. Olmaz kardeşim olmaz. Bunlarla bizim fıtratımızın uymaz. Bunu bilmeklerini bilmenizi istiyorum. Sizinle ilişkileri suçluyu tespit etmenin tek yolu paradır. Para hareketlerine bakınca FETÖyle bir tavuk yumurta ilişkisi içinde olduğunuzu net görebilirsiniz. Hiçbir yalanın size de ülkemize de faydası yok! Dünyanın heryerinde iktidar vardır ama demokrasilerdede muhalefet vardır. Dün İktidar muhalefeti ciddiye alsaydı meseleler kolay çözülürdü. Geçmişte uyarılarımızı ciddiye almayan hükümet aynı pozisyonda şimdi. Yine ayrımcılık içine girdiler. KHK kararları ile ilgili bizler dışımızdakiler aman ha yapmayın yanlış yapıyorsunuz beraber çözelim dememize rağmen başta sayın başbakan geldiğinde çok mülayim başbakan düşmanları azaltacağım diyen başbakan herkesi terörize etti. Bizim gibi düşünmüyorsanız ya bizimsiniz ya kara toprağın diyor sayın başbakan ne sizin ne kara toprağın olacağız! Bu bir KHK karar değil bunlar karun kararlarıdır. Bu hükümet döneminde kendi çevre bakanları 1241 vatan toprağına el koyduk dedi. El koyduğunuz bu arsaların hangi illerde hangi kurumlara ait olduğunu tarafımıza bilgi verin dedik. Hala aylardır bilgi veremediler. Bu sorunları çözmek için gelin onun. Bunun kapısına gitmeyin CHP’nin kapısına gelin. O sorunlar çözülür.​"

11.40 Divan Başkanı Gürsel Tekin'in konuşmasının ardından CHPli yönetici faaliyet raporunu okudu.

12.00 CHP PM Üyesi İdris Akyüz kongrede konuşma yaptı. Akyüz konuşmasında şunları söyledi; "Sen kimsin diyor? Bizimkimliğimizi sorguluyorlar. Bu partinin kimliğini hiç kimsenin sorgulama hakkı yoktur. Hepinizin CHP’ye ihtiyacı olacak. CHP sizin hakkınızı onurunuzu koruyoracak tek siyasi partidir bu ülkede.. Yalanla hiçbirşeyi kabul ettiremezsiniz. Bize siz kimsiniz diye soruyorsunuz peki siz kimsiniz? Ne yaptınız? Bu ülke kabak gibi ikiye bölündü. Bizden olanlar bizden olmayanlar. Dindarlar dindar olmayanlar. Bu ülkenin sitemi laik demokratik parlementer sistemdir.​"

UMUT ORAN: DENGELER DEĞİŞİYOR

12.10 CHP eski genel başkan adayı ve eski milletvekili Umut Oran konuşmasında şunları söyledi; "Önümüzde iki büyük tehdit var. Tarihi bir süreç bu. Bu süreçte tarihi başarılar kazanmak tarihin akışını değiştirmek zorundayız. İç tehditi iliyoruz başta rejim tehdidi.. 16 Referandumunda oylar çalındı çırpıldı müdahale edildi ama ne dedi ‘atı alan Üsküdar’ı geçti’ dedi. 16 Nisan unutulmamalıdır. Bu referandum hukuksuz kanunsuz yapıldı çalındı çırpıldı. Bir de dışardan gelen bir tehdit var. Dışarda başka bir dünya var. O başka dünyadada bambaşka gündem var. Benim gençliğimde biz ‘millet aya gidiyor Biz orta çağa sürüklerlerken karanlığa sürüklerlerken elalem Mars’a gidiyor. 6 yıl sonra Mars’a insan taşıyan araç gidecek. Dünya başka şeyler konuşuyor. Dengeler değişiyor. Amerika gücünü kaybediyor. Çin güçleniyor. Nüfus artışı yüksek. Afrika ve Orta Doğu ülkelerde nüfus daha hızlı artacak. Bu bizi de ilgilendiriyor. Suriyeli 24 yaşında kadın 8. çocuğunu dünyaya getirdi. Küresel ısınmada artıyor. Kış ayındayız dışarda bahar gibi bir hava var. Sözde gençler gelsin olmuyor. Gençleri getirmek için onların önünü açmamız lazım. Kadınlar gelsin. Merkez ilçeye partiye kadınlar gelmiyor deniyorsa siz kadınların ayağına gideceksiniz. 16 Nisan’da biz neye karşı geldik. Sadece Recep Tayyip Erdoğan’a değil tek adamlığa.. Neden Cumhurbaşkanı adayımızı tek kişi değilde hep beraber neden seçmiyoruz. Partide sadece delegasyonla değil üyelerle ön seçim yaparsak işte o zaman CHP iktidar olacak demektir. Bunlar öz eleştiri değil bunları tartışıp en iyiyi bulmamız lazım. Benim umut oranım yüksek. Yaşanabilir mutlu umutlu bir Türkiye mümkün. Ancak bunun için daha iyi bir CHP’nin gerekli olduğunu düşünüyorum. Tek yol sol, tek yol sosyal demokrasinin evrensel değerleri ve ebedi istikamet Atatürk."

BEKTAŞOĞLU: ALLAH ONLARIN BELASINI VERECEK

12.30 CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu da kongredeki konuşmasında şunları kaydetti; "15 yıl önce ekonomi, terör, iç-dış politika önemli sorundur. Bunların hangisini hallettik. Türkiye 15. büyük ekonomiydi dünyada. Ama bugün Türkiye 18.-17. sıralardayız. İşsizlikte rekor kırdık. 6 milyon kayıtlı işsiz var. Eskiden bir tane terör örgütü vardı. Şimdi PKK’sı DAEŞ’i YPG’si geldi. Dış politikada herkese bağırıp çağırıyoruz. Ama el altından diyoruzki ‘kusuruma bakma bunu iç politika için yapıyoruz’ diyoruz. Bu İsrail konusunda ortaya çıktı. Mavi Marmara dedi sonra ‘Bana mı sordunuz giderken’ diye çıkıştılar. Türkiye’de devrim yapmak istiyorsak kadınlar çok önemli. Devrim için onların çoğunluğu şart. Kadınlarımızı son günlerde şiddete tacize kurban ediyoruz. Yakışmıyor bunlar bize. Türkiye bu haramilerden kurtulması lazım. Eskisi gibi değiliz. Ameliyat geçirdim. Memleketim Giresun’da kaldım. İlçeleri gezdim. Eskisi gibi değil halkımıda bir güven var. Kıpırdama var. Asgari ücret dedik. Uyardık asgari ücreti çıkardılar. Taşeron işçileri söyledik. Onu da halletmeye kalktılar yüzlerine bulaştırdılar. Bir ağaç gibi tek ve hür bir orman gibi kardeşçesine yaşamak istiyoruz. Bizim ülkemizin kaynakları bize yeter ama ne hale getirdiler ülkeyi. Bizi kuru ota kuru samana muhtaç ettiler. Allah onların belasını verecek göreceksiniz. 2019 seçimleri var oluş yok oluş seçimi. Ya tek adalık ya da parlementer sistem. Trabzon bu bölgenin ağabeyi. Bize yol gösterdiniz ağabeylik yaptınız. Sizden güzel neticeler bekliyoruz. Bütün üyelerimizden vatandaşımızdan şunu istiyorum 24 saatin 24 dakikasını demokrasi için partimiz için ayırsın."

12.55 Kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Trabzon Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Turgut Özdemir’i CHPliler andı.


HALUK PEKŞEN: FRANSA’DA YAYGARA YAPTI

13.05 CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, kongrede konuşma yaparak şunları ifade etti: "Bizim siyaset yapma modelimiz çok net. Bilgi ve projeyle siyaset yapmaya kararlıyız. hamaset siyaseti yapmıyoruz. Neye Trabzon örgütü el attıysa yüzde yüz sonuç almıştır. Karakaya içme suyunu gündeme getirdiğimizde kimse ciddiye almamıştı. Ama bugün içme suyunda Karakaya’dan başlayan ve diğer sorunlar kanser hastalarının gündeme getirilmesine fındık fiyatının belirlenmesinde ciddi bir şekilde CHP’nin imzası vardır. Müthiş bir örgütsel mücadeleyle Trabzon’un Karadeniz’in sorunlarını proje ve bilgiyle kamuoyunun önüne koyduğumuzda karşılıkları geliyor. Bugüne kadar örgütlerimizde görev yapan benimle birlikte örgüt yesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon için söylediklerini yenilemicem Ama 1930'lu yıllar faşizmin ayak izleri varken gidecekleri sığınacakları liman arayışında bilim adamları Mustafa Kemal o bilim insanlarına kapılarını açtı. 300 bilim insanı çalışma arkadaşlarıyla birlikte aileleriyle Türkiyeye geldiler. Mustafa Kemal Türkiye Cumhuriyeti ‘bin kurulmasında Atatürk’ün izinde imzayı atıyorlar. Anıtkabir’iTrabzon lisesini yapan mimar aynı mimar. CHP Trabzon’da Türkiye’nin siyasi tarihine büyük kocaman imza atmıştır. Siyaset ilkeli bilgiye dayalı yapıldığı sürece her zaman karşılığını veriyor. Parlementoda arkadam hissettiğim büyük güç bana örgütümüz öne içimde verdi güçtür. El attığımız hiçbir konuda yanılmadık hata yapmadık ama asla da korkmadık. Ama başarımızı bundan sonraki seçimde değerlendirceğiz. Ortahisar belediyesi dahil olmak üzere bütün ilçe belediyelerinde alamazsak başarısızlık sayarım. Düzköy belediyesini oyları ikiye katlayıp almazsak başarısız sayarım. Maçka’yı alamamanın ayıbını CHP’ye reva görmeyeceğim. Orayı alacağız. CHP bayraklarını oraya dikeceğiz. CHP neyi ülkenin gündemine taşımışsa yüzde yüz başarı sağlamıştır. O halde asla moralsiz olmayacağız. Sokaklarda bunu hissediyorum. Bugün gelin kentin en ücra köşesinden meydanına kadar heryerde beraber yürüyelim ve bize insanların baktığında nasıl umut taşıdığını görelim. Biz Trabzon’un egomuz biraz yüksek. Ama bizim ülke için yaptıklarımı bu egoyu oluşturdu. Geçmişten bir örnek vereceğim. Hasan Saka Lozan’ın en önemli ayaklarından birini müzakere ediyor. Kapitülasyonlar görüşülüyor. Fransızlarla Türkiye arasında müzakereler olurken Türkiye o dönem bir adım geri atmadı. Şimdi Fransa’ya Erdoğan gitti. Fransa’ya gitmeden önce Fransa’da müthiş bir tepki oluştu. O buraya gelemez dediler. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da kendi televizyonlarına çıkarak, “Ben ona Air-Bus satacağım bir de insan hakları bildirgemizi anlatacağım” dedi. Erdoğan Fransa’ya gitti. 25 air bus anlaşması yaptı, füze aldı, buna 5 bin 700 ton et ekledi. Bir de insan hakları temel bildirgesini dinledi. Macron ona ne dediyse fazlasını yaptı. Bir tarafta Hasan Saka bir tarafta Erdoğan biri devlet diğer yaygara adamı. Birisi devletini ciddiyetiyle konuşuyor öbürü yaygara yapıyor. Türkiye önümüzdeki seçimde yaygararcılara karşı olacak. Devletimizin Atatürkümüz’ün ilkeleri doğrultusunda azimle yürüyeceğiz."

İLHAN KESİCİ: ​BU SEÇİMDE DESTAN YAZACAĞIZ

13.30 CHP Milletvekili İlhan Kesici de şunları söyledi: "Bu referandumda çok başarılıydık. Yüzde 49 çok iyi bir rakam değildi? Referandum kim kazandı yüzde 51. Yüzde 49’un adı kaybettik. “Değerli kardeşlerim yüzde 49 aldın mı kaybettin. Seçimde aldık yüzde 51’id de sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan aldı. Kim kazandı? Kim kaybetti? Bu seçimde yüzde 49 değil. 1’dir. Ha yüzde 49 almışsın ha bir almışsın. Kaybettin. Şimdi bütün akıl fikirlerimizi gücümüzü kudretimizi bu yüzde 49’un üstünde bir rakama göre organize edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı adayımız genel başkanımız sayın Kılıçdaroğlu Londra’daki konferansın son cümlesiyle bağlıyorum konuşmamı.. Orda “Aday mısınız dediler?” O da şu cevabı verdi; “Değerli misafirler sevgili kardeşlerim bu seçim bir partiler seçimi değildir. Bu seçim her ne at altında olursa olsun bir partiler ittifakı seçimi de olmayacaktır. Peki ne olacak yani? Bu seçim eli sopalı, astığı astık kestiği kestik mutlak tek adam idaresiyle mi TC devleti 21. Yy ilk çeyreği sonunda böyle mi idare edilip yönetilecektir? Yoksa tam gün yürüyüşünü yaptığımı hak hukuk adalet insan hakları ekonomik kalkınma kalkınmadan milletin nemalandırılması bütün bunları derli toplu yapmasına inandığımız kuvvetlendirilmiş güçlendirilmiş bir parlementer sitemle mi yönetilecektir seçimi olacaktır. İşte bu cevabı çok seviyorum heryerde bunu söylüyorum. Çok beğendim bu cevabı. Biz bu seçimden bir büyük demokrasi destanı yazarak çıkacağız.” Bunun adı büyük demokrasi destanı biz kazancağız.”

​ADAYLAR KÜRSÜYE ÇIKTI​

13.40
CHP Trabzon İl Kongresi'nde adaylardan ilk konuşmayı Turgay Güngör yapıyor.

Turgay Güngör şöyle konuştu: "Partiyi hiç kimseye muhtaç etmedik. Tek bir borç bırakmadık. Genel merkezden tek kuruş para gelmeden tüm propaganda çalışmalarımızı referanduma yaptık. Bazı istediğimiz sonuçları alamadık. Eleştirilerden en önemlisi konulardan biri de parti içi sevgi saygıydı. Attığım adımlardan bazılarından yanıt alamamış olmaktan üzüntülüyüm. Bu partide barışı sağlamak için elimizi uzatmadığım itici tavırlara rağmen kucaklamadığım biri var mı? Bir başarısızlığımız da Trabzon örgütünden bir arkadaşımızın parti meclisimizdegörev alamamışı olmuştur. Bunun nedeni o dönem Genel merkezimizle Trabzon örgütü arasında eksik diyalog olduğu kanaatimdeyim. Ama bunları yeni dönemde bunu sağlayacağım. Siyasi çalışmalarımızda iletişime açık olacağız. İl binamızda kısmen düzenleme yaptık ama mümkün olursa daha iyi bir il binası tesis etmeye çalışacağız. Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin artması için çaba sarf edeceğiz. Milletvekilleri ön seçim ile adil bir şekilde seçilerek yapılmasını sağlayacağız. Kongremizin ülkemize hayırlar getirsin."

14.00 LİSTELER BELLİ OLDU

Çift liste ile gidilen kongrede listeler belli oldu. Kongre çift listeyle seçime gidildi. 350 delege oyunu kullanacak sandıklar saat 17.00’da açılacak.

Güzide Uzun 

Asil üyeler - Mehmet Akyol, Mehmet Recep Aslantürk, Ebru Balta Çavdar, Murat Çoban, Uğur Değermenci, Nejat Süha Dikmen, Mehmet Duran, Nazlı Uslu Gazaz, Serpil Gürhan, Semra Kara, Erkan Kurt, Mehmet Kurtoğlu, Mustafa Tavşanoğlu, Dursun Ali Temel, Umut Topal, Bayram Turan, Musa Turan, Azmi Üçüncü, Cansu Yılmaz, Mehmet Yılmaz

Yedek üyeler - Kabil Güven, Hakan Vural, Sevim Şahin, Yakup Gıdık, İsmail Aydın, Hidayet Öztürk, Yusuf Ziya Pehlivan, Ahmet Hilmi Çakıroğlu, Orhan Şahirer, Fevzi Erkan, Mehmet Şahinoğlu, İbrahim Güven, Ali Solak, Mahmut Kılıç, Leyla Usta, Mehmet Saraç, Abdülkadir Muşmul, Neşat Reis, Nurettin Bıçakçı, Elif Atalar

Kurultay delegeleri - Aylin Ayyıldız, Şahin Dilber, Nihan Göktürk, Ömer Hacısalihoğlu, Muhammet Karadeniz, Yavuz Karan, Temel Tarık Kazancıoğlu, Reşit Saral, Hasan Sungur, Muharrem Şahin, Güzide Uzun, Şakir Yenigün

Turgay Güngör 

Asil üyeler - Talat Coşar Akyüz, Taner Akyüz, Mustafa Bak, Haluk Batmaz, Turgay Bayraktar, Hakan Boran, Gönül Çağdaş, Tuncay Çergel, Turgay Çepni, Fikret Çiçek, Arif Çoban, Zehra Çuhadaroğlu, Seniha Eyüboğlu, Özlem Kara, Ekrem Ayhan Kuleyin, Esin Küçükaslan, Nazlı Ceren Saraç, Emel Şimşek, Mehmet Tüysüz, Bayram Yadigaroğlu

Yedek üyeler - Ahmet Cem Örgün, Behzat Nuhoğlu, Ayfer Çağlayan, Ali Güven, Deniz Aydın, Ali Şükrü Şahinoğlu, Kemal Çelik, Fatih İsak, Belgin Aşık, 
Nurettin Bıçakçı, Zeki Reis, Orhan Cahit Dursun, Sevgi Gençoğlu, Ebru Kolmanoğlu, Süleyman Semiz, Oğuz Aydın, Mürsel Özsoy, İsmail Ayar, Ersin Altaş, Emre Soylu

Kurultay delegeleri - Oya Abanozoğlu, İnci Atasoy, Füsun Aytekin, Kemal Balcı, Abidin Çelik, Muhittin Eyüboğlu, Turgay Güngör, Musa Hacıoğlu, Mehmet Keskin, Ali Nuhoğlu, Nazlı Ceren Saraç, Murat Özçilingir 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset