"CHP görev alırsa memnuniyetle görüşürüz"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevi iade etmesi gerektiğini belirterek, "CHP görev alırsa memnuniyetle görüşürüz" dedi.HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Merkez Yürütme Kurulu(MYK) toplantısı öncesinde bası

"CHP görev alırsa memnuniyetle görüşürüz"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevi iade etmesi gerektiğini belirterek, "CHP görev alırsa memnuniyetle görüşürüz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Merkez Yürütme Kurulu(MYK) toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Koalisyon hükümetinin kurulmamasına yönelik bir soru üzerine Demirtaş, "7 Haziran akşamından sonra Türkiye yeni bir sayfa açılabilirdi. Fakat maalesef olmadı. Halkın iradesine saygı duymayan yaklaşımla Türkiye karşı karşıya. Görünen o ki bir seçim daha yapılmadan Türkiye'de siyasette taşlar yerine oturmayacak. Bu saray darbesine karşı da halk sandıkta gerekli iradeyi ortaya koyarak Türkiye'nin önünü açacak bir sonuç çıkaracaktır. Davutoğlu'nun bir an önce görevi iade etmesi lazım. Koalisyon seçeneğinin kalmadığını kendisi ifade etti. Sayın Cumhurbaşkanı'nın da süre dolmadan önce teamül olarak ikinci partiyi görevlendirmesi beklenir" cevabını verdi.

"HERKES DEMOKRATİK TÜRKİYE İÇİN SANDIK SONUÇLARINA SAYGI DUYMANIN ÖNEMİNİ ANLAYACAK"

Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"CHP bu görevi kabul eder mi etmez mi? kendilerinin bileceği bir iş. 45 gün içinde bir koalisyon kurulmayacağı netleşirse bir seçim hükümetiyle Türkiye'nin en kısa zamanda seçime gitmesi, tekrar seçimde bu defa kalıcı bir sonucun Türkiye'nin önünü açacak bir sonucun ortaya çıkması için hepimizin gayret göstermesi lazım.

Bu siyasetteki darbe günleri de atlatılacak. Herkes demokratik Türkiye için sandık sonuçlarına saygı duymanın da önemini anlayacak. Olası bir seçim hükümetinde partimizin görev alıp almayacağını birazdan değerlendireceğiz. Elbette biz ülkenin yönetilmesi konusunda hiçbir sorumluluktan kaçmadık. Fakat tavrımızın ne olacağı partimizin yetkili organları ile netleştireceğiz."

"Şirvan, Şemdilli, Varto'da yaşanan olaylar var. Bunu konuda bir şeyler yapacak mısınız?" sorusuna Demirtaş, "Heyetlerimiz sürekli orada, çalışmalar yürütüyorlar. Gelinen durum çok vahim, kaygı verici. Türkiye hiç bir sorunun silahla çözülmesi mümkün değildir. Biz bütün sorunların müzakere ve diyalogla, barışçıl yöntemlerle çözülmesi tavrımızı sürdürüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümetin yapması gereken şey diyalog kanallarını açmak müzakereye dönmektir. Bu kadar büyük bir siyasi körlükle ülkeyi her gün yeni tehlikelerle karşı karşıya bırakmaya kimsenin hakkı yoktur. Silahların susması lazım" diye cevapladı.

"CHP GÖREV ALIRSA MEMNUNİYETLE GÖRÜŞÜRÜZ"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'ye hükümet kurma görevini verirse CHP'nin kuracağı azınlık hükümetine siz destek verir misiniz?" sorusu üzerine Demirtaş şunları kaydetti:

"CHP görev alırsa partileri ziyaret edecektir. Başbakanına bir hiç zaman ilkelerimiz doğrultusunda hükümeti desteklemeyiz demedik. Bunu Davutoğlu'na partimizi ziyaretinde açıkça ifade ettik. Koalisyon kurmazsanız. Erken seçime girmek istemiyorsanız. İlkelerimiz ortada partimizin kapısı açık. Tekrar HDP ile görüşebilirsiniz dedik. Biz AKP'ye bile kapıları kapatmadık. CHP görev alırsa memnuniyetle görüşürüz."

Bir gazetecinin, "Özerklik ilanı yapılıyor bununla ilgili bilgiler yer alıyor. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?" sorusuna, "Türkiye'de yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, mutlaka anayasal güvenceye alınması merkezi yönetim değil. Tek adam yönetimi değil, mutlaka yerelde halk inisiyatiflerinin ve halkın her yerde karar süreçlerine karışabildiği yönetimleri desteklemek partimizin programı gereğidir. Bunu hiçbir zaman silahla şiddetle olabileceğini düşünmedik. Herkes bu konuda dikkatli olmalı. Tuzağa çekilmek istenenlere karşı da rica ediyorum, lütfen tuzaklara düşmesinler. Demokratik özerklik Türkiye'de tartışılması gereken bir sistem ve yönetim modelidir. Nasıl birileri Başkanlık sistemini tartışmak istiyorsa partimizin de önerdiği model Türkiye'nin her yeri için güçlendirilmiş yerinden yönetim modelidir. Onun dışındaki yol ve yönteme bir partimizin sıcak bakması mümkün değil. Biz halk inisiyatiflerinin halkın kendini yönetme hakkını sonuna kadar savunuyoruz. Tuzaklara karşı dikkatli olun."

"BİZ SİYASİ TARİHİMİZ BOYUNCA HİÇ DEVLET YARDIMI ALMADIK"

"Olası bir erken seçimde devlet yardımlarının alınmayacağı açıklandı. Buna nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Demirtaş, "Biz siyasi tarihimiz boyunca hiç devlet yarımı almadık. Bu dönem biz almayalım diye diğer partilere vermiyorlar. Biz buna alışınız diğerleri ne yapacak bakalım. Seçim kampanyasını yürütmek için gizli kasalarını açacaklar" yanıtını verdi.

"Erkem seçim olması halinde sizin bu seçime sizin girmeyeceğini yönünde haberler var. Bu konu parti kurumlarının da tekrar değerlendirecek mi?" sorusu üzerine Demirtaş, "Tekrar seçim kararı alınırsa partimiz bütün bunları değerlendirir. Bu parti bizimle var olmadı. Bizimle de bitmez. Bizim tüzüğümüzde ki bütün ilkeler hepimizin için geçerli. Biz ihtiyaçlara göre halkın beklentisine göre partimizin tutumuna göre, hareket edeceğiz. Bu konuda biz sıkıntımız yok" dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNİ HALKA SORALIM MESELE KAPANMIŞ OLSUN"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sistem değişikliği üzerine yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine Demirtaş, "Çok net bir teklifimiz var. Birazdan parti toplantısında da netleştireceğiz. Meclise bir teklif olarak sunabiliriz. Olası bir tekrar seçimde genel seçimde biz seçmenin önüne bir referandum pusulası daha koyabiliriz. Parlamento karar alabilirse başkanlık sistemini istiyor musunuz? diye "evet" ve "hayır" tek soruluk bir referandum, insanlarımız genel seçimde hangi partiye oy vereceğini bir pusulaya başkanlık sistemi isteyip istemediğini başka bir zarfa koyabilir. Bu tartışma da böylece netleşmiş olur. Türkiye başkanlığı istiyorsa saygı duyarız. İstemiyorlarsa saygı duymaları lazım. Oldu bittilerle sistem değiştirilmez. Demokratik bir süreç işletilsin halka soralım. Bu işin Anayasasını değiştirelim. Mevzu bizim kişisel tutumumuz değil, kendilerine güveniyorlarsa genel seçimde halka soralım bu meselede kapanmış olsun. Halk evet diyorsa herkes saygı duyacak, hayır diyorlarsa herkesin saygı duyması lazım" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset