Amerikan sitesinin haberine sert tepki

Amerikan haber sitesi McClatchy DC'nin El Nusra'ya istihbaratı MİT'in sağladığı iddiası, Dışişleri Bakanlığı tarafından sert biçimde yalanladı.Amerikan haber sitesi McClatchy DC'de Mitchell Prothero imzalı yayımlanan haberde Suriyeli ılımlı muhaliflerin T

Amerikan sitesinin haberine sert tepki

Amerikan haber sitesi McClatchy DC'nin El Nusra'ya istihbaratı MİT'in sağladığı iddiası, Dışişleri Bakanlığı tarafından sert biçimde yalanladı.

Amerikan haber sitesi McClatchy DC'de Mitchell Prothero imzalı yayımlanan haberde Suriyeli ılımlı muhaliflerin Türkiye ile ABD'nin ortak yürüttüğü Eğit-Donat programı kapsamında Türkiye'de eğitildikten sonra Suriye'ye gönderildikleri sırada El Kaide bağlantılı El Nusra'nın eline geçmesinde MİT'in El Nusra'ya istihbarat sağladığı iddia edildi. Kaynak olarak Suriyeli muhaliflere dayandırılan haberde 30. Birlik olarak adlandırılan Albay Nedim Hasan komutasındaki 54 kişilik Suriyeli muhalifler 29 Temmuz tarihinde Suriye'nin Azez şehrine geçmişti. Azez'e ulaşmalarından kısa bir süre sonra El Nusra tarafından baskına uğrayan grubun komutanı ve 20 kadar muhalif El Nusra tarafından ele geçirilmişti. 30. Birlik içinden bir muhalifin açıklamasına yer verilen haberde, 30. Birlik'in El Nusra'yı hedef alacağı yönünde bir istihbaratın Türkiye tarafından El Nusra'ya sızdırıldığı ifade edildi. Eğit-Donat kapsamında Suriye'ye gönderilen ilk birlik olan 30. Birlik'in Sözcüsü Yüzbaşı Ammar al Wawi ise Suriye'ye geçiş planını sınırlı sayıda Türk ve ABD'li yetkilinin bildiğini ifade ederek, "Nusra ile irtibatta olan birileri bizim varlığımız hakkında onları bilgilendirmiş. Muhalifler 10 dakika içinde ele geçirildiler" dedi.

DIŞİŞLERİ: "HAYAL MAHSULÜ"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Yabancı bir haber sitesinde çıkan ve Eğit - Donat programına katılan ilk mezunların Suriye'ye dönüşlerinde bir terörist grup tarafından kaçırılmaları hadisesinde ülkemizin dahli olduğunu öne süren haber bütünüyle hayal mahsulüdür. Türkiye'nin terör örgütü ilan ettiği gruplarla ilişkisi olduğunu iddia etmek maksatlı ve alçakça bir iftiradır" denildi.

PENTAGON: "TÜRKİYE'NİN NUSRA'YI BİLGİLENDİRDİĞİNE DAİR İBARE YOK"

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis de yaptığı açıklamada ABD tarafından Türkiye'de eğitilen muhaliflerin El Nusra tarafından ele geçirilmesinde Türki yetkililerin Nusra'yı bilgilendirdiğine dair bir ibarenin bulunmadığını söyledi. Pentagon Sözcüsü Davis, "NATO müttefiki ve ABD'nin yakın dostu olan Türkiye, IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun önemli bir ortağıdır" dedi.

Eğit-Donat programına şimdiye kadar sadece 50'den fazla Suriyeli katılırken, 500 milyon dolardan fazla para harcanan program hayal kırıklığı olarak ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler